Siirt’te 200 cenaze tutuluyor

  • Siirt’te üç ayrı mezarlıkta gerillalar ait kimliği belirsiz 200 cenazenin olduğu bilgisini paylaşan MEBYA DER Temsilcisi Leyla Özalp, kimliklerinin tespit edilip ailelerine teslim edilmesi için komisyon kurulması önerisinde bulundu.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Siirt Temsilcisi Leyla Özalp’ın paylaştığı bilgilere göre; kentteki üç ayrı mezarlıkta kimliği belirlenememiş 200 cenaze var. Özalp, kimliği belirsiz bu cenazelerin kentin Yenimahalle’deki Zevye, Doğan Mahallesi’ndeki Şeyh Musa ve Ulus Mahallesi’ndeki Şeyh Süleyman Mezarlığı’nın kimsesizler bölümünde yer aldığını ifade etti. Özalp, bu cenazelerin bölgede 2006’dan bu yana yaşanan çatışmalarda şehit düşen gerillalara ait olduğunu söyledi.

Mart 2020’den bu yana kentteki mezarlıklara kimliği belirsiz 15 HPG’linin cenazesinin getirildiğini paylaşan Özalp, bunlardan 5’inin kimliklerinin tespit edilmesiyle aileleri tarafından alınıp memleketlerinde defin edildiğini söyledi. 

Mezarların kaybolması isteniyor

 Cenazelerin çoğunun Kuzey-Doğu Suriye, Federe Kürdistan ve Rojhilatê Kurdistanlı gerillalara ait olduğunu belirten Özalp, şunları söyledi: “Şeyh Musa Mezarlığı’na defnedilenlerin arasında 200 metrelik mesafe bırakarak mezarların kaybolmasını istiyorlar. Bu mezarların arasına vefat eden yurttaşlar defnediliyor. Diğer iki mezarlıkta ise sadece numara verilmiş. Bazılarının nerede yaşamını yitirdiği yönünde mezar taşına yazı yazılmış. Örneğin Herekol ve yaşamını yitirdiği tarih yazılıyor. Bu mezarların bulunduğu bölüm 24 saat kamerayla izleniyor. Mezarlığa müdahale edilmesi ve üstündeki otların temizlenmesine dahi izin verilmiyor” 

Son 15 yılı araştırıp bu sayılara ulaştıklarını; uzun bir süre geçtiği için isimlerini tespit edemediklerini kaydeden Özalp ”Cenazelerin çoğu Herekol, Baykan, Çırav ve Pervari bölgelerinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait” diye konuştu.

Son olarak sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve hukukçulardan oluşan bir komisyonun oluşturulması önerisinde bulunan Özalp, bu komisyon ile kimliği  belirsiz 200 cenazenin ailelerine verilmesinin sağlanabileceğini kaydetti. SİİRT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.