Son deprem de can aldı

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

6 Şubat 2023 Depremi / Hatay

  • Çimento hisseleri katlanıyor
  • İstifa yerine müteahhitler
  • 500 bin aboneye elektrik yok

Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma yol açarken, bölge 15 gündür artçı ve bağımsız depremlerle beşik gibi sallanıyor. Toplam can kaybı 42 bin 310'a ulaştı.

Afet ve Acil Durum (AFAD) Yönetimi Başkanlığı verilerine göre; önceki gün saat 20.04'te merkez üssü Hatay'ın Defne ilçesinde 6.4 büyüklüğünde, üç dakika sonra ise merkez üssü ise yine Hatay'ın Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Defne ilçesindeki deprem zeminden 16.74 kilometre Samandağ merkezli deprem ise 7 kilometre derinlikte meydana geldi. Bölge kentlerinin yanı sıra Suriye, Ürdün, Irak, Filistin, İsrail ve Mısır'dan da hissedilen depremin ardından tsunami uyarıları yapıldı. Depremler, ağır hasarlı birçok binada yıkıma neden oldu. AFAD, son depremlerde 6 kişinin hayatını kaybettiğini, 18'i ağır 294 kişinin ise yaralandığını bildirdi.

Hatay'da tedavi altına alınan depremzedeler de son deprem nedeniyle iki hastanenin tedbir amaçlı boşaltılması sonrası başka hastanelere nakledildi. Tahliye kararı verilen İskenderun Devlet Hastanesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ndeki yaralılar da helikopter ve ambulanslarla şehir hastanesine sevk edildi.

Osmaniye'de de Rahime Hatun Mahallesi 9056 nolu sokakta bulunan 6 Şubat'taki depremlerde ağır hasar alan 4 katlı bina çöktü. Şehir de deprem nedeniyle panik oluşurken, az hasarlı başka bir binada da bir kişinin olduğu bilgisi üzerine ekipler sevk edildi.

AFAD tarafından dün saat 17.00 itibarıyla yapılan açıklamada, Maraş, Antep, Urfa, Amed, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 42 bin 310 kişinin hayatını kaybettiği, bölgeden 448 bin 18 kişinin tahliye edildiği bildirildi.

 

*****

Çimento hisseleri katlanıyor

İstanbul Borsası, depremler sonrası ölümler ve yıkımlara rağmen ilk iki gün düşüşlere rağmen açık bırakıldı ve bölgedeki 400 bine yakın yatırımcı mağdur edildi. Açık kalan bu ilk iki günde çimento, inşaat hisseleri tavan yaptı. Borsanın kapanıp 15 Şubat’ta tekrar açılmasının ardından bu hisselerdeki artış sürüyor. 6 Şubat’taki deprem öncesi son kapanışta 20,6 TL seviyesine olan Oyak Çimento, dün itibarıyla 40 TL seviyesindeydi. Konya Çimento, Nuh Çimento ve Afyon Çimento’da da iki kat artış var.

 

*****

İstifa yerine müteahhitler

Depremlerin ardından tek bir yetkili istifa etmezken bazı müteahhitlere soruşturumalar sürüyor. İlk olarak Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun 11 Şubat’ta tutuklandı. 21 Şubat itibarıyla Adana, Antep, Amed, Adıyaman, Hatay, Maraş, Osmaniye ve Urfa'da  tutuklananların sayısı 157'yi buldu.

 

*****

500 bin aboneye elektrik yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın deprem bölgesindeki 11 ilde 500 bin aboneye elektrik verilemediğini söyledi. Akın, yaptığı yazılı açıklamada en az 2 milyon yurttaşın elektrik kesintisinden etkilendiğini belirtti. Akın, ayrıca abonelerinin fatura borçlarının ertelenmesini eleştirerek, borçlarının silinmesi çağrısı yaptı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.