Şengal'in etrafında hareketlilik

Şengal
- Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın tehditlerinin ardından Şengal etrafından Arap hareketliliği artıyor.
Rojnews'e göre; Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Şengal ve Mexmûr'u hedef alan sözlerinin ardından Şengal ve çevresinde, Ba'ac ve Ninova Ovası'na kadar yeni hareketlenmeler oldu. Özellikle bölgedeki Sünniler arasında olağandışı bir hareketlilik gözlendi. Irak ve Suriye arasındaki sınır köylerinde Arap aşiret liderleri için toplantılar düzenlendi ve mevcut durum değerlendirildi. Ayrıca devlet yetkilileri ile bazı şahsiyetler arasında Şengal'deki durumla ilgili kapsamlı tartışmalar da yürütülüyor. Özellikle, Şengal Özerk Yönetimi ve savunma güçlerine karşı olanlar, şu anda açıklamaları ve bağlantıları aracılığıyla Şengal planlarının bir parçası olmaya çalışıyor.
Irak milletvekili olan Sünni yetkililerden biri de Abdulrahim al-Şammari'dir. Bu kişi, Şammar Aşireti ve devlet içinde etkili bir kişidir. Kendisi, Şengal'deki Arap topluluğunu Özerk Yönetim'den ayırmayı misyon edindi. Şengal'in Şii topluluğundan olan Abu Abbas al-Başkani de Êzîdî toplumunun iradesinin kırılması için iş birliği yapacağını tahhüt etti. Bu gelişmelerin ortasında Irak, Şengal'deki ordu komutanını da değiştirdi. Şengal çevresindeki Sünnilerden (bazıları Êzîdî katliamında da yer aldı) Sünni Haşdi'ye bağlı iki askeri tugay oluşturma çabaları var. ŞENGAL
* * *
Irak iki kapıyı açıyor
Irak Sınır Kapıları Komitesi Başkanı Ömer Weili, Suriye ile olan el-Welid ve el-Rabia sınır kapılarının açılacağını duyurdu.
Ömer Weili, Irak medyasına Suriye ile olan sınır kapılarının açılması hakkında konuştu. Sınır Kapıları Komitesi Başkanı, Irak Başbakanı Muhammed Şia el-Sudani'nin ticareti ve sınır kapılarının kullanımını artırmak için Suriye ile olan Rabia ve al-Walid sınır kapılarının bir an önce açılmasını istediğini söyledi. Ömer Weili, önümüzdeki günlerde iki sınır kapısının da açılacağın, Irak üzerinden yapılan ticaretin seviyesini artıracağını kaydetti.
Walid Sınır Kapısı, Irak ve Suriye arasındaki bir kara sınır kapısıdır. Anbar Valiliğinin Rutbah bölgesindeki Walid bölgesinde bulunuyor. Bu sınır kapısı, Suriye'nin Humus Valiliğindeki Tanaf sınır kapısına karşılık geliyor.
Rabia sınır kapısı ise Ninova Valiliğinin kuzeybatısında bulunuyor. Musul ile sınır kapısı arasındaki mesafe 120 km'dir.
* * *
Irak Maliki kararını tartışıyor
Trump’ın şerh koştuğu Nuri el-Maliki'nin gelecekteki Başbakan adayı olarak kaderinin belirlenmesi için Koordinasyon Çerçevesi liderleri arasında çeşitli toplantılar düzenlendi.
Rûdaw'ın Koordinasyon Çerçevesi'ni oluşturan tarafların yetkili kaynaklarından edindiği bilgilere göre; Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin başbakan adayı olarak kalması ya da başka bir adayla değiştirilmesi konusunu netleştirmek için ittifak liderleri arasında birkaç gündür ikili ve üçlü görüşmeler yapılıyor. Bir kaynak, "Görüşmeler Koordinasyon Çerçevesi dışındaki tarafları da kapsıyor" dedi.
Hikmet Hareketi (El-Hikme) Yürütme Kurulu üyesi ve siyasi partilerle görüşme heyeti üyesi Sabah Salhi de "Koordinasyon Çerçevesi içinde başbakan adaylığı konusunu -yeni bir kararla olsa bile- çözüme kavuşturma konusunda bir ciddiyet var" diye konuştu.
Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı seçiminden sonra yeni başbakan adayı hükümeti kurmakla görevlendiriliyor. Nasr Koalisyonu Sözcüsü Akil Rudeyni, "Koordinasyon Çerçevesi önümüzdeki iki gün içinde başbakanlık konusuyla ilgili belirleyici bir toplantı yapacak" ifadelerini kullandı.
Koordinasyon Çerçevesi, 24 Ocak 2026'da "oy çokluğuyla" Nuri el-Maliki'yi en büyük parlamento grubunun başbakan adayı olarak belirleme kararı almıştı. İttifak içindeki Hikmet Hareketi ve Asaib Ehlil Hak bu adaylığa oy vermemişti.
Koordinasyon Çerçevesi'nin önünde başbakanlık için 9 aday bulunuyordu; bunlardan en belirgin olanları Nuri el-Maliki, Muhammed Şiya es-Sudani ve Haydar el-İbadi idi. BAĞDAT











