Türk hukuku da ırkçı!

  • İHD Eşbaşkanı Eren Keskin, yaşanan ırkçı saldırıların hakim ve savcılar tarafında TCK Madde 122’den dahi ele alınmadığını ifade ederken, adli sayılan vakaların saldırıları körüklediğine dikkat çekiyor.

RONİ ARAM - İSTANBUL 

Afyon’da saldırıya uğrayan 7 Kürt işçi, Ankara’da saldırıya uğrayan Kürt aileden 4 kişi yaralanırken son olarak Konya’da, 60 kişilik bir grubun saldırısına uğrayan yine Kürt bir aileden Hakim Dal katledildi.

ANF’ye konuşan İnsan Hakları Derneği Eşbaşkanı Eren Keskin, yapılan saldırıları politik olarak nitelediklerini ifade ederken İHD Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı komisyonu olarak bütün ırkçı saldırıları dikkatle takip ettiklerini söylüyor. Keskin son dönemde özellikle Kürtlere yönelik saldırılarda yoğunlaşma olduğuna da dikkate çekiyor: “Şiddetin politik olduğunu çok iyi biliyoruz gerek kadına yönelik gerekse de genel olanın. Devlet aşırı sert, ötekileştirici ve ırkçı bir dil kullanılması bu saldırıları artırıyor. Bu saldırılarda ikinci önemli nokta ise ırkçılık cezasız kalıyor bu coğrafyada.” 

Irkçılık olarak ele alınmıyor

Keskin, cezasızlığın sebebinin mahkeme süreçlerinde savcı ya da hakimlerin bu saldırıları ırkçılık temelinde ele almamasından kaynaklı olduğunu dile getiriyor. Savcı ya da hakimlerin saldırıları adli yaralama ya da öldürme vakası olarak ele alması, ırkçı saikin hukuk tarafından bir nevi üzerini örtüyor. Dahası ırkçılık olarak ele alınmadığı sürece destek buluyor bu tür saldırılar. Eren Keskin tam da bu nedenle hem Deniz Poyraz’ın öldürülmesini hem de son üç günde yaşananları MHP ve AKP’nin saldırgan dilinin sokağa yansıması olarak okuyor.

Madde 122 kapsamına bile alınmıyor

Davaları ısrarla takip ettiklerini dile getiren Keskin “Bizler bunu takip ediyoruz, ailelere ulaşıyoruz ama insanları korkutuyorlar. Arkadaşlarımız Konya, Afyon ve Ankara’da saldırıya uğrayanlarla görüştü. Saldırıya uğrayanların hepsi ‘biz Kürt olduğumuz için saldırdılar’ diyor; ama örneğin Afyon’daki son saldırıda avukat arkadaşımızın aktardığına göre savcı, burada ırkçı bir saldırı olduğunu görmezden gelerek yaklaşıyor meseleye” diyor. Keskin’in dikkat çektiği bir başka önemli nokta ise ırkçılığın Türk Ceza Kanunu’nda tam anlamıyla bir düzenlemede yer almaması. Buna en yakın madde TCK 122’deki ayrımcılık suçu. Ama Keskin’in kaydettiğine göre yaşanan olaylarda bu madde açısından da kimse sorgulanmıyor ya da davalar bu yönde açılmıyor.

Barış Çakan davası

Eren Keskin’in bu tür saldırıların ayrımcılık suçundan ceza almıyor demesine bir örnek geçtiğimiz yıl yaşandı. 1 Mayıs 2020’de Ankara Etimesgut’da Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle öldürülen Ağrı Patnoslu Barış Çakan (20) olayında olduğu gibi. Çakan’ı öldüren zanlılar kasten öldürme ve cinayetten müebbet isteğiyle yargılanırken hem savcılık hem de devletin üst düzey kadroları bu olayın “ayrımcılık” vakası olduğunu yalanlandı. Dava bu şekilde ele alınmazken Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı, cinayetle ilgili sanal medya üzerinden “yanlış, yanıltıcı, halkı kin ve düşmanlığa sevk edebilecek propaganda” amaçlı paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı. Yani suç değil, suçun niteliğini belirten kişiler halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten soruşturuldu.

Sakarya’da ırkçı saldırı adli vaka olarak değerlendirildi

* Geçtiğimiz yıl Mardin’in Mazıdağı ilçesinden Sakarya’ya giden Kürt işçiler, 4 Eylül 2020’de işveren ve köylülerin ırkçı saldırısına maruz kaldı. Saldırıya ilişkin başlatılan soruşturmada Halkı kin ve düşmanlığa sevk etme suçuna ise takipsizlik kararı verildi.

