Skorsky ve Reo pert

  •  Türk ordusunun durmayan bombardımanına rağmen 27 eylem düzenleyen gerilla, en az 29 Türk askerini öldürdü, 4'ünü yaraladı. Helikopterin yanı sıra 1 Reo tipi askeri araç ve 1 mobese kamera sistemi de imha edildi. 

Türk ordusu Direniş Alanları’nı 3 kez taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlar, 44 kez saldırı helikopterleri, 7 kez savaş uçakları ve onlarca kez de obüs ve havanlarla bombalamasına rağmen 27 eylem düzenleyen gerilla, en az 29 Türk askerini öldürdü, 4'ünü yaraladı. Gerilla, 1 Skorsky tipi helikopter, 1 Reo tipi askeri araç ve 1 mobese kamera sistemini de imha etti. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, yeni dönem gerilla taktiklerinin geliştirilmesinin öncü komutanlarından Rêzan Amed ve Agir Botan'ın (Serhat Sakçı) anısı ve intikamı için gerçekleştirilen 27 eylemle ilgili şu detaylar paylaşıldı:

Zap Bölgesi

*  Karker Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 4 Eylül saat 07.15’te suikast taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 

*  Çemço'nun Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine doğru 4 Eylül günü 10.00 ve 13.00 saatleri arasında ilerlemek isteyen Türk askerlerine 11 kez müdahale edildi; en az 3'ü öldürüldü. 

*  Sîda'nın Şehîd Fedakar Direniş Alanı’ndaki Şehîd Bahoz savaş mevzilerine 4 Eylül saat 10.40’ta girmek isteyen Türk askerleri ferdi silahlarla vurularak darbelendi. Müdahale üzerine Türk askerleri bir kademe geri çekildi. 

*  Çemço'a bağlı Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 4 Eylül saat 11.00’de iki kez ağır silahlarla vurularak darbelendi.

*  Çemço'nun Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 4 Eylül saat 11.30’da ağır silahlarla vuruldu; 6'sı öldürüldü. 

*  Karker Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 4 Eylül saat 17.00’de ağır silahlarla vurularak darbelendi. Eylemin ardından askerler araziy edağıldı. 

*  Çemço Direniş Alanı’nın Şehîd Arjîn savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 4 Eylül saat 18.10’da ağır silahlarla vuruldu; 1'i öldürüldü. 

*  Şikefta Birîndara Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerine doğru 5 Eylül saat 05.30’da ilerlemek isteyen Türk askerleri, el bombaları ve ferdi silahlarla vurularak darbelenince bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı. 

*  Çemço'nun Şehîd Adil Direniş Alanı’nda toplanan Türk askerleri, 5 Eylül saat 05.50’de netim altına alındı. Özel olarak hedeflenen bir grup ağır silahlarla vuruldu; 1’i rütbeli olmak üzere 4'ü öldürüldü, 4'ü ise yaralandı. 

*  Sîda'nın Şehîd Fedakar Direniş Alanı’na yerleştirilen 1 mobese kamera sistemi, 5 Eylül saat 06.20’de vurularak imha edildi.

*  Çemço'nun Şehîd Adil Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 5 Eylül saat 08.25’te suikast taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 

Avaşîn Bölgesi

*  Werxelê Direniş Alanı’nda işgal amaçlı yol çalışması yapan kepçelar, 4 Eylül saat 15. 30’da vurulunca yol çalışması durduruldu. 

Xakurkê Bölgesi

*  Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde 4 Eylül’de Geliyê Reş ve Girê Masîro alanları arasında hareket halinde olan 1 Reo tipi askeri araç denetim altına alındı ve saat 08.00’de sabotaj taktiğiyle vuruldu; 13 Türk askeri öldürüldü, araç tümden imha edildi. 

Metîna Bölgesi

*  Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 4 Eylül saat 07.30’da taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombalamak isteyen Türk askerleri, Cenga Xabûrê Şehîd Savaş Maraş Devrimci Hamlesi çerçevesinde vurularak darbelendi.

*  Girê Amediyê Direniş Alanı’nda 4 Eylül saat 23.50’de helikopter hareketliliği yaşandı. Direniş Alanı’na indirme yapmak isteyen Skorsky tipi helikopter, hareketli gerilla timince vuruldu. Ağır darbelenen bu helikopter alev aldığı için kalkış yapamadı ve kaldığı yerde yanarak imha oldu. 

Bombardımanlar

*  Türk ordusu, 4 Eylül’de Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 2 kez taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombaladı.

