Taliban iki kadını daha kaçırdı

Kadın Haberleri —

Zehra Mohammadi

Zehra Mohammadi

  • Afganistan’da kadın hakları için gösteri yapan iki kadın daha kaçırıldı. Kabil’de evinden zorla alınarak kaçırılan aktivist Mursal Ayar’ın ardından aktivist Zehra Mohammadi’nin de alındığının haberi geldi.
  • İki kadının da akıbeti bilinmiyor. Son haftalarda Taliban tarafından evinden götürülen kadın sayısı 7’ye çıktı.

Afganistan’da kadın hakları için gösteri yapan iki kadın daha kaçırıldı. Kabil’de evinden zorla alınarak kaçırılan aktivist Mursal Ayar’ın ardından aktivist Zehra Mohammadi’nin de alındığının haberi geldi. 

İki kadının da akıbeti bilinmiyor. Son haftalarda Taliban tarafından evinden götürülen kadın sayısı 7’ye çıktı.

Parwana Ibrahim, Tamana Paryani ve Paryani'nin kız kardeşleri Zarmina, Shafiqa ve Karima, 19 Ocak'tan bu yana kayıp. Taliban ise kadın hakları için gösteri yapan kadınların ‘tutuklandığı’ haberlerini reddediyor. 
Aktivist Zehra Mohammadi’nin gözaltına alındığı andan itibaren akıbetinin bilinmediğine dikkat çeken Afgan kadın akitvistler son 24 saatte Kabil’de 2 kadın aktivistin gözaltına alındığını hatırlattı. Kadınlar arkadaşlarından Taliban’ın sorumluğu olacağının bilinmesi gerektiğini vurguluyor.
Taliban sözcüsü Bilal Karimi ise BBC'ye verdiği demeçte, Mursal Ayar'ın durumunu araştıracaklarını söyledi. Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu Ofisi (UNAMA) sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarla gözaltı ve tutuklanmalara dikkat çekiyor.

Taliban inkar ediyor

Daha önce Tamana Paryani isimli kadın, gösteriden birkaç gün sonra apartmanına giren silahlı şahısları gösteren bir video paylaştı. Videonun sonunda, "Yardım edin, Taliban evime geldi" diye sesleniyordu. Taliban yönetiminin Birleşmiş Milletler (BM) temsilcisi olmayı uman Suhai Shaheen’in daha önce BBC'ye verdiği demeçte, Paryani'yi "yurt dışına sığınmak için sahte sahneler yaratıp film çekmekle" suçladı.

Aktivist kadınlar kayıp ettiriliyor

Kayıp kadınlardan Parwana Ibrahim'in Kabil'de kayınbiraderiyle birlikte alınıp götürüldüğünü bildiren BM, son zamanlardaki kadın hakları gösterilerine katılanların ortadan kaybolduğundan ve onların güvenliğinden endişe duyduğunu yineledi. BM, kayıp kadınlarla ilgili haberlerin, keyfi tutuklama ve gözaltılara işaret ettiğini belirterek, Taliban yetkililerini, "barışçı gösteriler yapan ve ifade özgürlüğünü kullananlara karşı misilleme yapılmaması için alt düzeydeki görevlilere net mesajlar vermeye" çağırdı.
Afganistan Taliban yönetimi altında, eğitime cinsiyet temelinde kısıtlamalar getiren tek ülke. Bu da uluslararası camiada meşruiyet arayışına önemli bir engel oluşturuyor. Kadınların gösterilerle bu konuya dikkat çekmesi Taliban'ı güç durumda bırakıyor. NÛJINHA/HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.