Taliban’ın yönetmesine izin vermeyeceğiz

Kadın Haberleri —

.

.

  • Afgan kadınların bir kez daha Taliban'ın zulmü altında yaşamayı kabul etmedikleri için direnişe geçtiklerini belirten Naija Ashfari, “Taliban’ın Afganistan’ı yönetmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
     

BERNA KİŞİN/MA 

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban, ülkeyi ele geçirdi. 1996-2001 arasında Afganistan'da kurdukları yönetimde katı şeriat kurallarını işleten ve dünyanın en baskıcı rejimlerinden birini tesis eden Taliban'ın 20 yıllık ABD-NATO işgali sonrasında yeniden iktidarı ele geçirmesine karşı tepkiler yükseliyor.  
 
Baskılardan dolayı Avrupa’ya göç eden Afganistanlı kadın hakları aktivisti Naija Ashfari, Taliban’ın ülkedeki her şeye el koymaya çalıştığını ifade etti. Ashfari, “Bir kısmımızı yok etmeye çalışıyorlar, bir kısmımızı da kendileri gibi yapmak istiyorlar” dedi.
 
ABD’nin yardımıyla ülkeye el koydular

1979 yılında Sovyetler Birliği'nin Afganitan’a karşı açtığı savaşa tepki gösterdiklerini belirten Ashfari, bu süreçte politik olarak işkence ve zulüm gördüklerini ve bu nedenle ülkelerini terk ederek Avrupa'ya yerleşmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ashfari, bir kadın olarak Afganistan’da yaşamanın çok zor olduğuna işaret ederek, Taliban’ın ülkeyi yeniden ele geçirmesinin ardından insan olarak yaşamanın da mümkün olmadığını söyledi. Ashfari, “Taliban grubu, militarist ve terörist. Kadınları insan olarak görmüyorlar, daha çok ikinci sınıf hayvan olarak görüyorlar. Kız çocuklarının okula gitmesine izin vermiyorlar, kadınları sokak ortasında dövüyorlar. Afganistan’da kadınların burkasız dışarı çıkmaları yasak veya yananlarında bir erkek olması zorunlu. Biz bunları 20 yıl önce tecrübe ettik. Ve yine Taliban ABD’nin yardımıyla ülkeye el koydu” diye konuştu. 
 

Direnişçiler, savaşmaya devam ediyor

Kadınların Taliban’ın zorbalıkları ve işkencesiyle bir kez daha yaşamayı kabul etmediklerini söyleyen Ashfari, “Kadınlar, ülkelerinde böyle bir düşkün hayatı yaşamak istemiyor. Buna karşı çıkan çoğu kadın, ülkeden komşu ülkelere kaçmaya çalışıyor ama sınırlar kapalı. Ülkeden gitme şansları yok. Direnişçiler, savaşmaya devam ediyor. Taliban’ın Afganistan’ı yönetmesine izin vermeyeceğiz. Bunun için savaşıyorlar. Bu direnişin karşısında Taliban’ın uzun süre yönetimde kalacağını düşünmüyorum” diye kaydetti.

Dayanışma çok önemli
Uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çeken Ashfari, sözlerini şöyle tamamladı: “Halkların savaşı, devletin savaşından daha güçlü. Uluslararası anlamda da ne kadar bir araya gelebilirsek o kadar güçlenir ve fanatik Taliban grubuyla savaşabiliriz. Bu anlamda uluslararası dayanışma çok önemli. Biz biriz. Bu yaşananlar da insanlık meselesi.” 
 

 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.