Tek mezarlıkta 7 bin 500 cenaze

Adıyaman mezarlık

Adıyaman mezarlık

  • Depremde yaşamını yitirenlerin sayısının net olarak tespit edilemediği Semsûr’da (Adıyaman), tek bir mezarlığa 7 bin 500 yurttaş defnedildi. 

Depremlerde, büyük yıkım yaşayan kentlerden biri de 624 bin nüfusa sahip olan Semsûr. Depremde bin 485 bina tamamen yıkılırken, 4 bin 85 bina ise ağır hasar aldı. Arama kurtarma çalışmaların geç başladığı kentte, resmi olmayan verilere 11 bini aşkın yurttaş yaşamını yitirdi, on binlerce kişi yaralandı.

Depremde yaşamını yitirenler ağırlıklı olarak kent merkezinde bulunan Yeni Mezarlık ve Karapınar Mezarlığı’na defnedildi. Özellikle depremin ilk günlerinde cenaze sayısının fazla olması ve uzayan resmi prosedürlerden dolayı binlerce cenaze, kayıt dışı olarak köylerde defnedildi. Cenazelerin kayıt dışı defnedilmesi nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı net olarak tespit edilemiyor. Kent merkezinde defnedilen cenazeler ise ağırlıklı olarak kentin en büyük mezarlığı olan Yeni Mezarlık'a defnedildi. Yeni Mezarlık’ta kepçeler tarafından 100 metre uzunluğunda ve iki metre genişliğinde açılan mezarlara yüzlerce kişi bir anda defnedildi.

Depremin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen dün de yeni cenazeler mezarlıklara getirilerek defnedildi. Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarından edinilen bilgilere göre; sadece buraya 7 bin 500 cenaze defnedildi. Çoğu toplu olarak defnedilen cenazelerin aileleri, mezar başına gelerek gözyaşları içinde dua etti. Mezarlıkta, onlarca aynı soy isimde mezarın olması, depremde yok olan ailelerin göstergesi oldu.

ÖMER AKIN MA / ADIYAMAN

*****

Devleti görmediler

Adıyaman merkezine bağlı Uzunköy'de bir depremzede enkazdan kendi imkanlarıyla kurtuldu. 14. günde sağ kalabilen hayvanlarını da enkazdan çıkardı.

Depremlerin vurduğu Adıyaman merkezine bağlı Uzunköy, depremden etkilenen köylerden. Yaklaşık 100 haneli köyde çok sayıda ev yıkılırken geriye kalan evler oturulmaz halde. Artı Gerçek'ten Refik Tekin'in haberine göre; Adıyaman merkeze 35 kilometre mesafede bulunan Uzunköy'de enkazdan kendi imkanları ile çıkan bir kişi, enkazdaki hayvanlarını da depremden 14 gün sonra çıkarabildi. Adıyamanlı depremzede, iki haftadır hiçbir devlet yetkilisinin köylerine uğramadığını söylüyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.