Tam bir yıl oldu: Gülistan Doku Nerede? 

Kadın Haberleri —

.

.

  • Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun kaybolmasının birinci yıldönümü dolayısıyla kadın örgütleri, bir senedir bıkmadan yetkililere sorduğu soruyu tekrarladı: Gülistan Doku nerede? 

Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi Gülistan Doku'nun Dersim’de kaybolmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Şu ana kadar yapılan arama çalışmaları ve devam eden soruşturmada herhangi bir ilerleme sağlanamadı. Hakkında işlem yapılmayan baş şüpheli  Zaynal Abarakov ise hala serbest. 
Bugün, Gülistan Doku'ın kaybolduğu Dersim ve Amed başta olmak üzere birçok ilde kadınlar eş zamanlı olarak bir araya gelip basın açıklaması yaptı. Kadınlar, "Gülistan Nerede?" diye sordu. 
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, 5 Ocak 2020 tarihinden bu yana kayıp olan üniversite öğrencisi Gülistan Doku için Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu’nda toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Asya Cemre Işık, Doku Ailesi’nin başvurusu üzerine Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı tarafından oluşturulan bir heyetin soruşturmanın genişletilmesi ve delillerin toplanmasına ilişkin talepleri içeren bir dilekçeyi savcılığa sunduğunu ancak savcılığın gerekli soruşturmayı yürütmediğini aktardı. 

Soruşturmadaki eksiklikler

Işık, raporda ifade edilen ve soruşturma dosyasında öne çıkan eksiklikleri şu şekilde sıraladı:
“* Gülistan’ ın eski erkek arkadaşı Zaynal Abarakov’un üvey babası, annesi ve kız kardeşinin 4 Ocak 2020 günü Gülistan’ın evlerinde bulunduğu zamana ilişkin vermiş olduğu ifadelerdeki çelişkili beyanların üzerinde durulmadı, çelişkiler giderilmedi. HTS kayıtlarının incelenmesi sonucu Zaynal’ın evde olduğu söylenen saatlerde evde bulunmadığı anlaşıldı.
* Zaynal gözaltına alınmadı, telefonuna ve teknik cihazlarına arama, el koyma, inceleme işlemleri yapılmadı. Zaynal’ın, Gülistan ve Gülistan’ın yakın arkadaşlarıyla yapmış olduğu ‘..dün çok kötü bir şey oldu, korkuyorum, zaman yokki artık bizim için..’ içerikli mesaj kayıtlarına karşılık; bu kayıtlar 3. ve son kez alınan ifadesi sırasında Zaynal’a soruldu. Bu hususlarda tutarlı ve inandırıcı beyanlarda bulunmadı.
* Soruşturma işlemleri Tunceli İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro tarafından yürütüldü. Görev yeri değişine kadar Zaynal’ın polis olan üvey babası bu büroda görev yapmaktaydı. Delillerin gizlenmesi, yok edilmesi ihtimaline rağmen soruşturma biriminin değiştirilmesi talebi savcılıkça değerlendirilmedi.
* Sarısaltuk Viyadüğü (Dinar Köprüsü)’nü ve 1.900 metrelik mobese kameralarının bulunmadığı alanı gören, Munzur Üniversitesi’ne ait kamera sisteminin teknik incelemesi yapılmadı.
* Mobese kameralarına yansıyan görüntülerin bilirkişi tarafından incelenmesi sonucu, Gülistan’ın suya atlamadığına ilişkin görüş içeren rapor dosyaya sunuldu. Soruşturmanın genişletilmesi, aramaların karada da yürütülmesi taleplerine rağmen gerekli işlemler yapılmadı. 
* Zaynal’ın üvey babasına ait olan ev ve araç ile Gülistan’ın 5 Ocak günü kullandığı şehir içi ulaşım aracında; kan, tükürük, parmak izi gibi bulgulara ilişkin inceleme ve delil toplama işlemleri yapılmadı. 
* Zaynal ve üvey babasının 5 Ocak günü nerede bulunduklarına dair kesintisiz bir tespit yapılmadı.
* 5 Ocak günü Gülistan ve Zaynal’ı izlediği tespit edilen şüphelinin kimliği tespit edilmedi.”
Bir yıldır kayıp olan Doku’nun soruşturma dosyasındaki ihmaller silsilesinin ve ayrımcı pasifliğin hukuken ve vicdanen kabul edilemeyeceğini söyleyen Işık, Gülistan’ın akıbetinin araştırılması ve bulunabilmesi için yetkilileri göreve çağırdı. 

