‘Taraneh Alidoosti’yi serbest bırakın’

Kadın Haberleri —

İranlı aktris Taraneh Alidoosti

İranlı aktris Taraneh Alidoosti

  • İranlı aktris Taraneh Alidoosti’ye aralarında Emma Thompson, Mark Rylance ve Steve McQueen’in de olduğu pek çok sanatçıdan destek geldi. Sanatçılar açık bir mektup yayınlayarak protestolara destek verdiklerini Alidoosti ile dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

İran’da 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından gözaltına katledildikten sonra başlayan protestolar sırasında Instagram hesabından başörtüsüz bir fotoğrafını yayınlayan ve Kürtçe destek mesajları verilen dünyaca ünlü aktris Taraneh Alidoosti, özellikle 8 Aralık'ta idam edilen Muhsin Şekari için yayınladığı mesaj ardından gözaltına alınarak tutuklandı.

17 Aralık’ta tutuklanan Taraneh Alidoosti’ye sanat camiasından destek geldi.

Dünyanın dört bir yanından oyuncular, tiyatro yazarları, edebiyatçılar ve yönetmenler, Taraneh’in başörtüsüz bir fotoğrafını paylaşıp İran'daki protestolara desteğini açıkladıktan sonra tutuklanan oyuncu Taraneh Alidoosti için özgürlük talep eden açık bir mektup yazdı.

‘Öfke içindeyiz’

The Guardian'ında geçen habere göre, Taraneh Alidoosti'ye destek ve dayanışma için aralarında Emma Thompson, Mark Rylance, Mark Ruffalo, Ken Loach, Mike Leigh, Steve McQueen, Ian McKellen, David Hare, Juliet Stevenson ve Sepideh Moafi'nin de olduğu sanatçılar Alidoosti'nin tutuklanmasını kınayarak oyuncunun bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Sanatçılar yayınladıkları açık mektupta şu hususlara dikkat çekti: "İranlı yetkililer, dünyadaki meslektaşlarının dikkatinin dağılacağından emin olmak için Alidoosti'yi stratejik olarak Noel'den önce tutuklamayı seçti.

Fakat dikkatimizin dağıldığı falan yok. Öfke içindeyiz. Taraneh Alidoosti'nin - tüm İran vatandaşlarının olduğu gibi - ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü ve keyfi tutuklama ve gözaltıdan azade olma özgürlüğü vardır.

Onunla dayanışma içindeyiz ve bir an önce serbest bırakılmasını ve güvenli bir şekilde ailesine dönmesini talep ediyoruz".

Sanatçılar ayrıca Taraneh Alidoosti'nin protestolarla bağlantılı olarak idam edilen ilk protestocu olan Muhis Şekari'nin infazını sanal medya hesabında protesto ettikten sonra tutuklandığını hatırlattı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.