Teklif dahi edilemez!

  • HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer’in “Anadilde Eğitim Hakkına Dair Kanun Teklifi”, “Türkiye devletinin dili Türkçedir” denilerek işleme dahi alınmadı. Gerekçe de Anayasa’nın teklif dahi edilemez maddesine uymaması.

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed Milletvekili İmam Taşçıer’in, Meclis’e sunduğu “Anadilde Eğitim Hakkına Dair Kanun Teklifi” işleme dahi alınmadı.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yazılan gerekçede, Anayasa’nın 3. maddesine (Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir) atıf yapılarak, bu maddenin değiştirilmesinin teklif edilmeyecek hükümler arasında yer aldığı belirtildi. Anayasa’nın 42. maddesinde yer alan “Türkçe’den başka hiçbir dilin, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına okutulamayacağı ve öğretilemeyeceği”nin hükme bağlandığı da belirtilerek, kanun teklifinin Anayasa hükümleri çerçevesinde işleme konulmadığını kaydetti.

Evrensel bir hak

Taşçıer tarafından verilen kanun teklifinde, Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, Eğitimde Ayrımcılığa Karşı UNESCO sözleşmesi, AGİK İnsani Boyut Konferansı Kopenhag Toplantısı Belgesi, BM Ulusal veya Etnik, Dinsel ve Dilsel Azınlıklara Mensup Kişilerin Hakları Bildirgesi, Ulusal Azınlıkların Korunmasına ilişkin Çerçeve Sözleşmesi gibi belgelerde halkların kolektif kimliklerini ana dilleri aracılığıyla sürdürme hakkının her şeyden önce ana dilde eğitim yoluyla gerçekleşmesi gereği önemle vurgulanmasına dikkat çekilmişti.

Demokratik toplum

 Kanun teklifinde Türkiye gibi üniter yapıya sahip Fransa, İtalya, Finlandiya ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesi, başta dil hakkı olmak üzere kültürel haklarının tanınması ve korunması kapsamında ana dilde eğitim özerkliğini de tanıdığı vurgulanan teklifte, şunları ifade edilmişti: “Irak Kürdistan Bölgesi’nde Kürtçe ve Arapça resmi ve eğitim dili olarak kullanılmaktadır. Diğer yandan İspanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Çin, Hindistan, Afrika Cumhuriyeti dâhil birçok ülke, modern demokrasinin gereği olarak, bölgesel dilleri hâkim dilin etkisinde bırakmadan anadilde eğitim özerkliğini tanımışlardır. Anayasada, evrensel hukuktaki ‘anadilde eğitim hakkı’nın yasal düzenlemelerinin hayata geçirilmesi, ayrımcı ve yasaklayıcı uygulamaların kaldırılması, bunun yanında kültürel farklılıkları koruyup geliştirecek yasal düzenlemelerin yapılması, ülkemizde toplumsal huzuru sağlayarak, vatandaşlık bağını güçlendirecek ve ülkemizi çağdaş demokrasiler seviyesine çıkaracaktır. Ayrıca anadilde eğitim hakkının sağlanması ‘demokratik bir toplum’un gerekliliklerinin de teminatı olacaktır.”

Teklifte yer alan kanun maddeleri şöyleydi:

* MADDE 1: Türkçeden farklı dilleri konuşan Türkiye vatandaşları; demokratik toplum ve evrensel yasalar çerçevesinde, parasız, her derece ve türdeki, eğitim ve öğretim kurumlarında anadillerinde eğitim alma hakkına sahiptir.

* MADDE 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

* MADDE 3: Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

 ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.