Özerk Yönetim, tüm Suriye içindir
Dosya Haberleri —
PYD yeni Eşbaşkanı Perwîn Yûsif ile PYD'nin 10’uncu kongresini, tüzük değişikliğini, yeni dönemde yürütecekleri politikaları konuştuk...
- Biz Özerk Yönetimi bir bölgeyle sınırlayıp, kendimizi bunun küçük bir parçası olarak görmek istemiyoruz. Özerk Yönetim Projesi’ni bütün Suriye için istiyoruz. Savaş ve çatışmaların son bulmasının tek çözümü Özerk Yönetim'dir.
- Biz Suriye’nin bir parçasıyız. Sorunları diyalog yoluyla çözülmesini istiyor, çatışmaların son bulmasını istiyoruz. Suriye’nin tamamını; Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê, Cerablus, El-Bab ve Ezaz’ı özgürleştirmek istiyoruz.
ERKAN GÜLBAHÇE
Suriye’de yaşanan krizin çözümü için tek proje sahibi olan Demokratik Birlik Partisi (PYD) 10’uncu olağan kongresini gerçekleştirdi. İlk kongresini 2003’te Kürdistan dağlarında 185 delegeyle yapan PYD, 10. kongresini ise Hesekê’de 700 delegenin katılımıyla yaptı; siyasi program ve parti tüzüğünü yeniledi. Eşbaşkanlığa ise Perwîn Mihemed Emîn Yûsif ile Xerîb Hiso seçildi. 19 Temmuz Devrimi ardından aktif siyaset içinde yer alan Perwîn Yûsif, PYD’nin 2022’deki 9. Kongresi’nden itibaren PYD Örgütsel Ofis Eşbaşkanlığı görevini sürdürüyordu. PYD yeni Eşbaşkanı Perwîn Yûsif ile 10’uncu kongresi, tüzük değişikliği, yeni dönemde yapacakları çalışmaları konuştuk.
Eylül ayı sonuda PYD 10. olağan kongresini gerçekleştirdi. Siyasi olarak nasıl bir süreçte kongreye gidildi?
Kongremiz Ortadoğu ve dünyada yoğun savaşların yaşandığı, değişim ve dönüşümlerin geliştiği bir süreçte gerçekleşti. Oağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Ortadoğu ve Kürdistan’da yaşanan olağanüstü sürece cevap olmak, halkımızı ve gücümüzü sürece uygun örgütlemek adına gerçekleştirdiğimiz bir kongre oldu. Ortadoğu’da ve ülkemizde yaşanan süreç her yönüyle çok anlam ifade ediyor. Bu süreçte kongreyi, halkımızın ve örgütlü gücümüzün yeniden toparlanıp sürece uygun bir şekilde örgütlenmesi adına bir fırsat olarak değerlendirdik. Eksik ve yetmezlikler ortaya konularak yeni bir planlamayla geleceğe yön verme noktasında önemli bir kongre oldu. Gerçekleştirdiğimiz 10. kongreyi ilk kongrenin ruhuyla planladık. Bundan 21 yıl önce ilk kongreyle mücadeleye başlayan partimiz var olan örgütleri kat be kat aşan plan, projeleri ve örgütlenmesiyle öncülük rolünü oynadı. 10. kongre de bu ruhu yeniden örgütleyip halkımıza kalıcı barışı getirmek ve daha kapsayıcı olmak adına bir şans oldu. Bu kongreyi değişen dünya koşullarına ayak uydurmak ve yeni sürece göre çalışma yürütmek için bir fırsat olarak kullandık.
Kongrede tüzük değişikliğine gidildi. Neden tüzük değişikliğine ihtiyaç duyuldu, tüzük değişikliği ile ne hedefleniyor?
Partimiz, Rojava’da kuruldu. 19 Temmuz Devrimi’yle birlikte taban buldu ve örgütlenmesini gerçekleştirdi. Gelinen aşamada Suriye’deki örgütler ve halk tarafından partimiz taban bulmaya ve siyasi projesi kabul görmeye başladı. Bu anlamda gerek Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Bölgesi’nde bulunan halkları ve gerekse Suriye’deki tüm halkları kapsamak, onları içine alabilmek ve onlara öncülük yapabilmek adına tüzüğümüzde bazı değişiklikler yapıldı. Bundan 21 yıl önce dönemin koşulları göz önünde bulundurularak hazırlanan tüzük bugün var olan ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalıyordu. Yeni tüzükle sürece cevap olabilmek ve çalışmaları daha geniş çerçevede yürütebilmeyi amaçlıyoruz. Bununla birlikte yaşanan çatışmalardan dolayı topraklarını terk etmek zorunda kalıp Güney Kürdistan’a, Şam’a, Lübnan’a ve Avrupa’ya giden halkımızın kendisini meclislerle örgütleyerek tekrardan topraklarına dönmesine olanak sunmak adına bazı maddeler eklendi. Yani bir anlamda herkesi kapsaması ve sürece cevap olması adına tüzükte değişiklikler yapıldı.