Şırnak’ta toplu mezar

  • Şırnak’ta farklı tarihlerde şehit düşen, kimlikleri tespit edilemeyen 48 HPG gerillası ve YPS savaşçısının cenazelerinin iki ayrı mezarlıkta gömülü olduğu çıktı.

 

Şırnak kent merkezi ile Cizre ve Silopi ilçelerinde 2015-2016 yılları arasında uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında ve yine kırsal kesimlerde farklı tarihlerde şehit düşen YPS ve HPG gerillalarından kimlikleri belirlenemeyenlerin cenazeleri kentteki iki ayrı mezarlığa defnedilmiş durumda. Bu mezarlıklardan biri Şırnak kent merkezine bağlı Konutlar Mahallesi’nde, diğer ise Cizre’nin Yafes Mahallesi’nde.

Her iki mezarlıkta kimlikleri tespit edilememiş toplam 48 cenaze mevcut. Şırnak’taki mezarlıkta 36, Cizre’deki mezarlıkta ise 12 cenaze gömülü.

Şırnak’taki mezarlığa gömülü olup, son aylarda şehit düşen gerillalara ait olduğu belirtilen cenazeler düzensiz ve özensiz bir şekilde defnedilmiş. Öyle ki cenazelerin defnedildiği alan bir toplu mezarı andırıyor. Güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen bir mahalle sakini, cenazelerin genellikle akşam saatlerinde defnedildiği bilgisini paylaştı.

14 cenaze kayıp

Cizre’de 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında uygulanıp, 79 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında ise insan hakları örgütlerinin hazırladıkları raporlara göre; 177’si üç ayrı binanın bodrum katında olmak üzere 288 kişi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlere ait cenazelerden bazıları farklı kentlere gönderilirken, büyük çoğunluğu devlet görevlileri tarafından kentteki mezarlıklara gömüldü. Yaşamını yitiren 14 kişinin cenazesi ise hala kayıp.

Aileler çocuklarının cenazelerini aylar süren DNA testi işlemleri sonrasında ancak alabildi. O dönem yaşamını yitirmiş olup, kimlikleri hala tespit edilemeyen 12 kişinin cenazeleri Yafes Mahallesindeki mezarlıkta gömülü durumda. ŞIRNAK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.