Sonuç alıncaya kadar sürecek

Yurt Dışı Haberleri —

Xoşnav Ata, OPCW merkezi önündeki nöbetinde

Xoşnav Ata, OPCW merkezi önündeki nöbetinde

  • Türk devletinin kimyasal saldırılarında yeğenleri Gülperin ve Mihriban Ata’yı kaybeden ve OPCW önünde 8 ayı aşkındır eylem yapan Xoşnav Ata, "OPCW ne zamanki olumlu bir cevap verir ve gerekli araştırmayı yapmaya dönük bir girişimde bulunursa işte o zaman eylemimi sonlandırırım" dedi.
  • Avrupa Parlamentosu’nda (AP) 14-16 Mart’ta yaptığı görüşmelerde Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal ve yasaklı silah kullandığını aktardığını belirten Ata, konunun soru önergesi olarak parlamento gündemine geleceğini belirtti.     

 

DENİZ BABİR / LAHEY

Türk devletinin kimyasal saldırılarında yeğenleri Gülperin Ata (Binevş Agal) ve Mihriban Ata’yı (Jînda Gabar) kaybeden Xoşnav Ata’nın Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) önünde başlattığı nöbet eylemi 246. gününde de (6 Nisan) devam ediyor. Eylemini kararlılıkla sürdüren Ata, Cenevre’de BM, Irak masası, Af Örgütü ve Strasbourg’da AP ile görüşmeler yaptı.

Konu üst kurula taşınacak
Birleşmiş Milletler ve Irak masası ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Ata, “Görüşmede yaptığım eylemden haberdar olduklarını ve yakından takip ettiklerini belirttiler. Kendilerine bugüne kadar kullanılan kimyasal silahların sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir dosya sundum. Bu dosyada her iki kuzenimin kimyasal silah kullanılması sonucu nasıl vahşice katlettiklerine ilişkin gerekli bilgiyi de aktarıyorum. Görüştüğüm kurumlar konuyu yakından takip edeceklerini ve konuyu rapor halinde bir üst kurula götüreceklerinin sözünü verdiler" dedi. 

AF Örgütü ile görüşme
Aynı zamanda Uluslararası Af Örgütü ile de bir görüşmesi olduğunu dile getiren Xoşnav Ata, "Bu kurum ile de kimyasal silahların kullanımı ile ilgili bir dizi görüşme yaptım ve onlarda gündemlerine alacaklarını belirtiler. Şayet bu durum gerçek ise bu bir insan hakları ihlalidir şeklinde özenle üzerinde duracaklarını aktardılar" diye vurguladı.

AP'de soru önergesi verilecek
Türkiye'nin kimyasal silah kullanımını Avrupa Parlamentosu'na da(AP) taşıdığını belirten Xoşnav Ata, şöyle devam etti: “HDP Avrupa Temsilcisi Faik Yağızay ile birlikte AP’de 14-16 Mart tarihleri arasında bir dizi görüşme yaptık. Kürt Dostluk Grubu Koordinatörlerinden Nikolaj Villumsen Parlamenter Nikolas Villiumsen ve Özgür Avrupa Grubu’ndan (EFA) François Alfonsi’nin eşlik ettiği ortak bir basın toplantısı düzenledik. Bu toplantıda Türk devletinin Kürt gerillasına karşı yüzlerce kez kimyasal ve zehirli gazlar kullandığına dair geniş bir açıklama yaptım. Toplantı dışında 3 gün boyunca birçok sol sosyalist parlamenter ile görüşmeler yaptık. Aynı zamanda Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu Parlamenteri İdoia Villaneuva Ruiz ile de yaptığımız görüşmede Türk devletinin katliamlarını belgeleyen delilleri kendilerine aktardım. Onlar da konutu anlamakta zorluk çekti. Bu vahşetin sonuçları konusuna titizlikle yaklaşacaklarını belirttiler. AP’de bir imza çalışması açacaklarını kaydederek soru önergesi olarak parlamento gündemine sunacaklarını belirtiler.” 

Herkes destek vermeli
Duyarlı kesimlerim dayanışmasını beklediğini söyleyen Xoşnav Ata, sözlerini şöyle noktaladı: "Bu temelde ben eylemimi büyük bir kararlılıkla sürdüreceğim ve sonuç alıncaya kadar da devam edecek. Türk devletinin bu katliamlarını uluslararası kamuoyu nezdinde teşhir edene kadar devam edeceğim. Eylemim yaklaşık sekiz aydır devam ediyor. Herkesi bu eyleme destek vermesini bekliyorum."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.