Türk ordusu 53 köye saldırdı

  •  ABD’nin Özerk Yönetim’in kontrolündeki Rojava’yı yaptırımlardan muaf tutma kararını ve QSD’ye 350 milyon dolar verileceğinin açıklamasıyla birlikte Türkiye yeni bir provokasyona imza attı. 
  •  Türk ordusu, 24 saat içinde Rojava’nın 53 köyünü hedef aldı. Türk ordusu, Köprübatı Hudut Karakolu’nda 1 askerinin öldüğü, 3’ünün yaralandığı patlamayı gerekçe gösterdi. QSD, bahaneyi yalanladı.

QSD, işgalci Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’nin 53 köyünü hedef aldığını belirterek, bir kadın ve bir çocuğun yaralandığını, onlarca evde hasar meydana geldiğini bildirdi. QSD, 21 savaşçılarının şehit edildiği yönündeki iddiaların gerçek olmadığını duyurdu.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Türk ordusunun saldırılarıyla ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. Türk subay ve istihbaratının Suriye-Türkiye sınırını ziyaret etmesinin ardından, işgalci Türk devletinin son 24 saat içinde Kuzey-Doğu Suriye’nin onlarca köy ve beldesini yoğun bir şekilde bombaladığını belirtilen açıklamada, aynı zamanda on binlerce yurttaşın yaşamını tehlikeye attıldığını ve büyük tarım arazilerinin yakıldığını bildirdi. Bombardımanla eş zamanlı olarak bölgede keşif uçaklarının hareketliliğinin de arttığını kaydeden QSD, açıklamasını şöyle sürdürdü: Efrîn’in güneyindeki Şêrawa’ya bağlı köyler ile Minbic-Kobanê hattı ve Eyn Îsa ilçesine bağlı köyler hedef alındı. Toplam 53 köy bombalandı ve saldırılarda 40 ton patlayıcı madde kullanıldı.

 

Efrîn ve Şehba

Efrîn ve Şehba’nın Soxanek, Aqîbê, Dêr Cimêl, Kiştear, Tinib, Şewarxa, Şewarxa Kalesi, Merenaz, Tat Maraş, Kefer Anton, Minix, Eyn Deqnê, Şêx Îsa, Herbel, Semûqa, Til Medîq, Şehba Barajı, Teane, Mişêrfe ve Zîwan köyleri ile Til Rifet ilçesinin çevresi 700’den fazla kez toplarla hedef alındı.

Binbic ve Bab

Minbic ve Bab’ın Hoşeriyê, Cat, Tûxar, Ewn Dadat, Mihsenlî, Ereb Hesen, Um Cilûd, Dendeniyê, Seyada, Yanlilî, Qurt Wêran ve Kawiklî köyleri 177’den fazla kez toplarla bombalandı.

Kobanê

Kobanê’nin Zor Mixar, Şiyûx Jorîn, Xerab Êto, Beyadiyê, Siftek, Boban, Ziyaret, Aşmê ve Mezret Ehmed Mûnîr köyleri ile Miştenûr Tepesi 67’den fazla kez bombalandı. Mielek, Mişêrfe, Cehbel, Seyd, Cedîde köyleri ile El Saqir Lokantası ve M4 Karayolu 30’dan fazla topla hedef alındı.

Yurttaşları göçertmek için

Türk devleti köyleri, tarım mevsiminde tarlaları, şehir ve beldeleri kalabalık olduğu saatlerde bilinçli bir şekilde bombaladı. Amacı ise yurttaşlar korkutup göçertmek.

Garatör taraflar kınamalı

Bombardıman işgalci Türk devletinin soykırım planlarının çerçevesine yapılıyor. Uluslararası garantör taraflar ve hukuk kurumları bu saldırıları kınamalı, Türk devletini bölgede halklara karşı işlediği suçlardan dolayı uluslararası mahkemelerde yargılamalı, işgalin çatışma ve krizlerin temeli olduğunu belirtilmeli.”

21 şehit iddiası yalan

Türk devletinin resmi ajansı AA, Türk Savunma Bakanlığının saldırılarla eş zamanlı olarak 21 savaşçının şehit edildiğini duyurdu. Bu haberi yalanlayan QSD, “Bu haberler doğru değil. Türk devleti doğrudan yerleşim birimlerini hedef aldı, saldırılarda bir kadın ve bir çocuk yaralandı, onlarca evde hasar meydana geldi” dedi. 

QSD’nin saldırıyla ilgisi yok

Türk Savunma Bakanlığı, önceki gün yaptığı açıklamada, Antep’in Karkamış ilçesine ve Köprübatı Hudut Karakolu’na yapılan ÇNRA/havan saldırısı sonucunda 1 askerin öldüğünü, 3 asker ve 1 sivilin yaralandığını ileri sürerek, yoğun saldırılarını buna dayandırdı. QSD Basın İrtibat Merkezi, açıklamasında bunu da yalanladı. Açıklamada, “Karkamış’a yapılan saldırılarla hiçbir ilişkimiz yoktur. Türk ordusunun amacı bu tür asılsız iddialarla güçlerimize yönelik saldırılarını meşrulaştırmak ve saldırılara bahane üretmektir. Türk devleti, Kobanê, Şehba, Eyn İsa ve Minbic’e yönelik her gün vahşi saldırılarda bulunuyor. Karkamış’a yönelik saldırıların yapıldığını söyleyen Türk devleti, Kuzey-Doğu Suriye’ye yaptığı saldırılarını meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Karkamış’taki olay bir provokasyondur, bölgeye yönelik saldırıların dozunu arttırmak için planlanmıştır. Halkımız ve dünya kamuoyu Türk devletinin bu tür yalan haberlerine itibar etmemelidir.”  KOBANÊ

 

Dêrazor’da Türk saldırılarını protesto

Dêrazor ve köylerinde yaşayan yurttaşlar, Türk saldırılarını yürüyüşle protesto etti.

Dêrazor Zenûbiya Kadın Topluluğu, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarını kınamak için Dêrazor’da yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe kent merkezi ve köylerden yurttaşlar katıldı.

Cezra Eğitim komitesi Merkezi önünde başlayan ve şehir merkezinde mitinge dönüşen yürüyüşte “İşgale hayır”, “Devrimin kazanımlarını savunacağız” ve “Türk devleti ve çeteleri Suriye ve Arap dünyasında yıkım ve savaşın sebebidir” yazılı pankartlar taşındı.

Dêrazor Zenûbiya Kadın Topluluğu Üyesi Lîna Ewad, bölgeye yönelik saldırıların insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi. Uluslararası toplumun saldırılara sessiz kalmasına tepki gösteren Lîna Ewad, herkesi Türk saldırganlığına karşı durmaya çağırdı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.