Türk ordusundan kalan patlayıcıyla yaralandı

  • Colemêrg’te askeri alan yakınlarında bir cismin patlaması sonucu bir kişi yaralandı.

Colemêrg kent merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Dizê (Üzümcü) köyünün Derav mezrasında, askeri alana yakın bölgede bir cisim patladı. Edinilen bilgilere göre; arkadaşlarıyla bölgeye pikniğe giden Uğur Kuşar, cisim patlaması sonucu yaralandı. Patlama sonrası Kuşar, bölgeye gelen ilk yardım ekipleri tarafından yapılan müdahalelerin ardından Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kuşar'ın sol diz kapağından yaralandığı, sağlık durumunun iyi olduğu ve ameliyata alındığı öğrenildi. 

 

* * *

Askeri araçlar 25 çocuğu katletti

Asker ve polislerin kullandığı araçların çarpması sonucu 16 yılda en az 25 çocuk katledildi. Failler cezasızlıkla ödüllendirildi. 

Amed’de 6 Mayıs’ta karşıdan karşıya geçmek isteyen Gültekin Öztürk, polisin motosikletle çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Öztürk'ün katledilmesiyle birlikte gözler bir kez daha son yıllarda asker ve polislerin zırhlı ya da sivil araçlarla karıştığı kazalar, bu kazalarda yaşanan ölümlere çevrildi. Failin asker ve polis olduğu kazalara dair net bir veri bulunmuyor. En sağlıklı veriler ise Gündem Çocuk Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), Hafıza Merkezi ve Baran Tursun Vakfı gibi sivil toplum örgütlerine ait. 

İHD Amed Şubesi’nin 8 Haziran 2023’te yayınladığı rapora göre; son 15 yılda asker ve polislerin kullandığı araçların karıştığı 82 çarpma olayında 44 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 21’i çocuklardan oluştu. Yine 23’ü çocuk 94 kişi de yaralandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'na göre ise sadece son 3-4 yıl içerisinde zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybeden çocukların sayısı 37. Tanrıkulu, 6 Eylül 2021 tarihli açıklamasında, "Diyarbakır'da, Şırnak'ta, Van'da, Mardin'de 37 çocuk zırhlı araçların çarpması sonucu yaşamını yitirdi" dedi. 

Sivil toplum örgütlerinin raporları ile çeşitli basın-yayın organlarında çıkan haberlerden derlediğimiz verilere göre de 2008'den 9 Mayıs 2024’e kadar en az 25 çocuk asker-polislerin kullandığı araçların çarpması sonucu hayatını kaybetti. 

Zırhlı araçlarla çocuk ölümlerine neden olan polis ve askerler, ya yargılanmadı ya yargılandıkları davalarda çok az bir cezaya çarptırıldı ya da beraat ettirildi. Cezasızlıkla sonuçlanan davalara dair girişimler de sonuçsuz kaldı. 

Bunun son örneği Şirnex’in Silopiya (Silopi) ilçesinde Furkan ve Muhammed Yıldırım’ı ezen polise verilen 19 bin TL’lik para cezası oldu. Yine Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesinde 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ın ölümüne neden olan Uzman Çavuş A.K.P.’ye 8 ay sonra dava açılması ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılması da cezasızlık politikasını gözler önüne serdi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.