- Sur’dan 5 yıl sonra çıkarılan kemikleri, DNA eşleşmesine rağmen ailesine verilmeyen Hakan Arslan’ın babası, “Kemiklerimizi alıp, bir avuç toprağa defnedelim de içimizdeki acı biraz soğusun istiyoruz” dedi.
Amed’in Sur ilçesinde, 2015-2016 yılları arasındaki çatışmalarda şehit düşenler, yine burada defnedildi. Ramazan Öğüt ve Rozerin Çukur’un cenazeleri, çatışmalar bittikten sonra efnedildikleri yerden çıkarılıp DNA incelemeleriyle kimliklerinin tespit edilmesi akabinde 5 ay sonra ailelerine teslim edildi. Aynı dönemde şehit düşen Hakan Arslan’ın cenazesine ise ulaşılamadı. Erzurum’da yaşayan ailesi, çocuklarının cenazesinin bulunması için bir yandan resmi kurumların kapısını aşındırdı, bir yandan da o dönem Sur’da olanlara ulaşıp gömüldüğü yeri öğrenmeye çalıştı. Bu çabaları 5 yıl boyunca sonuçsuz kalan aileyi umutlandıran haber, 7 Şubat 2021 günü geldi. İlçede yeni inşa edilecek yapılar için Hasırlı Mahallesi’nde kazı çalışmaları yapan ekipler, Katolik Kilisesi ve Hasırlı Mescidi arasındaki alanda toprağa gömülü kemiklerle karşılaştı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurusunun ardından baba Ali Rıza Arslan’dan alınan DNA örneği, Adli Tıp Kurumu (ATK) morguna kaldırılan kemiklerden alınan numune ile karşılaştırıldı. Yapılan incelemede kemiklerin yüzde 60 oranda Hakan Arslan’a ait olduğu belirlense de kesin tespit için anne Melike Arslan’dan da örnek alındı ve tamamlanan işlemler neticesinde kemiklerin Arslan’a ait olduğu netleşti. Ailesi artık çocuklarının kemiklerime kavuşacaklarını umarken, kafatasında mermi çekirdeğine rastlanması üzerine kemikler Başsavcılık talimatıyla otopsi için İstanbul ATK’ye gönderildi. Aile, aradan geçen 3 buçuk ayda işlemlerin henüz tamamlanmamış olması nedeniyle çocuklarının kemiklerine kavuşmuş değil.
Seslerini duyurmak için MA’ya ulaşan baba Ali Rıza Arslan, oğluna ait kemiklerin 30 Kasım’da İstanbul ATK’ye gönderildiğini, aradan geçen zamanda ne kendilerine ne de avukatlarına işlemlerin ne zaman tamamlanacağı konusunda hiçbir bilgi verildiğini aktardı. Baba Arslan, “İstiyoruz ki kemiklerimizi alalım, bir avuç toprağa defnedelim de içimizdeki acı biraz soğusun. Tüm gayemiz oğlumuzun kemiklerine kavuşup toprağımıza getirmek” diye konuştu. Bir ayda tamamlanacağı ifade edilen sürecin aylar geçmesine rağmen tamamlanmayıp oğluna ait kemiklerin hala kendilerine verilmemesine isyan eden baba, “2016 nerede, 2022 nerede! Bir senedir cenazemizi almak için ıstırap çekiyoruz. Önceki 5 yıl ayrı, son bir yılda ayrı azap çektirildi bizlere. Cenaze benimse verin, değilse de ‘değil’ denilsin. ‘Bugün, yarın çıkar’ diye diye günler, aylar, yıllar geçti. 401 gündür sürüyor. Artık bir an evvel kemiklerimizi bize versinler, bir toprağı olsun. Yaşadığımız bu ıstırap sona ersin” dedi. n AMED