* Sakarya Hendek’te 16 Aralık 2018’de sokakta Kürtçe konuşan baba Kadir Sakçı ile Burhan Sakçı’nın (16) önlerini kesen ve “Kürt müsünüz?” sorusuna “evet” yanıtı aldıktan sonra 43 yaşındaki Kadir Sakçı’yı döverek öldüren Hikmet Usta’ya da bu kapsamda ceza verilmedi. Usta’ya ‘cinayet’ sebebiyle müebbet, ağır yaralamadan dolayı 15 yıl, silah bulundurma suçundan ise 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Onun kaçmasına yardımcı olan Recep Eş’e ise 5 ay hapis cezası verildi.

* Yine 2019’da Sakarya’ya mevsimlik işçi olarak giden ve Kürtçe selamlaştıkları için bir grubun silahlı saldırısında yaralanıp 51 gün yaşam mücadelesini kaybeden 19 yaşındaki Şirin Tosun’un öldürülmesine ilişkin davada da sadece cinayet soruşturması yürütüldü. Saldırganların 2’si tutuklandı, 4’ü serbest bırakıldı. Yargılama hala devam ediyor.

 

Kürt işçilerin can güvenliği yok

Güvencesiz İşçi Derneği (GİŞ-DER) Başkanı Abdülselam Kutlu, Kürt tarım işçilerine yönelik yapılan ırkçı saldırılarının önünü almak için faillerin cezasız kalmaması gerektiğini söyledi.

 Çukurova’da 110 bine yakın mevsimlik tarım işçisi olduğu bilgisini veren Kutlu, tarla, bağ ve bahçelerde uzun saatler çalışmalarına rağmen işçilerin alın terlerinin karşılığını alamadığını dile getirdi. Sabah saat 05.00’te kalkıp, gün boyu tarla ve bahçelerde çalışan işçilere yaptıkları işlere göre farklı günlük ücretler verildiğini anlatan Kutlu, narenciye bahçelerinde çalışanlara günde 96 lira, serada çalışanlara 90 lira, paketlemede çalışanlara ise 80 lira yevmiye verildiğini belirtti.

Devletin Kürt kentlerinde iş imkanları yaratmadığı için insanların mevsimlik tarım işçisi olarak aileleriyle birlikte batı kentlerine gitmek zorunda kaldığını ve karın tokluğuna çalıştıklarını vurgulayan Kutlu, devlet yöneticilerinin ayrımcı ve kutuplaştırıcı politikaları, söylemleri nedeniyle gittikleri yerlerde ırkçı saldırılara maruz kaldığını kaydetti.

 Can güvenlikleri yok

Kutlu, saldırıların son bulması için ise saldırganlara caydırıcı cezalar vermesi gerektiğinin altını çizdi. Kutlu, ”Eğer devlet bu insanların güvenliğini sağlayamıyorsa, götürmesinler o illere. Bu saldırıların sorumlusu bugün kin ve nefret söylemlerinde bulunan siyasetçilerdir. Bu da yerele yansıyor. Yerele de yansıyınca da kendi ekmeğini kazanmak için Yozgat’a, Afyon’a ve Konya’ya giden bir adama kendini bilmeyen ve insanlıktan nasibini almayanlara saldırıyor ve öldürüyor” dedi. MERSİN

 

ANKARA’DA IRKÇI SALDIRI

Yaralıların hayati tehlikesi sürüyor

Ankara’nın Altındağ ilçesine bağlı Kavaklı Mahallesi’nde 20 Temmuz günü Mardinli Kürt aileye yönelik faşistlerin saldırısında yaralananların hayati tehlikesi sürüyor.

Saldırıda 2’si ağır 4 kişi yaralanmıştı. Kırıkkaleli aile tarafından yapılan silahlı saldırıda ağır yaralananlardan Feyyaz Boztaş’ın Ankara Hastanesi’nde tedavisinin devam ettiği ve durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorları, aileye, Halis Boztaş’ın diz kapağı ve bacağına isabet eden kurşun nedeniyle yürüyemeyeceği bilgisini verirken, Feyyaz Boztaş’ın da şu an bilincinin açık olduğu fakat hayati tehlikesinin sürdüğü bilgisini paylaştı. n ANKARA

 

Konya’da 40 faşist adliyede

Konya’nın Meram ilçesine bağlı Çarıklıköy Mahallesi’nde ikamet eden Diyarbakırlı bir aileye saldıran ve aile fertlerinden Hakim Dal’ı (43) öldüren 60 kişilik ırkçı gruptan yaklaşık 40’ı gözaltına alındı. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Dal ailesi avukatı Abdurrahman Karabulut, yeni isimlerin gözaltına alınmasına dair işlemlerin devam ettiğini aktardı. Gözaltılar emniyet ifadelerinin ardından Konya Adliyesi’ne sevk edildi. n KONYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.