Teslim edilen ev yok

Amed

Amed

  • Mimarlar Odası Amed Şubesi eski Eşbaşkanı Ferit Kahraman, iktidarın seçim sürecinde sözünü verdiği evleri depremzedelere teslim etmediğini söyledi.  

Depremlerinin yıkım ve ölümlere neden olduğu kentlerden biri olan Amed'de yıkılan 22 binanın enkazı altında kalan 414 yurttaş yaşamını yitirdi, 912 yurttaş ise yaralandı. Kentteki 6 bin 800 yapı ağır hasarlı, 3 bin 180’i orta hasarlı olarak tespit edildi. Mimarlar Odası Amed Şubesi eski Eşbaşkanı Ferit Kahraman, kentte acilen yıkılması ve güçlendirilmesi gereken yapılar bulunduğunu belirterek, “Belediyeler kayyum yönetiminde olduğu için bu süreç şimdiye dek sivil toplum kuruluşları, diğer meslek örgütleri ve halkın katılımıyla çok fazla işletilemedi. Hala ağır hasarlı olan yapıların yıkım işlemleri devam ediyor. Yıkım yöntemi de suç duyurusunda bulunduğumuz bir yöntem oldu” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Mayıs seçimleri öncesi depremzedelere bulunduğu vaatleri de hatırlatan Kahraman, bu vaatlerin bir kısmının hukuksuz bir şekilde de olsa yerine getirildiğini fakat Amed’de şu ana kadar tamamlanıp depremzedelere teslim edilen herhangi bir yapının varlığından söz edemediklerini söyledi. “Her zaman olduğu gibi herhangi bir felaketten kendine rant çıkaran bir iktidar anlayışından bahsediyoruz” diyen Kahraman, iktidarın 6 Şubat depremlerini de bir fırsat olarak gördüğünü ifade etti. 

Deprem bölgelerinde yapılan inşaatların maliyetlerine bakıldığında, işlemlerin inanılmaz bir fiyat artışıyla gerçekleştiğini belirten Kahraman, “Dolayısıyla kamu bütçesinin vatandaşa konut üretmek yerine bir takım müteahhit çetelerine peşkeş çekildiğini net bir şekilde vurgulamak mümkün. Zira birçok ihale pazarlık yöntemiyle, davet usulüyle gerçekleştirildi ve süreç biraz daha kapalı kapılar ardında işletilerek bir rant sağlama aracına dönüştürüldü” diye konuştu.AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.