TJK-E: Zaman direnişe omuz verme zamanıdır’

Kadın Haberleri —

.

.

  • 1 Ekim’de Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından Rojhilatê Kurdistan ve İran’da başlayan ayaklanmayı desteklemek amacıyla Avrupa genelinde alanlara çıkacak olan Kürdistanlılara bir çağrı da TJK-E’den geldi. TJK-E, “Zaman direnişe omuz verme zamanıdır” dedi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) de Kürt kadını Jîna Amînî’nin Tahran’da “Ahlak polisi’ tarafından katletmesi sonrası başlayan direnişi selamlayarak, yükselen kadın mücadelesini hiçbir zorbalığın durduramayacağını kaydetti. TJK-E açıklasında İran’daki gösterilere destek ve İran rejiminin saldırılarını kınamak amaçıyla 1 Ekim’de Avrupa genelinde alanlara çıkacaklarını duyurarak, kadınları eyleme katılmaya çağırdı.

TJK-E açıklamasında şu hususlara değindi: “Jîna Amînî’nin İran "ahlak" polisleri tarafından katledilmesine karşı, kadınların öncülüğünde Rojhilat halkının ve İranî toplulukların isyanı büyümekte, dalga dalga yayılmaktadır. Eril iktidar, tüm despotik devletlerde olduğu gibi bir kez daha bu isyanı kanla, zorla bastırmaya çalışıyor. Ama yükselen kadın mücadelesinin hiçbir zorbalık ve saldırı durduramayacaktır. Kürt ve İranlı kadınların talepleri demokratik ve evrensel taleplerdir. Kadınların talepleri görmezden gelinemeyeceği gibi şiddetle bastırılması da kabul edilmezdir.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak hem Rojhilat’ta, hem İran genelinde hem de yurt dışında düzenlenen eylemlerle Jîna’nın sesi olduk, olmaya devam edeceğiz. Bu özgürlük direnişini yalnız bırakmamak, uzun vadede kadınların ve halkların özgürlükler ve demokratikleşme temelinde kazanımlara dönüştürmek hepimizin sorumluluğundadır. Avrupa Kürt Kadın Hareketi olarak "Jin, Jîyan, Azadî" şiarı altında Avrupa’daki çeşitli farklı halk ve topluluklardan kadınlarla ortak mücadelemizi büyüteceğiz.

Bu temelde 1 Ekim Cumartesi günü Avrupa genelinde Jîna Amînî ve Rojhilat halkı için yapılacak tüm eylemlere Kürt kadınlarını, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıları güçlü katılmaya çağırıyoruz. Zaman bu direnişe omuz vermenin, bu direnişi büyütmenin zamanıdır.”

İranlı kadınlar yalnız değildir

Jîna Amînî’nin katledilmesiyle İran ve Rojhilatê Kurdistan’da başlayan protesto gösterilerine Avrupa’daki Kurdistanlı ve İranlı kadınları yanı sıra Avrupalı kadınlardan da destek geldi.

Avusturya / Graz

29 Eylül’de Avusturya’nın Graz kentinde bir araya gelen kadınlar yürüyüş yaptı. Feminist organizasyonların gerçekleştirdiği eylemde kadınlar, taşıdıkları pankart, flamalar ve kendi renkleriyle birlikte "Jin, Jiyan, Azadi" sloganı  ile Jîna Emînî şahsında İran devletinin kadın kırım politikasını protesto etti.

İsveç / Örebro

İsveç’in Örebro şehrinde Kürdistanlı ve İsveçliler Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki serhildanları sahiplenmek ve İran devletinin kadın kırım politikalarını kınamak amacıyla bir miting düzenledi. Miting alanıda yapılan konuşmalarda Kürt ve İranlı kadınların yalnız olmadığı vurgulandı. Yapılan konuşmalar ardından İsveçli sanatçılar Jasse ve Ann-Sofi şarkılarıyla mitinge renk kattı.

Almanya / Siegen 

Almaya’nın Siegen kentinde de Pakize Nayır Kadın Meclisi’nin çağrısıyla  bir araya gelen kadınlar protesto amacıyla yere çarşaf attı. Aynı amaçla kadınlar saçlarını kesti, Kürt ve İranlı kadınların direnişine destek mesajları verdi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.