Sınırı, telefonu kapatıp seçime gittiler

Dünya Haberleri —

Pakistan/Foto:AFP

Pakistan/Foto:AFP

  • 241 milyon nüfuslu Pakistan'da 128 milyon seçmen 336 Ulusal Meclis üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Telefon ve internet bağlantısı kesildi, sınırlar kapatıldı.

Eski başbakan İmran Han’ın iktidardan düşürülmesi ve onlarca yıl hapis cezasına çarptırılması ardından seçimlere giden Pakistan’da 150 siyasi parti ve 17 bin 816 aday yarışıyor. 241 milyon nüfuslu Pakistan'da 128 milyon seçmen 336 Ulusal Meclis üyesini belirlemek için sandık başına gitti. Sınır kapılarının kapatıldığı, mobil telefon hizmetlerinin devre dışı bırakıldığı seçimler gergin bir atmosferde gerçekleşti.  

150 partinin yarıştığı seçimde, çekişme Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski Başbakan Navaz Şerif ve eski Başbakan Benazir Butto'nun oğlu Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilaval Butto Zerdari arasında yaşanıyor.

Ülke siyasetinde büyük etkisi olan ordu ile ters düşen Han, takipçilerine çağrı yaparak sayım sonuçlanana kadar sandıklardan ayrılmamalarını istedi. 

Analistler ordunun destek verdiği Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri eski Başbakan Navaz Şerif'in seçimden galip çıkabileceğini kaydediyor.

Ülke genelinde 90 binden fazla sandık kurulurken, Ulusal Meclis'teki 336 sandalye ve 4 eyaletin, Eyalet Meclislerindeki toplamda 593 sandalye için 12 bin 695 milletvekili adayı yarışıyor.

İslamabad yönetimi, sorunlar yaşadığı İran ve Afganistan ile olan sınırlarını da kapattı. Seçimin resmi olmayan ilk sonuçların oy verme işleminin sona ermesinden birkaç saat sonra açıklanması ve daha net bir tablonun ise cuma günü ortaya çıkması bekleniyor. İSLAMABAD

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.