*  Türk ordusu, 5 Eylül’de Şehîd Fedakar Direniş Alanı’nın Şehîd Bahoz savaş mevzilerini kimyasal silahlarla bombaladı.  Kullanılan kimyasal gazların beyaz renkte ve tadının ekşi olduğu, insan vücuduna temas ettiğinde boğazda ve midede yanmaya yol açtığı tespit edildi.

* Girê Hakkarî ve Çemço Direniş Alanları, 4 Eylül'de obüs ve havanlarla onlarca kez bombalandı.

* Sîda ve Şehîd Adil Direniş Alanları savaş uçaklarıyla 5 kez bombalandı.

* Garê’nin Girê Zengil Alanı savaş uçaklarıyla 2 kez bombalandı. Bombalamalar sonucunda arazide çıkan yangın dün de devam etti. 

*  Şehîd Fedakâr, Girê Hakkarî, Girê Amediyê ve Girê Cûdî Direniş Alanları, 4 ve 5 Eylül’de 44 kez saldırı helikopterleriyle bombalandı. 

 

Tamam tamam kazadır!

Son dört ayda düşürülen helikopter sayısı 10'u, darbelenen de 70'i buldu. Türk Savunma Bakanlığı, şimdiye kadar suskun kalırken 10'uncu helikopter de açıklama gereği duydu, onun da kaza-kırıma uğradığını iddia etti. 

Başında eski Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın bulunduğu Savunma Bakanlığının, gerillanın imha ettiğini duyurduğu Skorsky tipi helikopterle ilgili ibretlik açıklamasında, "4 Eylül 2022 tarihi, 23.45 sularında Pençe-Kilit Harekât bölgesinde Skorsky tipi bir helikopterimiz ikmal faaliyeti esnasında teknik nedenlerle sert iniş yapmak zorunda kalmış, kaza kırıma uğramıştır. Helikopterde bulunan 8 personelden 7'si kurtarılmıştır. Sağlık durumları iyidir. Bölgede bir personelimiz için Arama Kurtarma faaliyetleri devam etmektedir" denildi. Türk Savunma Bakanlığı, nasıl oluyor da 7'si sağ salim kurtulurken sadece birinin akıbetinin bilinmediğini izah etmedi. 'İkmal'den kastını, helikopterin bulunduğu yeri açıklamadığı gibi 16 saat sonra bile arandığını iddia ettiği askerle ilgili bilgilendirme yapmadı. 

HPG BİM, günlük açıklamasında ne olduğunu "Girê Amediyê Direniş Alanı’na indirme yapmak isteyen Skorsky, hareketli gerilla timince vuruldu. Alev aldığı için kalkış yapamadı ve kaldığı yerde yanarak imha oldu" şeklinde kısa ve net olarak paylaştı.  

Türk tarafında gelenektir

Dört aydaki 10 helikopterle birlikte 29 yılda düşen-düşürülen helikopter sayısı 48'e çıktı. "Kaza-kırım sonucu düştü" denilen helikopterlerin çoğunun düşürüldüğü anlaşılmasına; düşürülme anı ve enkaz görüntülerine  rağmen Türk tarafı hiç üstüne almadı. Devam ettiğini ileri sürdüğü incelemelerle ilgili bugüne kadar kamuoyuna açıklama yapmadı. Hatırlatalım:

*  1993'te Dersim'de S-70 helikopterin düşürülmesi sonucu 3 asker öldü. Helikopterin, "yüksek gerilim hatlarına takılmasından" kaynaklı düştüğü iddia edildi. 

*  2 Şubat 1994'te Hakkari’de  S-70 tipi bir helikopter düşürüldü. Genelkurmay Başkanlığı, helikopterin "teknik arızadan kaynaklı" düştüğünü ve can kaybının yaşanmadığını açıkladı. 

* 14 Eylül 1994’de Dersim şehir merkezinde askeri bir helikopter çakıldı ve 3 asker öldü. 'Kaza' olduğu açıklandı.

*  12 Ocak 1995'te Amed'de S-70 tipi bir helikopterin "Teknik arıza sonucu düştüğü" ileri sürüldü. Helikopterdeki 6 asker öldü.

*  12 Kasım 1996’de Van'ın Gevaş ilçesinde S-70 tipi bir helikopter düşuruldu ve 10 asker öldü. Helikopterin "yüksek gerilim hattına takıldığı için düştüğü" öne sürülü.

*  18 Mayıs 1997'de Hakkari'de AH-1W Super Cobra tipi savaş helikopteri düşürüldü, 2 pilot öldü. Gerilla, helikopterin düşürüldüğü anlara dair görüntüleri yayınladı. Bu görüntüler üzerine ilk kez helikopterin Rus yapımı SA-7B tipi karadan havaya atılan füze ile düşürüldüğü kabul edildi.

