Sizinleyiz, acımız ortaktır

Dünya Haberleri —

İhsan Hacsafi

İhsan Hacsafi

  • İran - İngiltere futbol karşılaşması öncesi basın mensuplarının karşısına çıkan İran Milli Takım Kaptanı Hacsafi, rejim saldırılarında yakınlarını kaybeden ailelere başsağlığı diledi. Hacisafi sözlerine rejim güçleri tarafından katledilen 10 yaşındaki çocuğun sözleri ile "gökkuşağı tanrısı adına" diyerek başladı.

İran Milli Futbol Takımı oyuncuları, İngiltere maçı öncesi yapılan seremonide milli marşa eşlik etmedi. Sporcular İran’da devam eden halk hareketi ile dayanışma ve devlet şiddetini protesto için açık tutum ald. İngiltere-İran futbol kaşılaşması öncesi seremonide marşa eşlik etmeyen sporcuların görüntüleri ekranlara yansıdı. İran iç yayınlarında genel görüntüleri servis ederek protestoyu göstermemeye çalıştı.

Jîna Amînî’nin Tahran’da polis tarafından öldürülmesi üzerinden 67 gün geçti. Kadınların öncülüğünde jin jiyan azadî sloganında tanımlanan devrimci çıkışa toplumun birçok kesimi katılıyor. Fiili eylemsellik sürecine sporcular da milli marşa eşlik etmeyerek, kadın sporcular zorunlu hicap kurallarından olan baş bağlama kaidesini bozarak destek veriyor. Son örnek Doha’da yaşandı. 

Yaslı ailelerin yanındayız

İran Milli Takımı Kaptanı İhsan Hacsafi, Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda, ülkesinde meydana gelen hükümet karşıtı protestolara destek vererek konuşan ilk milli takım üyesi oldu. İhsan Hacsafi sözlerine, İran rejim güçlerince öldürülen 10 yaşındaki Kian Pirfalk adındaki çocuğun ifadesiyle "gökkuşağı tanrısı adına" diyerek başladı.

Yunanistan’ın AEK takımında forma giyen İran Milli Takımı Kaptanı İhsan Hacsafi, eylemlere destek veren ve katledilenlerin ailelerine taziye sunan bir konuşma yaptı. Hacsafi: “Her şeyden önce İran’daki tüm yaslı ailelere başsağlığı dilemek istiyorum. Bu koşullar altında onların yanlarında olduğumuzu, onları desteklediğimizi ve onlarla birlikte üzüldüğümüzü bilmelerini istiyoruz. Ülkemizdeki durumun doğru olmadığını ve halkımızın mutlu olmadığını kabul etmemiz gerekiyor. Bizim burada olmamız onların sesi olmamamız ya da onlara saygı duymamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Yanlarında olduğumuzu, onları desteklediğimizi ve anladığımızı bilmeliler” dedi. 

İranlı sporcuların tavrı tribünlerden de karşılık buldu. Maçı izlemeye gelen İranlı taraftar da marş çalınırken yuhaladı ve “Jin Jiyan Azadî" pankartlarını havaya kaldırdılar. Taraftarlar protestoları açıkça desteklediğini ilan eden ve Cumartesi günü İranlıları ordunun Rojhilatê Kurdistan kenti Mahabad'a yönelik istilasına karşı sokağa davet eden halen teknik direktörlük yapan Ali Karimi lehine tezahürat yaptı. DOHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.