Tabure, iddianamede silah oldu!

Fırat Koç’u darp eden polisler

Fırat Koç’u darp eden polisler

  •  Protesto gösterisi sırasında polislerin darp ettiği şizofreni hastası Fırat Koç hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla açılan davanın iddianamesinde, fırlatılan tabure silah olarak değerlendirildi. 

Amed, Mêrdîn ve Wan büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlara karşı 21 Ağustos 2019'da Wan'da düzenlenen protesto eylemleri sırasında bir kıraathanede şizofreni hastası Fırat Koç’u darp eden polisler hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Bu kararın ardından 2 polisin suç duyurusu üzerine Koç hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda Koç hakkında “Görevi yaptırmamak için direnme” iddiasıyla dava açıldı. Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Koç’un elindeki tabure silah olarak değerlendirdi. 

Görüntü çözümleme tutanağında, Koç’un elinde demir çerçeveli üstü ahşap kaplı tabure ile sokağın girişinde beklediği ve tabureyi polislere fırlattığı iddia edildi. İddianamede, “Şüphelinin elindeki tabureyi polislere fırlattığının, polis memurunun kafasına doğru gelen tabureye karşı korunmak için kolları ile kafasını kapattığı ancak taburenin polis memurunun kollarına isabet ettiğinin, sonrasında müştekilerin şüpheliyi yakalayarak kontrol altına almaya çalıştığının, şüphelinin direnç gösterdiğinin, müşteki polisin elinde bulunan kask ile şüpheliyi vurduğunun, adli raporlarda müştekilerin etkisi Basit Tıbbi Müdahale ile giderilebilir ölçüde yaralandıklarının beyan edildiği, şüphelinin alınan savunmasında; olay günü çay ocağında çay içtiği esnada çıkan karmaşa sonucunda polis ekiplerinin üzerine geldiğini görünce panik yaptığını, panik yapmasının sonucunda tabureyi polis ekiplerine fırlattığını beyan ettiği” ifadeleri yer aldı. 

Silahtan sayılan tabure

Koç’un polis müdahalesine karış kendisini savunmak için elinde taburenin silah olarak görüldüğü iddianamede, “Dosya kapsamındaki bütün deliller bir arada değerlendirildiğinde; müştekilerin hukuka uygun olarak yürüttüğü kamu görevi esnasında şüphelinin eline aldığı tabureyi müşteki D.’ye fırlatarak etkisi Basit Tıbbi Müdahale (BTM) ile giderilebilir ölçüde yaraladığı, sonrasında ise kontrol altına alınmamak amacı ile müşteki K.’nin etkisi BTM ile giderilebilir ölçüde yaraladığı, aynı eylem bütünlüğü içerisinde elinde bulunan silahtan sayılan tabure ile kamu görevi icra eden müşteki polis görevlilerine karşı direnerek üzerine atılı suçu zincirleme şekilde işlediğine dair kamu davası açılmasını gerektirir yeterli şüpheye ulaşıldığı anlaşılmıştır” denildi. 

Koç hakkında açılan davanın ilk duruşması 26 Ocak’ta Van 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek. MA/VAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.