Suriye rejimi bildiğimiz gibi
Dosya Haberleri —
- Suriye-Arap-Kürt ilişkilerini memnuniyetle karşılıyoruz. Ulusal Koordinasyon Komitesi üyeleri olarak, dışarıdan müdahaleyi önlemek amacıyla Suriye krizinin Arap Birliği'nde görüşülmesini savunan ilk taraflardan biriydik. Arap ülkelerinin Suriye rejimi ile ilişkilerini yeniden tesis etmek için bazı koşullar belirleyeceğine inanıyorum.
Çeviri: SERAP GÜNEŞ
Suriye'nin uluslararası siyasi konumu değişiyor; ülkenin Arap dünyası içindeki tecridini sona erdirmeye yönelik uluslararası çabalar sürüyor. PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Şam'ın karşı karşıya olduğu bir dizi yerel, bölgesel ve uluslararası meseleye dair ve son dönemde ilişkilerde yaşanan gelişmeleri, Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönmesi için başlatılan girişimi destekledi. Al Majalla gazetesine konuşan Müslim, Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin geleceğine dair öngörülerini, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi, Türkiye'deki seçimleri, Şam ile ilişkilerini ve Arap Zirvesi'ne dair birçok konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi siyasi bir girişim başlattı. Bu yönetimin Kuzey ve Doğu Suriye'deki geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Kuzey-Doğu Suriye, Ortadoğu'daki karmaşık sorunların çözümü için bir formüldür. Bölge Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana anlaşmazlıklarla boğuşmaktadır ve ulus-devlet kavramı istikrarı sağlamada başarılı olamamıştır. Kuzey-Doğu Suriye farklı halkların barış içinde bir arada yaşaması için batılı bir model sunmaktadır. Bu modeli başarılı bir şekilde uygulamayı, derinleştirmeyi ve sağlamlaştırmayı, sadece kendimiz için değil, aynı zamanda Suriye ve daha geniş Ortadoğu için de bir örnek teşkil etmesini umuyoruz.
Farklı statülerdeki diğer Kürt bölgeleriyle ilişkileriniz ne durumda?
Kurdistan'daki diğer partilerle olan ilişkimiz ortak mirasımızın, dilimizin ve kültürümüzün tanınması üzerine inşa edilmesi gereken bir ilişkidir. Ancak, 20. yüzyılın başından bu yana Kurdistan'ın her parçasının yabancı oluşumların kontrolü altında olması cesaret kırıcıdır. Suriye'de Baasçılar, Türkiye'de kemalistler, Irak'ta Saddam Hüseyin ve İran'da eski Şah, Kurdistan'ın farklı bölgelerini yönetti. Bu oluşumların her biri kendi çıkarlarına hizmet eden çözümler peşinde koşmuş ve çoğu zaman Kürt grupları birbirleriyle karşı karşıya getirmiştir. Kürtleri istismar ettiler ve kendi gündemlerine uygun olduğunda aramıza ayrılık tohumları ektiler. Dolayısıyla, bir araya gelmemiz ve kendi aramızda bir anlayışa varmamız çok önemlidir. Dışarıdan gelenlerin bizi istismar etmesine ya da kardeş kırımı yaşanmasına izin vermemeliyiz. Diğer tarafları suçlamaya çalışmıyoruz; aksine, çatışmadan kaçınmaya ve kardeşlik ve dostluk bağlarımızı korumaya çalışıyoruz. Sadece belirli bölgelerde değil tüm Kurdistan'da işbirliği yapmamız ve birbirimizi desteklememiz çok önemli.
PKK ile Şam arasında eski bir ilişki vardı ve sonra bu ilişki koptu. Şimdi Şam ve Ankara arasında Rusya'nın arabuluculuğu ve Suriye-Türkiye güvenlik toplantıları var. Bu işbirliğinden endişe duyuyor musunuz?
PKK ve Suriye rejimi arasındaki işbirliği tarihsel gelişmelere ve etkileşimlerini etkileyen özel koşullara bağlanabilir. PKK, 1978'de ortaya çıktığında, Türkiye olası bir askeri darbe endişesiyle istikrarsız bir dönem yaşıyordu. Benzer şekilde, Türk solu 1970'lerde Filistinli örgütlerle bağlantı kurmuştu. Türkiye'de 1979-1980 yıllarında bir askeri darbe gerçekleştiğinde, Kürtler Lübnan'da faaliyet gösteren Filistinli örgütlerle bağlantı kurmaya çalıştı. Hatta bazı PKK üyeleri yer değiştirmelerini kolaylaştırmak için Filistin kimliği bile aldılar.
İsrail'in 1982'de Lübnan'ı işgali sırasında hem Kürtler hem de PKK Filistinlilerle birlikte aktif olarak direnmiştir. Filistinliler Beyrut'a sığınmak istediklerinde ve Beyrut dört aylık bir kuşatma altına alındığında, çeşitli direniş örgütleri arasında savaşanlar ve ülkeyi savunanlar öncelikle Kürtler ve PKK oldu. Bekaa Vadisi'nde kampları vardı ve savunma çabalarında güçlü bir kararlılık gösterdiler.
Öcalan İsraillilerle savaştı mı?