Sizi iyi tanıyoruz

Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları’nın çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, Amed’de de alandaydı."1 Yıldır Gülistan Doku'yu Nerede Arıyorsunuz?" yazılı pankartın açıldığı açıklamada, "Gülistan  Doku'yu Kadınlar Bulacak", "Etkin Arama Çalışması Yürütülsün", "Zainal Abarakov Yargılansın, Gülistan Bulunsun!" yazılı dövizler taşındı. İlk olarak Gülistan Doku İçin Adalet Komisyonları’ndan Ayşe Esmer konuştu. 
Dersim'de erkek devletin, genç bir Kürt kadının kaybedilişinin üstünü örtmeye çalıştığını ifade eden Esmer, Zaynal ve şüpheli polis babasının açıkça korunduğunu, sahte delillerin üretildiğini ve Gülistan'ı soran herkesin saldırıya uğrayıp, tehdit edildiğini belirtti. Gülistan ve kaybedilen, katledilen tüm kadınların esas failini iyi tanıdıklarını söyleyen Esmer, "Biz sizi Özgecan'dan, Şule Çet'den tanıyoruz. ‘İntihar etti’ dediğiniz Nadira'nın katili Şirin Ünal'dan tanıyoruz. Siz tüm kuvvetinizle; kadın düşmanı yargınızla, askerinizle, polisinizle, medyanızla, yasalarınızla, kadınlara saldıran politikalarınızla erkek iktidarınızı, kadınlardan korumak istiyorsunuz" diye belirtti. 
Kadınların gücü ve öfkesiyle Doku'yu bulacaklarını belirten Esmer, tüm kadınlar için meydanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı. 

Savaş politikalarından bağımsız değil
 
Ardından konuşan HDP Milletvekili Rezmiye Tosun, Dersim'in her karışının mobese kameralarıyla izlendiğine dikkati çekerek, Doku'nun bulunmasının istenmediğini dile getirdi. Doku'nun kaybedilmesinin Kürt gençleri üzerinde yürütülen özel savaş politikalarından bağımsız olmadığını kaydeden Tosun, Gülistan'ın sesine ses vermeye devam edeceklerini belirtti. 

‘Kardeşimin kemiklerini istiyorum’
 
Doku'nun ablası Aygül Doku ise, kardeşinin 8 Mart etkinliklerinde "Sen bağır ki şiddet sussun" yazılı dövizi taşıdığını hatırlatarak, bir yıldır adalet peşinden koştuklarını ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Sadece Gülistan'ı değil adaleti de aradıklarını söyleyen abla Doku, etrafındaki polis ablukasını işaret ederek, "Gülistan Doku’nun bulunması için bir araya gelenleri değil, katiller için toplanmanız gerekiyordu. Her şeyi geçtim sadece kardeşimin kemiklerini istiyorum" dedi.

’Ne yaptınız kızıma?’

Gülistan Doku’nun kaybedildiği Dersim’den seslenen anne Bedriye Doku ise,  kızının hala neden bulunmadığını sordu. Anne Doku, bir yıldır yaşadığı acının tarifi olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ben Gülistan’ı devlete emanet ettim. Gülistan ‘korkuyorum’ diye mesaj atıyor. Gülistan neden korkuyor.  Ne yaptınız Gülistanıma, başına ne getirdiniz, hangi toprağa gömdünüz. Ben Gülistan’ın annesiyim bir yıldır yüreğimi parçaladılar. Ben kafamı bir yıldır yastığa koyduğumda içime ateş düşüyor. Bulun bir an önce kızımı.”
 

Mücadeleden dönmek yok

Antalya, Adana, Hatay, İzmir, İstanbul’da eylemler yapıldı. Kadınlar, “Biz kadınlar, yaşadığımız evlerde, çalıştığımız iş yerlerinde ve atölyelerde, geçtiğimiz sokaklarda her an saldırıya, şiddete ve cinayete uğrama korkusuyla günlerimizi geçiriyoruz. Yok öyle yağma. Ya bu kentlerde eşit özgür ve güvende yaşayacağız ya da adaleti biz sağlayacağız. Kadın düşmanı ve katilleri, sırtını erkek iktidara dayayanlar ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı çıkanlar. Bizden korkuyorsunuz ve korkmakta sonuna kadar haklısınız. 2021 kadın mücadelesinin yılı olacak. Gülistanın kaybolmasının üzerinin örtülmesine izin vermeyeceğiz. Katledilen, intihara sürüklenen, kirpiği yere düşen her bir kız kardeşimize söz veriyoruz; gerçek adalet sağlanana kadar mücadeleden dönmek yok” mesajını verdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.