Talan protesto edildi
31 Temmuz 2022 Pazar - 17:30

- Dersim ve Şırnak’ta yaşanan ağaç kesimiyle birlikte talan, protesto edildi.
Orman Genel Müdürlüğü Urfa Orman Bölge Müdürlüğünün verilerine göre yüzölçümü 7 bin 112 kilometre kare olan Şırnak ilinin yüzde 43’ü ormanlık alandan oluşuyor. Bölge Müdürlüğünün sitesinde yayınladığı verilere göre 7 ayda Şırnak’ta ormanlık alanın yüzde 8’lik bir kısmı yok edildi. Kentte devam eden ağaç kıyımının bir an önce durdurulması için yapılan suç duyuruları takipsizlikle sonuçlanıyor, Sivil Toplum Örgütlerinin (STÖ) yaptığı çağrılar ise yanıtsız kalıyor. Meclis'e verilen 25 soru önergesi dikkate alınmadı.
Ağaç kıyımıyla sınırlı değil
Cizre Bisiklet ve Doğa Derneği yöneticisi Mehdi Arslan, doğa katliamının son yıllarda kontrolden çıktığını belirterek, “Kentimizdeki talan sadece ağaç kıyımıyla sınırlı değildir. Bölgede kömür, asfaltit, çinko gibi madenler çıkarmak için de büyük bir talan var. Aynı zamanda Silopi ilçemizde kurulan termik santraller ile havamız kirletiliyor. İlçede kanser vakaları daha da artmış durumda. Bölgemizde meyve bile yetişemez oldu” dedi.
Namaz Dağı eteklerinde açıklama
HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Şırnak’ta devam ağaç kesimine ilişkin önceki gün Namaz Dağı eteklerinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz de katıldı. Namaz Dağı’nda traktörlerle kesilen ağaçların taşındığı bölgede yapılan açıklamada ilk olarak konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, iki yıldır aralıksız bir şekilde kentte ağaç kıyımının gerçekleştirildiğini söyledi. Bölgede 40 yıldır özel savaşın yürütüldüğünü kaydeden İmir, Cudi, Gabar ve Namaz Dağı ile Besta Bölgesi’nde yapılan ağaç kıyımının özel savaşın farklı bir konsepti olduğunu ifade etti. İmir, “Kürt halkına düşmanlık edenler, bugün dağını, taşını da yok ediyor. Cudi, Kürdistan'ın kalbidir. Şırnak Kürdistan'dır. Tarih bu talanı ve ihaneti kabul etmeyecek. Bunun hesabını soracak” diye konuştu. İmir, bugüne kadar 25 soru önergesi verdiklerini fakat bu soru önergelerine ne yazılı ne de sözlü herhangi bir cevabın verildiğini söyledi.
Dersim için İzmir'de
İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Hozat'ta yaşanan orman kesimlerine ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya kentte bulunan siyasi parti ve kurum temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Dernek üyesi Hüseyin Ozan, 2012 ve 2020 yılları arası devlet izni ile orman sayılan 340 bin hektar alanda 50 madene izin verildiğini söyledi. Bunların yanı sıra izinsiz kesimler nedeni ile 20 bin hektar orman ekosisteminin tarım ve yerleşim yerine dönüştürüldüğünü kaydeden Ozan, şunları paylaştı: “Dersim’in Hozat ilçesinin Samosî (Boydaş) köyünde, devlet güçleri korumasında aylardır ağaç kesimi gerçekleştiriliyor ve köylülerin alana girişine izin verilmiyor. Bölge, 1994 köy boşaltmaları döneminden bugüne yasaklı alan ilan edilmiş olmasına rağmen ilgili bakanlığın ihale etmesiyle ilk ihalede 30 hektar, ikinci ihalede 40 hektarlık alan, Elazığ ve Malatyalı müteahhitlere kesime verilmiştir.”
Devletin eko kırımı
Ağaç kesimimin yapıldığı alanın, maden ruhsatı verilen maden sahaları olduğunu dile getiren Ozan, Dersim’de 160’ın üzerinde maden ruhsatı alındığını ve 50 köyün bu ekolojik yıkımdan etkileneceğini aktardı. Bütün Dersim coğrafyasının kırıma uğrayacağı ve tüm canlıların yok olacağını vurgulayan Ozan, “Orman kıyımı, ırmaklarımız ve göllerimizin kuruması, yeraltı sularımızın kurumasını da üst üste eklersek devlet eliyle gerçekleşmekte olan bir eko kırımdır” dedi.
Şırnak’ta yaşanan ağaç kesimlerine de işaret eden Ozan, şöyle seslendi: "Bu kıyımların bir parçası olmayın. Yasal ve demokratik tüm yollar kullanılarak bu talana, arsızlığa dur demeliyiz.”
Sistematik kıyım
Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Halkevleri Şırnak’ta yaşanan ağaç katliamına karşı “Ağaçların çığlığı ol” şiarıyla Kadıköy Eminönü İskelesi önünde açıklama gerçekleştirdi. HDP İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, çatışma ve savaş politikalarından kaynaklı sistematik bir şekilde coğrafyanın saldırı altında olduğunu hatırlattı. Encü, "Devletin denetiminde bir talan politikasıyla karşı karşıyayız. Kürdistan coğrafyasına yönelik sistematik bir saldırı söz konusu" dedi.
Ortak basın metnini ise EMEP’ten Seçil Sinanoğlu okudu. Sinanoğlu, şunları vurguladı: "Sadece ağaçları talan etmiyorlar, bölgenin tarihine, geleceğine ve yaşamın her türlü çeşitliliğine de onulmaz zararlar veriyorlar. Bu talan ve savaş siyaseti birbirini besliyor. Şırnak’ta süren orman katliamını ve ülkenin dört bir yanında savaş, rant, yağma ve talan politikalarınız için sürdürdüğünüz ekolojik suçlarınıza bir an önce son verin.” HABER MERKEZİ