Sınırı KDP kapattı

  • Federe Kürdistan Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Dr. Şêrko Cewdet, KDP’nin Parlamento ve hükümettin haberi olmaksızın sınır kapılarını kapattığını söyledi.

KDP, Sêmalka ve El Welid sınır kapılarını hiçbir gerekçe sunmadan 16 Aralık'ta kapatarak Kuzey-Doğu Suriye'ye ambargo uygulamaya başladı. Sêmalka’da Barış Anneleri, KDP güçlerinin katlettiği gerillaların cenazelerini almak için 92 gündür nöbet eylemini sürdürüyor. Aileler, cenazeleri almak ve seslerini duyurmak için birçok kez sınır kapısına yürüdü. KDP, ailelerin taleplerine cevap vermek yerine, sınır kapısını kapattı. 

Sınır kapılarının kapanmasına ilişkin RojNews’e konuşan Federe Kürdistan Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Dr. Şêrko Cewdet, “Konuya ilişkin Maliye Bakanlığı ve Bakanlar Komitesi ile toplandık ve olayı takip ediyoruz. Kesinlikle olay hakkın bilgi sahibi değiller. Gelir ve gümrük konularına ilişkin bakanlık bilgi sahibi değil. Bunun yanı sıra sınırdaki güçler orada bilgi almamızı ve olayı takip etmemize izin vermiyor ve bizleri engelliyor” dedi.

Gümrük Kanunu'na göre gümrük kapılarının Irak devletine bağlı; sınır kapılarını kapatma yetkisinin Irak devletine ait olduğunu hatırmatan Cewdet, "Yani hükümet istese de böyle bir karar veremez. Olayı takip ediyoruz ve bu saatten sonra da Maliye Bakanlığı, Gümrük Genel İdaresi ve parlamenterler düzeyinde olayı takip etmeyi sürdüreceğiz” dedi.  HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.