*  14 Eylül 1997'de Van'da S-70 helikopter düşürüldü ve 6 asker öldü. Bir kez daha "yüksek gerilim hattına takılarak düştü" şablonuna başvuruldu. 

*  27 Kasım 1998'de Hakkari'de S-70 tipi bir helikopter düşürüldü, 15 asker öldü.  

*  4 Haziran 1997'de Zap'ta AS-532 Cougar tipi helikopter düşürüldü. 11 asker öldü. 

*  8 Kasım 2002’de Bandırma 6. Ana Jet Üssü’ne bağlı UH-1 tipi bir helikopter düştü. 

*  19 Şubat 2004't Bingöl’de S-70 tipi bir helikopteri "teknik arızadan dolayı düştüğü" iddia edildi. 5 asker öldü. 

*  23 Temmuz 2005’de Hakkari’nin Çukurca ilçesinde düşürülen helikopter için "kuyruk motoru arızası sebebiyle kırıma uğradığı" açıklandı.

*  16 Mart 2006’da Erzincan’a 55 km uzaklıkta UH-1 tipi askeri helikopter düşürüldü. "Yüksek gerilim hattı" suçlandı. 

*  19 Temmuz 2006'da Antalya'da MD 600N tipi polis helikopteri düştü. 4 polis öldü. 

*  6 Ekim 2008 'de Hakkari’de bir helikopter askeri bölgeye inişi sırasında vurulunca çakıldı. 1 asker öldü, 15'i yaralandı. 

*  24 Şubat 2008’de Zap'ta AH-1W Super Cobra tipi helikopter düşürüldü. 2 pilot öldürüldü.

*  31 Ocak 2009'da, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesi yakınlarında AH-1 Kobra tipi askeri helikopter düştü. Pilotlar öldü. 

*  25 Mart 2009'da İstanbul Beykoz’da bir polis helikopteri denize düştü. 4 polis öldü.

*  10 Haziran 2010'da Tokat'ta Sikorsky tipi helikopter düştü. 3 asker öldü.

*  10 Ocak 2011'de Kara Havacılık Okul Komutanlığı’na ait eğitim uçuşu yapan UH-1 tipi askeri helikopter, Ankara bölgesinde düştü; 5 subay öldü.

*  20 Mayıs 2011'de İstanbul Beykoz’da içinde Allouette-2 tipi polis helikopteri düştü. 2’si polis 4 kişi öldü. 

*  22 Temmuz 2012'de Hakkari’de S-70 tipi helikopter düşürüldü; 5 asker öldü. Bir kez daha "teknik arıza" denildi. 

*  11 Ekim 2012’de Amed S-70 tipi helikopter kalkış esnasında düştü. 1 asker öldü.

*  10 Kasım 2012'de Siirt'te S-70 tipi helikopter düşürüldü. 17 asker öldü. Önce "kayalıklara çarptığı", ardından "hava koşullarından kaynaklandığı" iddia edildi. 

*  17 Aralık 2013'te Ankara'da Skorsky düştü, 4 asker öldü.

*  13 Ekim 2014'te Skorsky tipi helikopter Kartepe'de düştü, 4 asker öldü.

*  13 Mayıs 2016'da Hakkari'de Kobra tipi helikopter düşürüldü; 2 pilot öldü. Genelkurmay Başkanlığı, "kaza-kırım" dedi. Kısa bir süre sonra yayınlanan görüntülerde helikopterin gerilla tarafından düşürüldüğü ortaya çıktı. Türk medyası da bu kez işledi. Görüntüler yayınlandıktan 6 gün sonra ikinci bir açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, helikopterin düşürüldüğünü kabul etti. 

*  6 Temmuz 2016’da Giresun'un Alucra ilçesinde bir askeri helikopter düştü. 2’si asker 7 kişi yaşamını yitirdi.  

*  18 Nisan 2017'de Dersim’in Pülümür ilçesinde düşürülen helikopterde 12 kişi öldü.

*  31 Mayıs 2017’de Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba Beldesi’nde askeri bir helikopter düşürüldü. Üst düzey isimlerin bulunduğu 13 asker öldü. 

*  26 Kasım 2018'de İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde askeri bir eğitim helikopter düştü, 4 asker öldü. 

*  11 Şubat 2019’da İstanbul Çekmeköy'de askeri helikopter düştü. 4 asker öldü.

*  8 Temmuz 2020'de Lice ile Genç arasında askeri bir helikopter düşürüldü. Sadece yaralı askerlerin olduğu paylaşıldı. 

* 4 Mart 2021’de Bitlis'in Tatvan ilçesinde askeri bir helikopter düşürüldü. "Kaza-kırım" sonucu meydana geldiği öne sürüldü. 11 asker öldü. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.