Türk Konsolosluğu Kürtleri fişliyor

Yurt Dışı Haberleri —

Salih Erbil

Salih Erbil

  • Almanya’nın Bad Kreuznach kentinde yaşayan Salih Erbil’in pasaportuna Mainz Türk Konsolosluğu hiçbir gerekçe göstermeden el koydu. Tüm girişimleri sonuçsuz kalan Erbil’e Yabancılar Dairesi de oturum vermiyor.

 

DENİZ BABİR/FRANKFURT

Almanya'da Türk konsolosluklaru Kürtleri fişleyerek pasaportlarına el koymaya devam ediyor. Yaklaşık 30 yıldır Almanya’da yaşayan Urfa/Halfetili Salih Erbil’in pasaportuna Mainz Konsolosluğu tarafından el konuldu. Gazetemize konuşan Erbil, "Pasaport süresini uzatmak için gittiğim Mainz Konsolosluğu’nda hiçbir gerekçe gösterilmeden pasaportuma el konuldu" dedi.

Sen daha iyi bilirsin!

Erbil 10 Ağustos 2020’de gittiği konsoloslukta işlem yapan memurun "pasaportunuzu uzatamıyoruz ve el koyuyoruz" dediğini aktararak şöyle devam etti: "Nedenini sorduğumda ‘siz daha iyi bilirsiniz’ dedi. Bilmediğimi ve bilseydim buraya gelmeyeceğimi söylediğimde ‘konsolosluğu derhal terkedin’ yanıtını aldım.“

Oturum verilmiyor

Ardından Bad Kreuznach Yabancılar Dairesi ile iletişime geçtiğini söyleyen Erbil, "Benden pasaportuma el konulduğuna dair bir belge istediler. Ancak tüm girişimlerime rağmen konsolosluktan belge alamadığım için Yabancılar Dairesi de oturum iznimi uzatmıyor" dedi.

Konsolosluk yanıt vermiyor

Hem Almanya’da hem de Türkiye’de avukat tutarak kendisiyle ilgili suçlamaları öğrenmeye çalıştığını belirten Erbil, konsolosluğa 3 kez dilekçe yazdığı halde kendisine dönüş yapılmadığını söyledi. Erbil, konsolosluk yetkililerinin avukatını arayarak, "Sizin gönderdiğiniz e-mailleri aldık, ancak müvekkiliniz hakkında size bilgi veremeyiz, o yetkiye de sahip değiliz. Bunu ancak başkonsolosluk yapabilir" dediğini aktardı.

Dosyanın içeriği de gizli

Türkiye'deki avukatının girişimleri sonucu hakkında bir dava açıldığını öğrendiğini belirten Erbil, "Avukatım, emniyet ve savcılığa gerekli başvuruları yaptığı halde dosya içeriği ile bilgi verilmedi" dedi.

Yabancılar Dairesi de mağdur ediyor

Konsolosluktan belge alamadığı için Yabancılar Dairesi’nin de oturumunu uzatmayarak ikinci kez mağdur ettiği Erbil, "Avukatımın girişimleri sürüyor, konuyu yargıya taşıyacağız" dedi. Maruz kaldığı uygulamanın Kürt kimliğinden kaynaklı olduğunu vurgulayan Erbil, "Tüm bunlar bizleri Kürtlüğümüzden, benliğimizden uzaklaştırma, sindirme ve baskı altına alma çabalarıdır" dedi.

Başka örnekler de var

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Türk konsolosluğu geçtiğimiz Ekim ayında 7 Kürdistanlının pasaportuna el koymuştu. Bu isimlerden Halit Kahraman’a konsolosluk yetkilileri "Türkiye’de aramanız var, size pasaportunuzu veremeyiz" demişti.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.