Sınırda MİT formu

  •  Kuzey-Doğu Suriye ile Güney Kürdistan arasındaki tek sanırı kapısı olan Sêmalka Sınır Kapısı’nda dünyanın hiçbir kapısında olmayan uygulamalara imza atılıyor. Kapıdan geçmek için MİT’in istediği sorulara yanıt aranıyor.
  •  KDP’nin kontrol ettiği kapıda, pasaport, kimlik ve adresle yetinilmiyor. ”Ne düşünüyorsun? Hangi partidesin ve görevin nedir? Toplantılarınız ne zaman yapılıyor? Sorumlunuz kimdir?” gibi sorular soruluyor. 

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Federe Kürdistan Hükümeti arasındaki Sêmalka Sınır Kapısı’ndaki KDP istismarı bitmiyor. Hiçbir sınır kapasında benzeri görülmeyen sorgulama biçimine tepki gösteren Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, bir süre geçişleri durdurduktan sonra Pêşxabûr Sınır Kapısı ile görüşmeler yaptı. Özerk Yönetim, halkın daha fazla mağdur olmaması için dünden itibaren geçişlere müsaade etti.

Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi, geçen hafta KDP’nin baskı ve tacizlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Yasal olmayan kararlar alındığını belirten Sınır Kapısı Yönetimi, kapının geçişlerine kapatıldığını duyurdu. Yönetim, gerekçelerini de şöyle sıraladı:

* Yolcular istihbaratı bilgilerinin olduğu bir form doldurmak zorunda kalıyor. Yeni evli, hasta ve kadın da olsa 48 saat Başûrê Kurdistan’dan onay beklemeli. Birçok yolcu acil bir şekilde geçiş yapmak durumunda. Örneğin kanser hastaları Başûrê Kurdistan’da tedavi ediliyor. Yine evlenecek kişiler büyükelçiliklere gerekli başvuruları yapmak zorunda oldukları için geçmeli. Aynı şekilde Kobanê ve Şehba’dan gelerek sınır kapısından geçecek olan kişiler de onay işlemleri tamamlanana kadar Qamişlo’da beklemek zorunda kalıyor.

*  Pêşxabûr Sınır Kapısı’nda yolcular saatlerce bekletiliyor. Sorguya çekiliyor.

*  Tedavi için Başûrê Kurdistan’a giden yaralılar gayri insani bir tepkiyle karşılaşıyor. İstihbarat süreçlerden geçiriliyor.

*  Pêşxabûr Sınır Kapısı’nda kendisi hakkında form bırakmayan kişilerin acil geçişlerine de izin verilmiyor.

Bu tür uygulamaların bir an önce sonlandırılması için Pêşxabûr Sınır Kapısı yönetimine çağrıda bulunan Sêmalka Sınır Kapısı yönetimi, Federe Kürdistan Hükümeti’ne uluslararası kuralları hatırlattı.

Sınırda yoğunluk

Sêmalka Kapısı’nda, aralarında hasta ve çocukların da bulunduğu yolcuları taşıyan yüzlerce araç, geçmek için kapıda birikti. Yolcular da hem dayatılan prosedüre hem de bekletilmeye tepki gösterdi. Pêşxabûr Sınır Kapısı Müdürü Şevket Berbihari ise hazırladıkları formu savunarak, ”İnsanların gelip gitmesini kolaylaştırmak için bir form oluşturduk” dedi.

Toplantı yapıldı

Sêmalka ve Pêşxabûr sınır kapılarının sorumluları, hafta sonu toplantı yaptı. Toplantının ardından Sêmalka Sınır Kapısı Yönetimi resmi internet sitesinde yaptığı açıklamada, sınır kapısının açılacağını duyurdu ve kapı dünden itibaren yeniden açıldı. Kapıdan geçmek isteyenlerin Vizeler Müdürlüğü’ne müracaat etmesi gerekiyor ve bundan sonra cumartesi, pazartesi ve çarşamba günleri geçişlere açık olacak.

Sêmalka Sınır Kapısı, özellikle son yıllarda Rojava ile Güney Kürdistan arasındaki en önemli geçiş yollarından biri.

Masum bir form mu?

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi ve kendisine bağlı Sêmalka Sınır Kapısı’nın tepki gösterdiği form ise dünyanın hiçbir yerinde benzeri olmayan bir sınır geçişi sorgulaması. PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Aldar Xelîl, ANF muhabiri Mustafa Çoban’ın sorusu üzerine bu konuya açıklık getirdi.

İstihbari ve insanların onurunu kıran sorular sorulduğunu söyleyen Xelîl, üstelik formdaki soruları bile aşıldığını belirtti. Xelîl, ”O soruları bana sorarsa ben nasıl tahammül ederim. Acaba istihbaratın yanında tutuklu mu bulunuyoruz. Sınır kapısıdır. Sınır kapısının görevi nedir? Eğer ismine bakıp mahkeme vb. kurumlarca arama kararın olunca seni ya tutuklar ya da sınırdan geçirmez. Yanında kaçak bir madde varsa öyle yapar” dedi.

Ne düşünüyorsun?

Xelîl, KDP tarafının sorduğu bazı sorulardan örnekler de verdi:

* Ailen kaç kişidir?

* Ne düşünüyorsun?

* Ne yiyorsun?

* Akrabaların-aşiretin kimdir?

* Hangi partide yer alıyorsun ve görevin nedir?

* Toplantılarınız ne zaman yapılıyor?

* Sorumlunuz kimdir?

* Eviniz hangi mahallede?

* Komününüzün adı nedir?

* Meclisiniz nerededir?

Tahammül edilemiyor

Böyle sorular karşısında şok olduklarını kaydeden Xelîl, Türk istihbaratı ve Suriye Muhaberatı’nın insanları derdest ettiğinde bile bu kadar soru sormadığını söyledi. ”Bu durum tahammül edilemiyor. Halk bundan rahatsız. Rojava yönetimi de bu konuda ne yapacağını tartışıyor” diyen Xelîl, Rojava yönetimi, bu durumu kabul etmediğini, tutumunu gösterince de ‘Rojava kapıyı kapatmak istiyor’ propagandasının yapıldığını ifade etti.

Halkın onuruna dokunulmasın

Rojava yönetiminin, halkının onurlu bir şekilde gidip gelmesini istediğini söyleyen Xelîl, şunları dile getirdi: ”Sêmalka, ciddi bir sorundur. Tüm Kürdistani güçler buna karşı tutum sahibi olmalıdır. YNK de orada bulunuyor ve YNK orada ne yapıyor, bilmiyorum. YNK de bu hükümetin bir ortağıdır. Gidiş-gelişlerde kadınlara öyle arama yapılıyor ki hiçbir yerde yapılmış değil. Kadınlara dönük her yerde bir saygı var. Her yerde kadınların aramasında bir hassasiyet var.”  HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.