PKK'den bazı yoldaşlar İsraillilere karşı savaştı ve trajik bir şekilde on üç tanesi Beaufort Haçlı Kalesi'nde öldürüldü. İsrailliler Kürtlerin Filistinlilerle birlikte savaştığının farkındaydı. Bekaa kampına döndükten sonra Suriye ordusu, Filistinliler gibi Kürtlerin de kampı terk etmesi konusunda ısrar etti. Ancak Kürtler, yoldaşlarının Lübnan'da şehit olduğunu ve ayrılmaya zorlanamayacaklarını belirterek bunu reddettiler. Sonunda Suriye, Kürtlere kamp kurmaları için belirli bir yer önerdi. Suriye ile PKK arasındaki ilişkiler, savaşçılar ve muharipler de dahil olmak üzere, 1983-1984 yıllarındaki işgalin ardından kurulmuştur. Suriye, Kürtlere karşı düşmanca bir tutum sergileyen Türkiye'ye karşı avantaj elde etmek için dostluklar kurmaya çalıştı. Suriye'nin PKK'ye para veya silah sağladığını iddia etmek mümkün değildir, bunu belirtmek önemli. Suriye'nin etkisi, diğerlerinin Kürtleri hedef almasını engellemiş olabilir ancak bir yandan da Türkiye'nin Kürtlerle savaşmasına olanak tanımıştır. Suriye ayrıca, Lübnan'dan sınırı geçenlere görev kartı verilmesi de dahil olmak üzere, Lübnan ve Suriye arasında bireylerin ve grupların hareketini kolaylaştırmaya yardımcı oldu. PKK ve Suriye arasındaki ilişki, her iki tarafın da çıkarlarına hizmet eden siyasi koordinasyon ile karakterize olmuştur. Suriye PKK'ye mali destek ya da silah sağlamamış, bunun yerine karşılıklı hedefler ve ihtiyaçlar temelinde stratejik bir uyum söz konusu olmuştur.
Size karşı herhangi bir Türk-Suriye işbirliğinden endişe duyuyor musunuz?
Beşar Esad ve Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme ve Suriye ve Türkiye rejimleri arasındaki potansiyel yakınlaşma 'mantık evliliği' olarak nitelendirildi. İki taraf arasında uzun süredir devam eden düşmanlık, İskenderun'un ilhakı ve Fransız Mandası dönemi de dahil olmak üzere tarihi olaylara kadar uzanıyor. Suriyeliler, Türk devleti ve Türk faşizmi tarafından yaşatılan ve kolay kolay silinemeyecek sayısız mağduriyete katlanmışlardır. Öcalan meselesine gelince, 1998 yılında Suriye'nin Siyasi Güvenlik Birimi ve Türk istihbaratının başkanları arasında imzalanan Adana Anlaşması, Suriye'de Kürt meselesiyle ilgili her şeyi ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Kürt meselesi korkusu onlar arasında büyüdü. Baasçıların Kürtlere karşı eylemlerinde görüldüğü gibi iyi bilinen bir politikaları var. Türkiye ve Suriye arasında önemli farklılıklar olmasına rağmen, Kürtlere karşı ortak bir nefreti paylaşıyorlar. Aralarında bir anlaşmaya varılması belirsizliğini korurken, gerekli koşulların ve dengelerin şu anda mevcut olmadığı açıktır. Kürtler de dahil olmak üzere Suriyeliler olarak tüm Suriyeliler için haklar talep ediyor ve nefes alacak demokratik bir alan arıyoruz. Suriye devleti ile içsel bir düşmanlığımız yok. Kısa bir süre önce açıklanan platformda demokratik değerlere vurgu yapılıyor. Dolayısıyla Suriye rejimi ile Türkiye arasındaki herhangi bir yakınlaşmanın Kürtlerin ve Kürt halkının zararına olması muhtemeldir. Böyle bir senaryoda tek seçeneğimiz direnmek olacaktır, zira elimizde başka bir araç olmadığı için bu durumda endişe duymak anlaşılabilir bir durumdur.
Ankara ve Şam arasında işbirliği olması durumunda Özerk Yönetimi'nin geleceği nasıl olacak?
Askeri konulara doğrudan müdahil değilim ancak halkımız hakkındaki bilgilerime dayanarak Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) kendini savunabilecek kapasitede olduğunu söyleyebilirim. Ancak Ankara ve Şam arasındaki küçük işbirliği ihtimalini göz önünde bulundurarak temkinli ve hazırlıklı olmalıyız. Böyle bir işbirliği olasılığının yüzde birden daha az olduğuna inanıyorum.
Türkiye seçim sürecinde. Bu ay içerisinde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine askeri müdahalede bulunmasını ya da Suriye-Türkiye arasında bir anlaşma yapılmasını bekliyor musunuz?
Türk yönetim sistemi ekonomik, siyasi ve diplomatik olarak dibe vurmuş durumda. Türkiye'nin ekonomik, diplomatik ve siyasi çöküşünün sorumlusu Kürt sorunu ve Türkiye'nin Kürt halkına karşı 8 yıldır yürüttüğü savaştır. Kurdistan'ın kuzey, batı ve güney dağlarındaki tüm köyler harap oldu. Bu savaş Türkiye'yi mahvetti. Savaşa giren her ülke yüksek bir bedel öder. Bu, Türkiye'nin insan hakları ihlalleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Türkiye'de uygulanmadığı noktaya kadar herhangi bir ahlaki veya insani ilkeye veya uluslararası anlaşmaya bağlı kalmaması nedeniyle küresel düzeyde karşı karşıya kaldığı sorunlara ektir. Erdoğan hem içeride hem de dışarıda zayıf ve herkes onun gideceği anı bekliyor. Sonuç olarak, popülaritesini artırmak için Suriye'ye askeri müdahalede bulunmak da dahil olmak üzere her şeyi yapabilir. Türkiye'nin mevcut durumda yerinde kalacağını sanmıyorum, bu nedenle kendimizi korumak için hazırlıklı olmalıyız.