Skorsky Kûnîşka'yı aşamayıp düştü

  •  Türk ordusu, 10, 11 ve 12 Mayıs günlerinde direniş alanlarını 27 kez kimyasal silahlarla, 36 kez savaş uçakları ve helikopterlerle, yüzlerce kez de obüslerle bombalamasına rağmen gerilla eylemleri devam etti. 
  •  Gerilla, 9 Türk askerini daha savaş dışı bıraktı. Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nda darbelenen Skorsky, Kûnîşka alanında düşerek büyük bir patlamayla imha oldu. Girê Rûbar’da ise  1 saldırı helikopteri darbelendi.

Türk ordusu, tüm imkanlarını seferber ederek saldırmasına rağmen istediği ilerlemeyi sağlayamadığı için Direniş Alanları’na karşı yoğun bir şekilde kimyasal silah ve patlayıcılar kullanıyor. Kesintisiz direnişini sürdüren gerilla, etkili eylemleriyle 6 Türk askerili öldürdü, 3'ü yaraladı; 1 Skorsky tipi helikopteri düşürdü ve 1 saldırı helikopterini de darbeledi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Apocu fedai ruhla donanmış gerillanın, ulaştığı şahince vuruş kabiliyetini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi. Saldırı ve eylemlerle ilgili ayrıntılar şöyle:

Zap Bölgesi

* Türk ordusu, 11 Mayıs günü saat 21.30’da Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın savaş mevzilerini saldırı helikopterleriyle yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra Skorsky tipi helikopterlerle indirme yapmak istedi. Bu helikopterlere müdahale eden gerilla, yoğun ateş altına aldı. Gerillanın etkili vuruşları sonucunda Skorsky tipi helikopter ağır darbe alarak alandan uzaklaşmaya çalışırken Kûnîşka alanında düştü. Helikopterin düştüğü alanda büyük bir patlama meydana geldi ve helikopter, içendekilerle birlikte imha oldu. Skorsky helikopterinin düştüğü alan daha sonra Türk ordusu tarafından yoğun bir şekilde bombalandı.

* Girê Rûbar’da savaş mevzilerini 11 Mayıs günü saat 22.30’da bombalamak isteyen saldırı helikopterleri de gerilla müdahalesiyle karşılaştı. Etkili vuruşlar sonucunda 1 saldırı helikopteri darbelendi ve alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 

* Çiyareş Direniş Alanı’nı ve Girê Cehennem savaş mevzilerini, 11 Mayıs günü saat 23.30’da bombalamak isteyen saldırı helikopteri, müdahale edilince alandan uzaklaştı. Aynı gün gece saatlerinde alan saldırı helikopterleriyle bombalandı.

* Mahîr Mîrzo alanı üzerinden 11 Mayıs günü 23.00-00.00 saatleri arasında gelerek Çemço alanını bombalamak isteyen saldırı helikopterlerine müdahale edildi. Aynı gün gece saatlerinde Şikefta Birîndara ve Karker Direniş Alanları’ndaki savaş mevzilerini bombalamak isteyen saldırı helikopterleri, 3 kez gerillanın hedefi oldu. Gerillanın vuruşları sonucunda saldırı helikopterleri alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

Xakurkê Bölgesi

* YJA Star gerillalarının, Xakurkê'ye bağlı Girê Şehîd Derwêş’teti Türk askerlerine 6 Mayıs günü saat 16.20’de düzenlediği eylemin sonuçları netleşti; 6 Türk askeri öldürüldü, 3'ü yaralandı.  BEHDİNAN

 

Kesintisiz bombardıman

Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’na yönelik savaş uçakları ve saldırı helikopterlerini yoğun bir şekilde kullandığı kapsamlı saldırılarını sürdürüyor. Detaylar şöyle:

* Avaşîn’e bağlı Werxelê Direniş Alanı ile Zap’a bağlı Girê Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Berxwedan savaş mevzileri, 10 Mayıs gününden 11 Mayıs günü öğle saatlerinde kadar 27 kez kimyasal silahlar ve patlayıcılarla bombalandı.

* Zap'a bağlı Çemço ve Sîda alanları, 11 ve 12 Mayıs günlerinde saldırı helikopterleriyle bombalandı. Aynı tarihlerde Karker ve Şikefta Birîndara Direniş Alanları, havan ve obüslerle yüzlerce kez ve savaş uçaklarıyla da 21 kez bombalandı.

* Zap'a bağlı Girê Cûdî ve Girê Amediyê alanları, 11 ve 12 Mayıs tarihleri arasında sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle onlarca kez ve savaş uçaklarıyla da 5 kez bombalandı.

* Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî ve Girê Ortê alanları, 10 ve 11 Mayıs tarihlerinde  savaş uçaklarıyla 5 kez bombalandı. Girê Hakkarî, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı. 

* Avaşîn'e bağlı Werxelê Direniş Alanı, 11 Mayıs günü 20.40-23.00 saatleri arasında saldırı helikopterleriyle 5 kez bombalandı.

* Kurêjahro, Şehîd Şemdîn, Şehîd Harûn, Çiyareş, Girê Şehîd Cûdî ve Girê Ortê alanları, 11 Mayıs günü 21.00 – 00.30 saatleri arasında saldırı helikopterleri ve sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı.

 

'İlerleme yok’ diyen astsubay sürüldü

Çukurca ilçesi Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan astsubaylardan birinin “Operasyonda ilerleme yok” dediği için yeri değiştirildi, saldırılara katılmak istemeyen bir korucu daha istifa etti. 

Türk ordusunun işgal saldırıları kapsamında Hakkari’nin Şemdinli, Çukurca ve Gever ilçelerindeki kırsal bölgelerde de yoğun askeri hareketlilik yaşanıyor. 

Edinilen bilgilere göre; Hakkari’nin Çukurca bölgesine bağlı Aşût (Çığlı) bölgesinde bulunan Jandarma Komutanlığı’nda görev yapan astsubaylardan biri, “Operasyonda bir ilerleme yok” sözlerinden kaynaklı şikayet edildi ve ardından yeri değiştirildi. Yine aynı köyden olan ve sınır hattına götürülmek istenilen bir korucu se istifa etti.

Çukurca köylerinde birçok korucunun Ertuş (Uzundere) bölgesinde bulunan Sahra Hastanesi'ni korumak için götürüldüğü, koruculara ve askerlere operasyonla ilgili herhangi bir bilgi verilmediği aktarıldı. Kaynaklar, korucuların sınır hatlarında bekletildiğini söyledi.

 Cenaze törenleri yok 

Edinilen bilgilere göre; yerel ve ulusal basın kuruluşlarının askeri törenlerin yapıldığı Hakkari Jandarma Dağ Komando Tugayı'na girişleri yasaklandı. Ölen askerlerin cenazeleri, Selahattin Eyyubi Havaalanı ve Van Ferit Melen Havaalanları'ndan hiç bekletilmeden götürülüyor.

Yeni komando birlikleri

Saldırı kapsamında, Bilecan (Kavuşak), Serêspî (Akkaya)  Ziyanış (Işıklı) bölgeleri sivillere yasaklandı, yaralanan askerlerin tedavisi için sivil araçlarla götürülen lojistik destek durduruldu ve sadece askeri araçlara izin veriliyor. Yine operasyonlara, Kayseri, Bolu, Hatay komando tugaylarında bulunan çok sayıda asker  sevk edildi. Çukurca’daki Karayolları Bölge Müdürlüğü misafirhanelerine ise Kayseri Tugay Komutanlığına bağlı komando birlikleri yerleştirildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.