- Mêrdîn’in Kerboran ilçesinde TPAO, bir yıldır “petrol arama” adıyla üç ayrı projeyi “ÇED gerekli değildir” kararlarıyla ilerletiyor. Mêranê, Gêra Cafer ve çevresinde yol açma ve sondajla ağaçlar kesilirken, Germero’da Neolitik dönem izleri taşıyan mağaraların ve tarihi kalenin eteklerinde kazı yapılıyor.
Mêrdîn’in Kerboran (Dargeçit) ilçesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürlüğü tarafından son bir yıldır petrol araması adı altında sürdürülen çalışmalar nedeniyle yaşanan doğa tahribatı her geçen gün artıyor. İlçede ilk olarak “Kuşluca-1 Petrol Arama Sondajı Projesi”yle petrol araması adı altında yapılan başvuruya 27 Ekim 2022’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Proje kapsamında Mêranê kırsal mahallesi sınırları içerisinde petrol arama çalışması başlatıldı. Proje kapsamında yine birçok yerde yol açma çalışması adı altında ağaçlar kesildi.
Kırımın adı: Gaziler-1
Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar’ın haberine göre “Gaziler-1 Petrol Arama Sondajı Projesi” adı altında yapılan ikinci başvuruya da 28 Ekim 2025 tarihinde “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Proje kapsamında Gêra Cafer kırsal mahallesini merkez alan birçok köyü etkileyecek şekilde sondaj çalışmaları başlatıldı. Proje tanıtım dosyasında her ne kadar proje için seçilen alan Altınoluk köyü 101 Ada, 1 Parsel olarak gösterilse de yapılan çalışmaların söz konusu belirtilen alanın dışına kadar genişlediği öğrenildi. Germero köyü söz konusu alanın dışında kalsa da sondaj çalışmaları adı altında birçok yerde kazı çalışmaları yapılıyor. Kazıların yapıldığı yerlerden biri de onlarca mağara, su değirmeni, kale, tünellerin bulunduğu tarihi alan. Tarihi Neolitik döneme kadar dayandığı düşünülen mahallede irili ufaklı onlarca mağara bulunuyor.
Tarihi kalenin eteklerinde kazı
Mahallede hakim bir tepede bulunan büyük ve ihtişamlı Germero Kalesi’nin kalıntılarının hangi döneme ait olduğu ile ilgili net bir bilgi bulunmazken, Êlih’te bulunan bin 600 yıllık Heskîf (Hasankeyf) Kalesi ile aynı dönemde inşa edildiği tahmin ediliyor. Söz konusu kazı çalışmaları bu tarihi kalenin hemen eteklerinde yapılıyor. Kazı yapılan yerlerden biri de ilçenin içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmının karşılandığı derenin kenarı. Tarihi ve doğal güzellikleri ile görenleri kendine hayran bırakan bölge uzun yıllardır piknik alanı olarak kullanılıyor. Şu an TPAO’nun yaptığı kazı çalışmaları nedeniyle bölge toz içinde kalmış durumda. Çalışmalar kapsamında yer yer ağaçların kesildiği öğrenildi. Telefonla ulaştığımız mahalle sakinleri, söz konusu çalışmalar hakkında önceden bilgilendirilmediklerini, sadece çalışma yapılan yerlerde tapulu arazisi olan kişilere ödeme yapılacağının söylendiğini aktardılar.
Yüzlerce meşe ağacı kesildi
İlçede son olarak “Suçatı-1 Petrol Arama Çıkarma Sondajı” adıyla yapılan başvuruya da 7 Ekim 2026 tarihinde “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Son başvuruyla birlikte ilçede petrol araması adı altında 3 farklı proje başlatılmış oldu.
Öte yandan Bêrkêwan kırsal mahallesinde TPAO tarafından çalışmalar kapsamında bir TIR sahası oluşturuldu. Sahanın yapıldığı alanda yüzlerce meşe ağacının kesildiği öğrenildi.