Sert tedbirler işe yarayacak mı?

Dünya Haberleri —

3 Aralık 2021 Cuma - 16:19

.

.

  • İnsidansın yeniden yükselişe geçtiği Almanya’da özellikle aşısızları hedefleyen yeni tedbirlerin işe yarayıp yaramayacağı henüz belirsiz.

 

Almanya’da alınan sert önlemlere rağmen ülkede vaka sayıları halen çok yüksek. Robert Koch Enstitüsü’nün (RKI) dün açıkladığı verilere göre, 100 bin nüfusta haftalık korona vaka sayısını gösteren insidans değeri yeniden artış göstererek 442’ye yükseldi. 24 saat içinde ise 74.352 yeni enfeksiyon kayda geçti. Böylece 6 milyon kayıtlı enfeksiyon sayısı aşıldı. Koronadan ölenlerin sayısı da 390 artarak 102.568'e yükseldi. Verilere göre 83 milyon nüfusun yüzde biri şu anda akut olarak Covid-19 ile enfekte.

Thüringen’de durum vahim

Öte yandan Thüringen, Saksonya ve düşük aşılama oranına sahip diğer federal eyaletlerde, şu anda nüfusa oranla, Almanya'nın daha iyi aşılanmış kuzey bölgelerine kıyasla önemli ölçüde daha fazla insan koronadan hayatını kaybetti.

Münih'teki Ludwig Maximilians Üniversitesi İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre Thüringen'de son 7 gün içinde ülkede nüfusuna oranla en yüksek aşılama oranına sahip olan Bremen'dekinden 6 kat daha fazla korona ölümü yaşandı. Son 7 gün içinde, Thüringen'de 167 ve Bremen'de 8 korona ölümü rapor edildi. Öte yandan birçok kişinin korona aşısı olduğu Schleswig-Holstein (0,82) veya Hamburg'da (0,92) korona ölümlerinin sayısı ise ortalamanın altında. Ülke çapında bu ortalama 2.46 olarak kayıtlara geçti.

Aşılama ölümleri engelliyor

Verileri açıklayan enstitüden Göran Kauermann Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, daha yüksek bir aşılama oranının daha düşük hastaneye yatış oranına ve yoğun bakım ünitelerinde daha az doluluğa yol açtığını ve ardından ölüm olasılığını da etkilediğini gösteren yeterli kanıt olduğunu söyledi.

Toplumsal bağışıklık sağlanamadı

Almanya’da tam aşılı sayısı yüzde 67’nin biraz üzerinde. Ancak bu toplumsal bağışıklığın sağlanması çin yetersiz. Tüm dünyada hızla yayılan ve "çok bulaşıcı" olarak nitelendiren Omicron ve Delta varyantları nedeniyle bu oranın yüzde 80’inin üzerine çıkarılması gerekiyor. Ancak bu henüz başarılmış değil.

Spahn aşısızları sorumlu tuttu

RKI Başkanı Lothar Wieler ile Sağlık Bakanı Jens Spahn dün basın toplantısı yaparak ülkedeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanı olarak son korona basın toplantısında Jens Spahn (CDU) bir kez daha mevcut duruma aşısızların sebep olduğunu savunarak, "Tüm yetişkin Almanlar aşılanmış olsaydı, bu zor durumda olmazdık. Pandemiden çıkmanın tek yolu aşılamadır" dedi.

Bakanlıktaki son günleri

8 Aralık’ta SPD’li Olaf Scholz başkanlığında yeni koalisyon hükümetinin kurulmasıyla Spahn’ın yerine yeni bir Sağlık Bakanı atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Pandemi sürecini iyi yönetmemekle suçlanan Spahn, ağır eleştirelere rağmen "devam etmek isterdim" dedi.

Yeni önlemler yürürlükte

Federal Hükümet eyalet başbakanlarıyla uzlaşarak aşısızlara yönelik sert kararlar almıştı. Perşembe günü açıklanan kararlar en çok aşısızları etkiledi. Ülke çapında artık 2G kuralı tüm mağaza ve süpermarketlerde uygulanıyor.

Aşısızlar test yaptırsalar dahi artık market ve eczane dışındaki mekanlara giremiyorlar. Aşısızların tiyatro, sinema, bar ve restoran gibi kültürel ve sosyal alanlara erişimine izin verilmiyor. Aşılanmayanların da bulunduğu buluşmalara, ikinci bir haneden azami sadece 2 kişinin katılması kuralı da yürürlükte. 14 yaş altındaki çocuklar ise bu uygulamadan muaf tutuldu. Kapalı mekanlardaki kutlamalar 50 kişiyle, dış mekandaki etkinlikler ise 200 kişiyle sınırlandırılmış durumda. Bu kişilerin de aşılı ya da iyileşmiş olması gerekiyor. Bayern eyaleti stadyumlara girişinin tamamen kapatmak istiyor.

Okullarda da maske zorunluluğu geri geldi.

24 Kasım’da yürürlüğe giren yeni korona yasasıyla 3G kuralının mecburi tutulduğu iş yerlerinde ve toplu taşımada sıkı denetimler ile yaptırımlar devreye konmuştu. Çalışanlar ile yolcular; aşılanmış, iyileşmiş veya test edilmiş olduklarını halihazırda halen belgelemek zorunda. Kurallara uymayanlar para cezasına çaptırılıyor.

Şubat’ta zorunlu aşı gelebilir

Ayrıca Olaf Scholz’un ardından Angela Merkel’in de aşı zorunluluğuna destek vermesiyle Şubat ayında Federal Meclis’ten genel bir aşı zorunluluğu kararının çıkması bekleniyor.

Aşısızlara ayrımcılık yapılıyor

Öte yandan ülkede alınan son kararlarla sert kısıtlamalara maruz kalan aşısızlara yönelik ayrımcılık yapıldığına dair eleştireler de yükseliyor. Karara tepki gösterenler, aşılıların da en az aşısızlar kadar virüsü bulaştırma riski taşıdıklarına dikkat çekiyor ve "tüm bu sert önlemlerin işe yarayıp yaramayacağını ise zaman gösterecek" diyorlar.

HABER MERKEZİ

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2023 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.