Tarihin çöp sepetine gidecekler

İzmir Newrozu 2023

İzmir Newrozu 2023

  • Newroz, dün İstanbul'un yanı sıra Türkiye'nin İzmir, Mersin, Aydın, Antalya, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Muğla, Denizli, Manisa ve Balıkesir illerinde de kutlandı. İzmir'de konuşan Sırrı Süreyya Önder, Türk siyasetini eleştirerek, "Siyasetleri gibi onlar da tarihin çöp sepetine gidecekler" dedi.

Her yıl büyük bir coşkuyla kutlanan İzmir’deki Newroz, bu yıl yaşanan depremler nedeniyle yerini iktidara karşı öfkeye bıraktı. 

İzmir'de, “Her der Newroz, her dem azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla Newroz ateşi Gündoğdu Meydanı'nda yakıldı. Sabahın ilk saatlerinden itibaren alana giriş yapan yurttaşlar, "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana zindana", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları eşliğinde alana giriş yaptı.

 

İZMİR

 

AKP iktidarına isyan ve öfkenin hakim olduğu Newroz’da sahneye çıkan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanları Berna Çelik ve Çınar Altan, Barış Anneleri, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) temsilcisi Salih Tekin, Yeşil Sol Parti MYK üyesi Ahmet Asena, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Newroz'un önemine dair kısa konuşmalar yaparak, katılan halklara teşekkür etti. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (EMEP) Eşbaşkanı Şahin Tümüklü'nün ardından  HDP önceki dönem Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuştu.  Kitlenin sık sık "Bijî Serok Apo" sloganına karşılık Önder, "Eminim ki Sayın Öcalan da bu görüntüleri izliyordur. Barış bu topraklarda kaldığı yerden devam edecek. Barışı ve eşitliği getireceğiz. Buradan İmralı’ya selam olsun" dedi. Diğer tutsaklara da selam gönderen Önder, "Memlekette bu günlerde enflasyonu olan en çok iki şey var; koltuk ve masa. Koltuk ve masadan geçilmiyor. Bu masalardan bir şey istemeyen, pazarlık yapmayan sadece biz varız. Biz o masalardan bir bardak çay istemeyiz. Alın kime ne lazımsa onun fazlalığını yapın. Sizin yaptığınız 19. yüzyıl siyaseti çöp olmuştur. Siyasetleri gibi onlar da tarihin çöp sepetine gidecekler. Geriye insanlık, umut kalacak. Biz o zaman masa, koltuk, sandalye hesabı yapmadan bu memleketi bir yeryüzü bahçesine dönüştüreceğiz. O güne olan inancımla hepinizi selamlıyorum" şeklinde konuştu.

 

MERSİN

 

Kimin bittiğini görüyoruz

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, dört parça Kurdistan'da Kürtlerin varlığının hedef alındığına işaret ederek, şunları söyledi: "Kimin bitip bitmediğini görüyoruz. Yeni bir seçime giriyoruz. Bu seçim bizimle AKP-MHP arasında olan bir seçim değil, yüzyıllık bir sistem sorunudur. Erdoğan ve Bahçeli yüzyıllık bu inkar sisteminin zihniyetini taşıyorlar. Bizim derdimiz sadece hükümetin değişmesi değil. ‘Bu sistemden kurtulup yeni koltuklara biz oturacağız’ demeyin, böyle bir şey olmayacak. Sonunuz Erdoğan ve Bahçeli'den daha kötü olur, aklınızı başınıza alın.”

Öztürk’ün konuşması Newroz alanından yükselen "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla kesildi. 

Newroz, Dengbêj Xalîde ve Koma Hevra'nın seslendirdiği şarkıların ardından sona erdi.  

 

MERSİN

 

MERSİN

Deprem kurbanlarına adanan ve “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Mersin'in Akdeniz ilçesinde bulunan Tırmıl Alanı’nda gerçekleştirilen Newroz'a sağanak yağışa rağmen Mersin, Adana ve Osmaniye'den 7'den 70'e onbinlerce kişi katıldı. Newroz ateşini HDP'li vekiller Fatma Kurtulan ve Rıdvan Turan ile Barış Anneleri yaktı. HDP Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş, Hoşyar Sarıyıldız ve Newroz Tertip Komitesi Sözcüsü Özgür Çağlar, kitleyi selamlayarak, halkın Newrozu'nu kutladı. Daha sonra Asrın Hukuk Bürosu'nun Newroz'a gönderdiği mesaj okundu. Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eşbaşkanı Cavit Uğur'un ardından Kürt siyasetçi Sırrı Sakık  konuştu. AKP-MHP'yi bu seçimlerde göndereceklerini, bu yüzyılda tekçi anlayışı değiştireceklerini belirtti. 

Newroz, sanatçı Cevdet Bağca, Derya Cengiz ve Dengbêj dinletisiyle devam etti.

Newroz, Aydın, Antalya, Ankara, Bursa, Tekirdağ, Kocaeli, Muğla, Denizli, Manisa ve Balıkesir illerinde de kutlandı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.