Yaklaşık bir ay içerisinde Diyarbakır, Mardin, Ankara ve Batman'da sahnelenen Şîzo, TOV'un ilk oyunu olması itibariyle grubun kimliğini beyan ettiği oyundur. Oyunda aile, toplum ve birey algılarındaki devlet, askerlik, dil ve kimlik unsurları soyut karakterler ve korku-gerilim tiyatrosu unsurları kullanılarak irdeleniyor. Şîzo ayrıca bölgede yaşanmış gerçek hikayeler derlenerek oluşturulduğundan grup için ayrı önem taşıyor.

Oyunda kullanılan Türkçe üst yazı tekniği ise Kürtçe bilmeyen izleyicilerin oyunda geçen diyalogları anlamasını sağlıyor.

Yabancı bir dil dayatıldı

Oyunun konusu ise şöyle: Şizo, babasının ölümüyle annesinin korumasında büyüdü. Annesi tek çocuğu olduğu için Şizo'nun üzerine titredi. Şizo 6 yaşındayken annesi ona bir görev verdi ve bu görev onun ölümle alışık bir çocuk olarak büyümesine neden oldu. Babasının ailesi tarafından da hor görülen Şizo ve annesi kendi dillerinde kavruldular. Şizo 20 yaşına gelene kadar eziyet gördüğü amcalarıyla 20 yaşında geldiği askerlikte de karşılaştı ve bugüne kadar kavrulduğu dili askerdeki amcaları tarafından değiştirilmek istendi. Annesinin korumacı yaklaşımı Şizo'nun bütün bildiklerinin alaşağı olmasına neden oldu. Ona yabancısı olduğu bir dil dayatıldı. İlk çelişkisini bu anda yaşayan Şizo'nun bir yanı 'Yap!', diğer yanı 'Yapma!' dedi. Dili öğrendikçe kendini döverken, öğrenmedikçe amcaları tarafından dövüldü. Annesi, sevdiği, köyü ve gelecek hesapları Şizo'ya dilini öğrenmeyi dayatırken, 6 yaşında tanıştığı ölüm kendi dilinde ısrar etmesine neden oldu.

Y. ÖZGÜR POLİTİKA/İSTANBUL