Şüpheli ölüm dosyaları açılmadan kapatılıyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye’de kadın ölümlerinin yaşandığı 3’üncü kent olarak raporlardaki yerini alan Mêrdîn’de 12 ay içerisinde 20 kadın katledildi. Şahmaran üyesi Berivan Döken, kadın ölümleri ile ilgili dosyaların neredeyse açılmadan kapatıldığına dikkat çekti. 

HABER MERKEZİ

Kadınların yaşamı için can simidi özelliği taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiği Türkiye’de, yetkililerin de görmezden gelmesiyle adeta bir kadın kırımı yaşanıyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre kadın cinayetlerinin en çok yaşandığı kentler içerisinde Mêrdîn  üçüncü sırada. Mayıs 2020 ve Mayıs 2021 tarihleri baz alınarak hazırlanan rapor, 12 ay içinde ikisi kadın cinayeti 18’i şüpheli kadın ölümü olmak üzere kentte 20 kadının yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor.

Soruşturmalar yerinde sayıyor 

NUJINHA muhabiri Medine Mamedoğlu’nun görüştüğü Şahmaran Kadın Platformu üyesi Berivan Döken, şüpheli kadın ölümlerinin aile ve toplumun doğrudan bağlantısı olduğuna dikkat çekti. Bu tarz ölümlerin esas nedeninin giderek derinleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğuna vurgu yapan Berivan, şu tespiti yaptı: “Aile içi şiddetin artışı, kadının toplum ya da aile içinde düşüncelerine tahammülsüzlüğü ve ötekileştirme gibi sorunlar, kentte yaşanan sorunlardan sadece bazıları. Sistemin politikaları da işin içine girince kadına ulaşılamadığı için bu ölümler artıyor. Kadınlar yaşamın her alanında kısıtlanıyor, yok sayılıyor. Şüpheli ölümlerin çoğunun evlerde yaşandığını görüyoruz. Ölümler sonrasında başlatılan soruşturmalar ya ilerlemiyor ya da intihar denilerek dosyalar kapatılıyor.”

Sistem faile cesaret veriyor

Son süreçte artan kadın cinayetlerinin herhangi bir önlem almayan sistemin kadın düşmanı politikasının bir sonucu olduğunu ifade eden Berivan Döken, ekledi: “Kadın doğrudan ya da dolaylı erkek eliyle katlediliyor. Kadını katleden eril zihniyetin sistem tarafından korunması, bu ölümleri meşrulaştırıyor. Ölümlere sebep olan failler, cezasızlık politikasından cesaret alarak kadın cinayetlerine her gün bir yenisini daha ekliyor. Yaşanan baskıya ve şiddete dayanamayan koruma alamayan kadınlar intihara sürükleniyor.”

Birbirimizi yalnız bırakmayalım

Berivan son olarak yaşanan kadın cinayetleri ve yalnızlaştırma politikasına karşı mücadele çağrısı yaptı: “Evde, sokakta, nerede olursak olalım kadınlar olarak birbirimize güç vermeliyiz. Kadın ölümlerinin yaşanmayacağı dünya için çalışmalarda ısrarcı davranmalıyız.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.