Taliban: Merkel'i candan karşılarız

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, "Taliban ile konuşmak zorundayız" açıklamasına Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’den “Memnun oluruz. Angela Merkel candan bir biçimde karşılanacaktır" yanıtı geldi.

 

Afganistan’a “demokrasi getirme” vaadiyle giren, 20 yıl sonra ise iktidarı Taliban rejimine devrederek ülkeden çıkan Batı ülkeleri şimdi ise Taliban’la diyalog ve müzakere için yarış halinde.

Birçok devlet Taliban yetkilileri ile görüşme gerçekleştirirken Almanya Başbakanı Merkel de “Taliban ile konuşmak zorundayız” açıklamasını yaptı.

Uzun bir süre tartışma konusu olan Kabil havalimanının yeniden faaliyete geçmesini “iyi bir işaret” olarak yorumlayan Merkel, “Uluslararası yardım kuruluşlarının Afganistan’da çalışmalarına devam edebilmesi ve Almanya için çalışmış olan insanları ülke dışına getirilmesi için” Taliban ile görüşülmesi ve müzakere edilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel gelirse memnun oluruz

Başbakan Merkel’in bu açıklamalarına Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid’den yanıt geldi. Merkel'in Afganistan'a yapacağı bir ziyaretten memnun olacağını belirten Mücahid, "Angela Merkel candan bir biçimde karşılanacaktır" ifadelerini kullandı. Almanya’nın Afganistan’a yaptığı mali desteğin sürmesini de isteyen Mücahid, ayrıca Alman girişimcilerden Afganistan’a yatırım yapmasını talep etti.

Taliban, Türkiye’yi törene davet etti

Öte yandan önümüzdeki günlerde hükümetlerini açıklamaya hazırlanan Taliban, hükümeti ilan törenine Türkiye, Çin, Rusya, İran, Pakistan ve Katar’ı davet ettiklerini duyurdu.

Al Jazeera televizyonuna konuşan Taliban yetkilisi, yeni hükümet için tüm hazırlıkların tamamlandığını, “Uluslararası alanda ve Afganistan’da kabul görecek bir rejim kuracaklarını” söyledi. 

Pencşir’de çatışmalar sürüyor

Batılı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi ardından ülkenin kontrolünü hızla ele geçiren cihatçı Taliban güçleri, denetimi dışında bulunan Pencşir bölgesini de ele geçirdiği duyurdu, ancak direnişçiler bu açıklamayı yalanladı.

Kabil’in 80 kilometre güneyinde Hindikuş dağlarının merkezinde bulunan Pencşir vadisinde Ahmed Mesud liderliğindeki Ulusal Direniş Cephesi (UDC) ile Taliban güçleri arasında çatışmaların sürdüğü, UDC direnişçilerinin dağlık alanlarda stratejik noktalarda konumlandığı belirtildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.