Şimdilik 78 belediye

  • DEM Parti'nin kazandığı belediye sayısı, üç beldenin daha eklenmesiyle 78'e çıktı.  

Resmi olmayan sonuçlara göre; DEM Parti, Şirnex merkeze bağlı Gundikê Melê (Balveren), Mûş'un Kop (Bulanık) ilçesine bağlı Elmakaya ve Sêrt'in Hawêl (Baykan) ilçesine bağlı Ziyaret (Veysel Karani) beldelerini de kazandı. DEM Parti'nin kazandığı belediye sayısı 78'e çıktı. Böylece DEM Parti, 3 büyükşehir, 7 il, 58 ilçe ve 10 belde belediyesini kazanmış oldu. 

Kayyumlardan geri aldı

DEM Parti, binlerce taşımalı asker ve polis oylarına rağmen kayyum atanan belediyelerin büyük bölümünü geri kazandı. Bazı merkezlere dair itiraz süreçleri devam ederken, en az 12 merkezde ise taşımalı asker-polisler nedeniyle sonuçlar AKP lehine sonuçlanmış görünüyor. 

2019 seçimleri

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde 3'ü büyükşehir, 5'i il, 45'i ilçe ve 12'si belde olmak üzere toplam 65 belediye kazandı. Seçilen 6 belediyenin eşbaşkanı, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) aldığı karar nedeniyle mazbatalarını alamadı. Dört belediyenin eşbaşkanı ise HDP’den istifa etti veya ihraç edildi. Bir belediyenin eşbaşkanı, HDP’den istifa ederek ittifak ile devam etti. 48 belediyeye ise kayyum atandı. Geriye 2'si belde 4'ü ilçe 6 belediye (Agirî/Panos, Amed/Xana Axpar, Erzirom/Qereçoban, Şirnex/Silopiya, Şirnex/Gundikê Melê ve Semsûr/Komir) kaldı. 

31 Mart seçimleri

DEM Parti, 2019 yerel seçimleri sonrası kayyum atanan belediyelerden 7'sini (Amed, Wan, Mêrdîn, Colemêrg, Sêrt, Êlih, Îdir) yeniden kazandı. Qers ise taşımalı asker ve polislerin oylarıyla AKP-MHP tarafından gasp edildi. DEM Parti, ayrıca Mûş, Agirî ve Dêrsim'i de ekledi.

 

 

30 merkez geri alındı

Kayyum atanan Agirî/Giyadin (Diyadin), Amed/Bismil, Erxenî (Ergani), Peyas (Kayapınar), Karaz (Kocaköy), Pasur (Kulp), Licê (Lice), Farqîn (Silvan), Sûr ve Bajêrê Nû (Yenişehir), Erzirom/Qereyazî (Karayazı), Colemêrg/Gever (Yüksekova), Mêrdîn/Qoser (Kızıltepe), Şemrex (Mazıdığı), Dêrîk (Derik), Nisêbîn (Nusaybin), Mûş/Kop (Bulanık), Gimgim (Varto), Sêrt/Misirc (Kurtalan), Şirnex/Cizîr (Cizre), Hezex (İdil), Riha/Pirsûs (Suruç), Wan/Qelqelî (Başkale), Rêya Armûşê (İpekyolu), Erdîş (Erciş), Bêgirî (Muradiye), Qelqelî (Özalp) ve Serav (Saray) ilçeleri ile Halfeli ve İkiköprü belde belediyeleri kayyumlardan geri alındı. 

Mêrdîn/Stêwr (Savur), Amed/Gêl (Eğil) ve Hezro (Hazro), Sêrt/Hawêl (Baykan), Êlih/Hezo (Kozluk), Bedlîs/Norşîn (Güroymak) ilçeleri ile Akpazar, Sarıcan, Erentepe ve Gökçebağ beldeleri, taşımalı asker ve polis oylarıyla gasp edildi. 

DEM Parti, kayyım atanan belediyelerin birçoğunu geri almanın yanı sıra birçok yeni belediye de kazandı. 65 belediye sayısı 78'e çıkarıldı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.