Soysuz yalan, duruşmaya kadar

Ayten Dönmez - Berat Dönmez

Ayten Dönmez - Berat Dönmez

  • Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun hedef göstermesinin ardından "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla hakkında dava açılarak tutuklanan Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Ayten Dönmez, ilk duruşmada tahliye edildi.

Seçimlerde Yeşil Sol Parti'nin Kocaeli 13. sıradan milletvekili adayı olan Ayten Dönmez, kendisine benzeyen bir fotoğraf yüzünden "Örgüt üyeliği" suçlamasıyla 15 yıl hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı 24 TV yayınında HDP'nin yerine seçime girme kararı alan Yeşil Sol Parti'yi hedef gösterip "Yeşil Sol Partisi'nin aday listelerinde dağdan terörist var. PKK'nın giysisini giymiş, dağlardaki görüntülerle yakında ortaya çıkar" ifadelerini kullanmış, ardından gözaltına alınan Ayten Dönmez tutuklanmıştı.

Kendisine benzeyen fotoğraf

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, kendisine benzeyen bir fotoğraf nedeniyle 25 Nisan'dan beri tutuklu bulunan Ayten Dönmez, "İddianamedeki fotoğraf bana ait değil. Milyon kez diyorum ki; o fotoğraf bana ait değil. 16 yaşından beri nerede olduğum belli. 17 yaşında anne oldum. Bugüne kadar bulunduğum yerler belli, okuduğum yerler, çalıştığım yerler belli. İki çocuğum var. Bırakın Türkiye dışına, şehir dışına çıkmam imkansız" dedi.

Kanser hastası

Savcı, Dönmez'in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Bunun üzerine söz alan Ayten Dönmez, "Bu hukuki bir şey değil. 8-9 yaşından beri başı kapalı bir insanım. Babam imamdı. 25 Nisan'da gözaltına alındığımdan beri sürekli fotoğrafımı çekiyorlardı, başörtümü çıkarmak zorunda kaldım. Kanser hastasıyım. Tutukluluğumu gerektirecek hiçbir şey yok. Bana ait olmayan fotoğraf bu" diye itiraz etti. Mahkeme Başkanı, "Neden şu anda açık geldin?" sorusuna Ayten Dönmez, "Cezaevine girdiğim gün örtümü vermediler" diye cevap verdi.

Savcılık fotoğrafı kanıtlasın

Dönmez'in avukatı Özgür Kip ise savcılığın iddiasıyla müvekkili hakkında sadece benzerlik algısından yola çıkılarak dava açıldığını, fotoğraftaki kişinin Ayten Dönmez olduğunu savcılığın kanıtlaması gerektiğini ifade etti. Avukatı fotoğraftaki kişi ile müvekkilinin karşılaştırılması gerektiğini de belirterek, "Bakınız müvekkilimin kulak memesi yok denecek kadar, dişleri ayrık. Kendimizden o kadar eminiz ki, bu kadın fotoğraftaki kadın değil. Müvekkilim kanser hastasıdır. Tahliyesini talep ederiz" dedi.

Öz kardeşime para gönderdim

Mahkeme Başkanı, Ayten Dönmez'in kardeşine para yolladığı 2019/20 numaralı dosyayla alakalı savunmasını sorması üzerine Dönmez, şunları söyledi: "Ahmet benim öz kardeşim. Kendisi istediği için para gönderdim. Diğer sanıklar için de aileleri veriyordu. Çünkü ben sık sık kardeşimi ziyarete gidiyordum. Diğer sanıkların aileleri de bana veriyordu parayı vermem için."

İki dava birleştirildi

Mahkeme heyeti, Ayten Dönmez'in kardeşine para yolladığı iddiasıyla yargılandığı davayla bu davanın birleştirilmesine karar verdi. Heyet, Dönmez'in yurt dışına çıkışının yasaklanmasına ve İstanbul'u terk etmeme şartıyla tahliyesine karar verdi. Duruşma ertelendi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.