Suç işleyen devlettir

  • 26 yıldır cezaevinde olan kardeşi için her hafta Adalet Nöbetine gelen 75 yaşındaki Cemile Çiftçi, kendilerinin değil, devletin suç işlediğini söyledi.

İlerleyen yaşına ve kronik hastalıklarına rağmen “Evde durup cezaevlerinden gelen ölüm haberlerini izleyemem” diyerek nöbetteki yerini alan Cemile Ana, 29 yıl önce Siirt’in Kurtalan İlçesinden İstanbul’a göç edenlerden. PKK'nin güçlendiği ve duyulduğu yıllarda oğlu Zeynel Çiftçi’nin PKK'ye katıldığını söyleyen anne Çiftçi, oğlunun katılım yaptıktan kısa bir süre sonra girdiği bir çatışmada şehit düştüğünü ve bu yüzden devlet baskısına maruz kalarak İstanbul'a göç ettiğini paylaştı.  

Cemile Çiftçi

Kendilerine dönük polis şiddetinin vahşet boyutunda olduğunu söyleyen Çiftçi, şunları dile getirdi:  “Ben nefes aldıkça sesim çıkacak. Cezaevinde daha fazla ölümlerin olmasını istemiyoruz. Bu yüzden her hafta eylemdeyiz. Yaptığımız suç değil, devletin yaptığı suç. O yüzden herkes bizim eylemimize sahip çıkmalı.” 

Şirinevler’deki saldırıda ellerine iki kelepçe takıldığını sözlerine ekleyen Çiftçi, “Yüksek tansiyon hastası olduğumu söylememe rağmen darp edildim. Karga tulumba alındığımız polis otusunda da darp edilmeye devam edildik” diyerek, omzunun hala ağrıdığını ve kıpırdamakta zorlandığını belirtti. 

Gülsüm Öztürk

Polisin sakatladığı kolu

Ailelerin adalet mücadelesine destek vermek için 5 haftadır Adalet Nöbeti’ne katılan Gülsüm Öztürk (58) ise 27 yıldır İstanbul'da yaşıyor. Mardin/Savurlu olan Öztürk, 1990'lı yıllarda köyleri yakıldığı için İstanbul'a göç etmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Öztürk, katıldığı her eylemde polisin sert saldırısıyla karşılaştıklarını belirtti. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kalkması talebiyle 2018'de yapılan açlık grevleri için beyaz tülbentli annelerin eylemlerine katıldığını hatırlatan Öztürk, “Bu eylemde polis kolumu ters çevirdi. Bu yüzden de kolumda kalıcı hasar oluştu. Şirinevler Meydanı'ndaki nöbete saldıran polis yine sakat olan elimi ters çevirdi ve 4 kelepçe taktı” şeklinde konuştu. 

Kumri Akgül

Kardeşimin durumu kötü

1990’lı yıllarda İstanbul’a göç etmek zorunda kalan 58 yaşındaki Kumri Akgül, kardeşi Erdal Özel’in 17 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi. Kardeşinin 70 yıl ağır hapis cezasına çarptırıldığını ve ağır şizofreni, kalp ve böbrek hastası olduğunu paylaşan Akgül, “Kardeşimin sağlık durumu her gün daha kötüye gidiyor” dedi. Kardeşi ve tüm tutsaklar üzerindeki hak ihlallerine karşı nöbet eylemine katıldığını söyleyen Akgül, her polis saldırısında gözaltına alındığını kaydetti.

Polis kolumu ısırdı

Ne olursa bizler eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan, Akgül, şunları ifade etti: “Bu yüzden her hafta bize daha sert saldırıyorlar. En son Şirinevler Meydanı'nda yaptığımız eylemde polis gözaltına alıp ters kelepçe taktı. Bana da 4 kelepçe taktılar ve kollarımı ısırdılar. Ben baygınlık geçirdim. Gözlerimi açtığımda polis arabasında bir polis tarafından tekmeleniyordum. Cezaevlerinden daha fazla cenaze çıkmasın diye biz eylemdeyiz. Ben nefes aldığım sürece sokakta olacağım. Artık yeter.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.