Şengal’e Türkmenler gönderildi

- Irak ve Federe Kürdistan yönetimi arasında Şengal’e karşı yapılan anlaşma kapsamında Irak ordusunun bölgeye asker sevk edilmesini “yeni bir ferman” olarak değerlendiren gazeteci Firmêsk Elî, “Gönderilen askerler arasında Türkmen gruplar var” dedi.
Irak ordusu, Irak ve Federe Kürdistan yönetimi arasında 9 Ekim’de imzalanan anlaşma kapsamında Şengal’e 10 bin asker gönderildiğini açıkladı. Bunu üzerine Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), askeri sevkiyatların boyutuna ve sonrasında yaşanabilecek olası gelişmelere maddeler şeklinde yer veren bir açıklama yaparak, yaşanacak olası gelişmeleri 75. Ferman girişim olarak adlandırıldı. Bölgede yaşananları yakından takip eden gazeteci Firmêsk Elî, Şengal’in kuşatma altına alındığını ve 75. Ferman’ın kapıda olduğunu belirterek, tüm Kürt halkına duyarlılık çağrısında bulundu.
Elî, bölgenin birçok stratejik noktasının tutularak Şengal’in kuşatma altına alındığına dikkat çekti. Bölgeye askeri sevkiyatın devam ettiğini belirten Elî, “Gönderilen askerler arasında Türkmen gruplar var. Telafer gibi yerlerden getirilmişler. Yine farklı gruplara bağlı güçler var. Bu durum bölge halkı arasında tedirginliğe neden oluyor. Irak ordusu askerleri Anti-Terör denilen özel kuvvetleri gönderdi. ‘Biz taburlarımızı değiştirmek amacıyla gönderiyoruz’ şeklinde açıklama yaptılar ama bunca asker gelmesine karşı giden yok. Buradan kimse gitmedi. Durumu normal göstermeye, sanki sadece güç değişimi varmış gibi tansiyonu düşürmeye ama aynı zamanda yoğun sevkıyatla halkı korkutmaya, sessiz bir işgal gerçekleştirmeye çalışıyorlar” dedi. ŞENGAL







