Suç işleyerek, suç aradılar

Binevş Kültür ve Sanat Derneği protestosu

Binevş Kültür ve Sanat Derneği protestosu

  • Binevş Kültür ve Sanat Derneği'ne yasa dışı kamera, izleme, dinleme ve takibe rağmen siyasi soykırım için bulabildikleri suç, yasal etkinlikler oldu. 

Binevş Kültür ve Sanat Derneği soyunma odasına bile kamera yerleştirildiği anlaşıldı. Tutuklamaların dayanaksız olduğunu belirten Av. Mehtap Sert, polisin, ahlaksız ve hukuksuz hareket etme gücünü Türk İçişleri Bakanı Soylu'dan aldığını söyledi. 

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Binevş Kültür ve Sanat Derneği’ne yönelik soruşturma kapsamında 27 Haziran’da Adana, Mardin, Mersin, Van ve Amed'de gözaltına alınan 37 kişiden dördü, 7 Temmuz’da sevk edildikleri mahkemece “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. “Gizlilik” kararının sürdüğü dosyada, "Örgüt üyeliği” ve "Örgüt adına faaliyetlerde bulunmak" iddiasıyla suçlanan 37 kişi, 10 günlük gözaltı sırasında "mülakat" adı altında tanıklık ve itirafçılığa zorlandı. Dosya kapsamında gözaltına alınan Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Fundan Buyruk üzerinden hem belediye hem de Binevş Kültür ve Sanat Derneği hedef gösterildi. Buyruk’un belediyede yapılacak alımlar ile belediyenin derneğe yapacağı yardımlara dair soruşturma kapsamında tutuklanan Mehmet Saruhan'dan talimat aldığı ileri sürüldü.

Soyunma odasına bile kamera

Bazı evlerde yapılan aramalar esnasında aile bireyleri polisin tehdit ve şiddetine maruz kaldı. Ortam dinlenmesi ve teknik takip üzerinden yürütülen soruşturmada, gözaltındaki kurum çalışanları, siyasetçiler ve dernek çalışanları hedef haline getirilerek, yaptıkları eylem ve etkinlikler suç olarak yöneltildi. Polisin, yasa dışı bir şekilde Binevş Kültür ve Sanat Derneği yönetiminin kullandığı ve aynı zaman soyunma yeri olan oda ile salon ve bir başka odaya üç gizli kamera yerleştirdiği öğrenildi. Dernek binasına girip çıkanların fotoğrafları çekilerek, teknik ve fiziki takiple suç oluşturulmaya çalışıldı. Yine dernekte yapılan etkinlik ve faaliyetler dosyada suç olarak yer aldı. 
 
Dil ve Newroz bayramları suç

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'na ilişkin dernekte yapılan etkinlik ile Newroz kapsamında kentin farklı mahallelerinde yapılan kutlamalar dosyada suç olarak yer aldı. Derneğin düzenlediği konserler karşılığında yatırılan paralar ise Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuyla suç delili olarak gösterildi.

Çıplak kalarak protesto etti

Tutuklananlardan Binevş Kültür ve Sanat Derneği çalışanı İlyas Arzu, derneğe gizli kamera konulmasını nezarethanede bir gün çıplak kalarak protesto etti. Soruşturma kapsamında İlyas Arzu, Mehmet Saruhan, Ayşe Irmak ve Murat Gürbüz, dijital veriler, ortam dinleme ve MASAK raporu gerekçe gösterilerek, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. 
 
İçişleri Bakanlığından cesaret
 
Avukat Mehtap Sert, derneğe hukuksuz bir şekilde kamera konulduğunu, derneğe yönelik operasyonda başlangıç şüphesinin dahi olmadığını belirterek, "Aslında suç olarak nitelendirdikleri şey Newroz ve ana dil kutlamalarıdır. Kadınların kıyafetlerini değiştirdiği yerlerin kaydının alınmasının hukuki bir dayanağı yok. Soruşturma esnasında iki kişi arasında geçen ve dedikodudan öteye gitmeyen konuşmalara ifadelerde yer verilerek, aslında güvensizlik ve itibarsızlık yaratmaya çalışılıyor. Kadınlar bundan sonra giyinirken gözlendiklerini bilerek ne kadar rahat hareket edecekler tartışılır. Kolluk güçleri genel ahlakın ve hukukun çerçevesi dışında hareket etme gücünü İçişleri Bakanı’ndan alıyor."
Bakan Süleyman Soylu'nun, masuniyet karinesi, hak, hukuk dinlemeden sürekli algı operasyonu yaptığını vurgulayan Av. Sert, şunlara dikkat çekti:
* Ortada dinleme kayıtlarında suç teşkil eden bir konuşmada yok. 
* Tutuklanan kişiler müzisyen. 
* Hesaplarına konser bedeli girmiş, bu para suç olarak kabul edilmiştir. 
* Tutuklama gerekçesi yapılmış ama dosyada dinlenen bir tanık yok. En azından hazırlık soruşturması ve sorgu esnasında müvekkillere tanık beyanı sorulmadı.
 
