Türk devletinin uzun kulağını tuttular

Dünya Haberleri —

FınFısher

FınFısher

  • Münih savcılığı, yasadışı olarak Türk devletine casus yazılım satan FinFisher şirketinin dört eski yöneticisi hakkında soruşturma başlattı. AKP iktidarının kontrolündeki MİT, bu yazılımla muhalifleri yasadışı olarak dinleyip fişledi. 

Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Münih kenti savcılığının hazırladığı iddianamede FinFisher şirketinin dört eski yöneticisini, Alman ticaret ve ödemeler yasasının üç ayrı maddesini ihlal ettiği vurgulanıyor. Savcılık yaptığı yazılı açıklamada, İngiliz Gamma şirketinin bir yan kuruluşu olan FinFisher şirketinin dört eski yöneticisinin, casusluk yazılımını Avrupa Birliği üyesi ve anlaşma olmayan ülkelere satarak, çift kullanım amaçlı ürünlerin ruhsatlandırılma koşullarını kasten ihlal etmekle suçlandığını duyurdu.

Bilgisayar ve telefon üzerinden yayıldı
Savcılığın hazırladığı suç dosyasına göre 2017 yılında sahte bir internet sitesi aracılığıyla Türkiye'de ismi açıklanmayan muhaliflerin FinFisher şirketinin geliştirdiği FinSpy adlı casus yazılımı indirmesinin sağlandığı belirtilerek, burada hedefin muhalefet üzerinde casusluk faaliyetleri yürütmek olduğu bildirildi.

4 STK suç duyurusu yaptı
Savcılık 2019 yılında aralarında Almanya'daki Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Avrupa Anayasa ve İnsan Hakları Merkezi de aralarında olmak üzere 4 sivil toplum kuruluşunun (STK) Münih mahkemesine yaptığı suç duyurusu üzerine ilk soruşturmayı başlattı. Savcılığa suç duyurusunda bulunan STK’lara göre, FinFisher 2017'de Türk gizli servisine bu yazılımı teslim etti. Bu yazılım daha sonra muhalefete yönelik “casusluk yapmak” amacıyla kullanıldı.
Savcılık, FinFisher şirketini, yazılım programını diş ticaret kanununda öngörülen ihracat iznini almadan yasa dışı yollardan Türkiye’ye satmakla suçluyor.

CHPlileri de izlediler
Alman medyasında daha önce çıkan haberlerde, FinSpy yazılımının 2017 yılında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından düzenlenen “adalet yürüyüşü” sırasında CHP'li vekillerin ve başka katılımcıların cep telefonlarına yerleştirildiği bu şekilde yazışma ve konuşmaların anında takip edildiği dile gelmişti. 
AFP, FinFisher ürünlerini sadece AB ülkeleri ve özel anlaşma sağlanan Avustralya, Japonya, ABD ve İngiltere’ye satma hakkına sahip. Bu arada Alman medyası, FinFisher yazılımının potansiyel alıcıları arasında Türkiye dışında Mısır ve Burma gibi ülkelerin de bulunduğunu aktardı. MÜNİH

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.