Sorumluluk zincirinin başı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dır

Mithat Sancar

Mithat Sancar

  • HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, bu yıkımda da sorumluluk zincirinin başı ve ilk halkasının bizatihi Cumhurbaşkanı olduğunu ve hesap vereceğini söyledi.

Sancar, partisinin dünkü Grup Toplantısı'nda konuştu. Milyonlarca insan devlete, devletin elindeki kamu imkanlarına bu kadar ihtiyaç duyarken, devletin ortadan kaybolduğunu belirten Sancar, şunları söyledi: "Deprem anından itibaren 72 saat boyunca organize olamayan, koordinasyonu sağlayamayan, tek adamın talimatı olmaksızın, bir vinç dahi hareket ettiremeyen inisiyatif alamayan, beceriksiz, basiretsiz liyakatsiz, darmadağın bir devlet yönetimi gördük.

Neden 72 saat geç kalındı? Gerekli hazırlıklar zamanında yapılmış olsa, harekete geçmek için 4 saat yeterliydi. Bütün yetkileri elinde bulunduran Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, hiyerarşik yapıdaki herkes bu soruların yanıtını vermek zorundadır, sadece yanıt değil elbette, hesabını da vermek zorundadır.

 Ölümlerin sorumlusu bellidir, çürük ve yozlaşmış enkaz zihniyetidir. Bu rant, talan, yalan ve savaş üzerine varlığını kurmuş iktidarın kendisidir. Tüm kurumlar, Cumhurbaşkanı’nın ve kendilerinin imajı ve menfaati için çalışıyor. Her devlet kurumu ve bu kurumlarda çalışan yetkililer Cumhurbaşkanlığı sisteminde bir emir kulu haline gelmiştir. Bu yıkımda da sorumluluk zincirinin başı ve ilk halkası bizatihi Cumhurbaşkanı'dır. Depremin büyük felakete dönüşmesinin nedenlerini bir kez daha tek tek sıralıyorum. Vurgunculuktur, talancılıktır, yalancılıktır, rantçılıktır, denetimsizliktir, tedbirsizliktir, öngörüsüzlüktür, plansızlıktır, organizasyonsuzluktur, koordinasyonsuzluktur, çürümüşsüzlüktür, ahlak yitimidir, merhametsizliktir, vicdansızlıktır. Depremin büyük bir felakete dönüşmemesi için koordine olmayan bu iktidar, savaş faaliyetleri söz konusu olduğunda anında koordine olmayı nasıl başarıyor? Bakın, kamu yararını değil rantı, halkın yaşamını değil kendi bekasını, barışı değil savaşı tercih eden bu siyaset ve zihniyet ölümlerin ve yıkımın sorumlusudur.

Bu çürük düzende insan yaşamı güvende değildir. Asıl afet ve felaket yerin altında değil, yerin üstündedir. Felaketi yaratan yerin üstündeki zihniyettir. Asrın felaketi ise rant, talan, sömürü ve savaş sistemidir. Bu sistem tepeden tırnağa kökten değişmelidir. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.