Karar da işlemler de hukuksuz 
Avukat İlhan Öngör ise her ne kadar hakimlik kararıyla teknik takibin yapıldığı ve derneğe gizli kamera konulduğu belirtilmişse de verilen teknik takip kararının yasaya aykırı olduğunun altını çizdi. Her ne kadar dosyada gizlilik kararı olsa ve tüm dosya içeriğini görmeseler de yeterli kuvvetli suç şüphesini gösteren somut olgular olmadan teknik takip kararının verildiğini kaydeden Öngör, şunları ekledi: "Derneğin üye ve yöneticileri veya başka vatandaşların sürekli gözetim altında tutulmuş olması, tüm görüntü ve ses kayıtlarının dosya içeriğine alınması, suçla alakası olmayan bazı şeylerin; özel hayatı ilgilendiren görüntü ve ses kayıtlarının dosyaya yansıtılmış olması, kişilerin aile ve özel yaşam hakkını ihlal ettiği gibi dosyada bu delillerin bulunması hukuka aykırıdır." ADANA

Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk

Başkan Yardımcılığı gasp edildi

Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk, Türk İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırıldı.
Binevş Kültür ve Sanat Derneği soruşturması kapsamında 27 Haziran’da gözaltına alınıp, mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk görevden uzaklaştırdı. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu, Buyruk'un, tanıkların ve ifade sahiplerinin baskı altına alınmaması, suç delillerinin yok edilmesinin, karartılmasının ya da değiştirilmesinin önüne geçilebilmesi, soruşturmanın selameti için görevden uzaklaştırılmasını talep etti. Bunun üzerine Buyruk, geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.

Röntgenci sisteme biat yok

Binevş Kültür Merkezi’ne yönelik soruşturmayı “röntgencilik” olarak tanımlayan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, röntgencilikle çürümüş olan bu sisteme biat edilmeyeceğini söyledi. 

Adana Kadın Platformu, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk'un görevden uzaklaştırılmasına ilişkin Heykelli Park'ta açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya, Kadın Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve çok sayıda kadın katıldı. Basın metnini okuyan avukat Ayşe Zilan, “göle maya çalma” hikayesiyle karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Bu ilk değildi, son olmayacağını da yine ‘basın kuruluşu’ diyemeyeceğiz kuruluşların bildirdiği üzere, Seyhan Belediye Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alındığı haberiyle gördük. Onların kökeninde göle çaldıkları zulüm mayası varsa, bizlerin de binlerce yıllık zulme direnme bilinci vardır, bilesiniz" dedi. Buyruk'un avukat olduğu bilinmesine rağmen avukat olmadan evi ve ofisinin arandığını aktaran Zilan, "Elbette bu durum düşman ceza hukukunun bir parçasıdır. İhlal edilen tek hak masuniyet karinesi olmadığı gibi, yaşam da ancak bahşettikleri bir haktır. Gün aşırı hedef alınan tüm bu kimlikleri taşımanın, layıkıyla yerine getirmenin bedeli ne olursa olsun bu mücadeleden vazgeçmeyecek, her türlü saldırıya karşı Funda’nın yanında durmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, soruşturmaya konu yapılmaya çalışılan delilin sadece Binevş Kültür ve Sanat Derneği'ne yerleştirilen kamera ve dinleme cihazları olduğunu ifade ederek, “Bu dosya tarihe İçişleri Bakanlığının emriyle yaptırılmış bir röntgencilik olarak geçecek. Çünkü bir sanat evinde sanatçıların, kadınların üzerini değiştirdiği odalara kameralar yerleştirilmiş” dedi.

Bu operasyonun muhalefete de yapıldığını dile getiren Hatimoğulları, şunları söyledi: “Muhalefete HDP’nin yanında durmayın, yanarsınız mesajını vermek isteyen bir operasyondur. Bu bir diz çöktürme operasyonudur. Türkiye’deki halklar bu yalanlara ve röntgencilikle çürümüş olan bu sisteme biat etmeyecek. Süleyman Soylu’nun ‘görürler günlerini’ anlayışını halklar mahkum edecektir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.