Sürgün edildi, ameliyat edilmedi

Hazine Alçı

Hazine Alçı

  • Ömür boyu protezle yaşamak zorunda olan ve 24 yıldır cezaevinde tutulan ağır hasta tutsak Hazine Alçı, Nisan'da hiçbir gerekçe sunulmadan Bakırköy’den Gebze Cezaevi’ne sürgün edildi. ATK’nin acilen ameliyat olması gerektiğine dair hazırladığı rapora rağmen ameliyat talebi reddedildi. 

Şirnex’in Hezex (İdil) ilçesinden olan PKK’li tutsak Hazine Alçı, 1999'da Ermenistan tarafından Türkiye'ye teslim edildi. Şu anda 50 yaşında olan 24 yıllık tutsak Alçı'nın dizinden kalça bölümüne kadar olan bölümü tamamen parçalandığı için platin yerleştirildi. Yaklaşık 18 yıldır iç protezle yaşamaya çalışan Alçı'nın kalçası ve dizi arasında da neredeyse hiç kemiği yok. Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan Alçı, Nisan'da Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. Sürgün edilmesine dair kendisine hiçbir gerekçe sunulmayan Alçı, burada ise yatağı olmaması nedeniyle ortak alanda bulunan mutfakta uyumak zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz haftalarda açık görüş yapan ailesi, yaşanan son gelişmeleri JINNEWS’e anlattı. Sürgün edilmeden önce Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) rapor hazırladığını paylaşa aile, rapora ilişkin şunları kaydetti: “Raporda Hazine’nin cezaevi koşullarında kalsa da mutlaka asansörlü bir yere yerleşmesini, merdiven dahi çıkmaması gerektiğini yazmış. Ve raporda acilen ameliyat olması gerektiği yer alıyor. Ancak Bakırköy Savcılığı ve cezaevi idaresi raporu aldı. Rapor şu an onlarda.”
 
Yatak olmadığı için mutfakta

Ailesi, Bakırköy’den Gebze Cezaevi’ne sürgün edildiği için hastalıkları nedeniyle daha önce aldıkları yatağın götürülmediğini dile getirerek, “Yatak olmadığı için ortak alanda yattığını söyledi bize Hazine. İki hafta önce Salı günü 19 Mayıs’tan dolayı açık görüş yaptık. Özel aldığımız yatağını götürmediler, karşılığında para istediler. 750 lira yatak için kargo parası ödedik ama hala gönderilmemiş yatağı, bu yüzden de mutfakta yattığını söyledi” dedi.
 
5 yıldır platini yenilenmiyor!
 
Mahkemenin ameliyat talebini reddettiğini de ifade eden ailesi, “Pandemiden önce hastaneye gittiklerinde yüzüne bile bakmıyormuş doktorlar. Sağlık durumu iyi değil. Topallaması iyice arttı. Platinin vidaları gevşemiş ve platinin yenilenme süresinin üzerinden 5 sene geçmiş. Bu şekilde yaşamaya çalışıyor, yürümekte çok zorluk çekiyor. Gözlüğünü götürdük tamire, kitap okuyamıyordu. Gözlükçü, ‘Bu kadının hastaneye gidip tedavi olması lazım’ dedi” diye konuştu. Talebinin bir an önce tedavi edilmesi olduğunu ileten ailesi, “Eğer gerçekten demokrasi, kanun, hak, hukuk olsa Hazine tahliye edilir. Kürt olduğumuz için tüm bunları yaşıyoruz” vurgusunu yaptı. JINNEWS/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.