Selden sonra taşınmadı, depremlerde yıkıldı

Depremzede Yusuf Koç

Depremzede Yusuf Koç

  • Uyarılara rağmen taşınmadığı için depremde ağır hasar gören İslahiye'nin Kayabaşı Mahallesi’nde, dağlardan kopan kayalar hala risk oluşturuyor. 

Dîlok’un (Antep) İslahiye ilçesine bağlı Kayabaşı Mahallesi'nde, depremin şiddetiyle dağdan kopan kayalar yuvarlanarak yolları kapattı. Yolun kapanması ve kötü hava koşullarından dolayı ilk üç gün bölgeye ulaşım sağlanamazken, helikopterlerle sınırlı yardım yapıldı. 3. günün ardından yolların açılmasıyla birlikte yurttaşların gönderdiği yardımlar bölgeye ulaşmaya başladı. Halen ihtiyaçları tam olarak karşılanmayan mahallede, dağlardan kopan kayalar yollardan temizlense de kayalar, yuvarlanma riski taşıyor.

MA'dan Delal Akyüz'ün haberine göre; depremlerde Kayabaşı Mahallesi nüfusuna kayıtlı 30’a yakın yurttaş yaşamını yitirdi. Mahallenin büyük bölümünde evler yıkılırken, mahallelilerin geçim kaynağı olan hayvanlar da telef oldu. Depremin 33. gününde mahalleliler, çadırlarda yaşama tutunuyor. Mahalleliler, enkaz altında bulunan eşyalarını da kurtarmaya çalışıyor. 

Kayabaşı Mahallesi'nde yaşayan dört çocuk babası Yusuf Koç (53), mahallelerinde 1996'da büyük bir sel felaketi yaşandığını ve bunda da hem can hem de mal kaybı olduğunu hatırlattı.  Koç, “O dönemde de vali, kaymakam geldi ama mahalle kalkmadı. Bu mahallenin buradan kalkması lazımdı. Buradan fay hattı geçiyor. Hem fay hattı hem de sel felaketi olduğu için mahallenin fay hattının geçmediği bir yerde yapılması gerekiyor” dedi.

Çadırlarda kaldıkları için zorlandıklarını söyleyen Koç, “Konteyner istedik, daha verilmedi. Çadırda yağmur yağdı mı çamur oluyor, çocuklar hastalanıyor. Bu şekilde devam etmez. Eğer bir şeyler yapılmazsa biz kendimize bir şeyler yapmaya çalışacağız” diye konuştu. Ev adreslerinde karışıklıklar olduğu için yıkılan evlerine “Oturulabilir” raporları verildiğini dile getiren Koç, kendi evinin başka mahallede gözüktüğünü belirtti. Koç, şunları söyledi: “Devletin gelip bunları yapması lazım. Yoksa kim yapacak? Depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti. Kendi çabamızla devam ediyoruz. Bir yağmur yağarsa kayalıklar yine yolumuzu kapatır. Depremden sonrada düşen kayalıklar vardı, o kayalıklar molozlar şeklinde kalmış. Kayalar gelmeye devam ediyor. Orada yine yollar kapanır. Korku içerisinde yaşıyoruz.” ANTEP

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.