Türkiye'ye kaçırıldı, müebbet verildi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Ekim 2019’daki işgal saldırıları sırasında esir alınarak Türkiye’ye kaçırılan Çiçek Kobanê’ye, Türk mahkemesi ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. 

RIHA

Kuzey ve Doğu Suriye’de sistematik olarak savaş suçları işleyen Türk devleti, 9 Ekim 2019’da Girê Spî ve Serêkaniyê’ye yönelik başlattığı işgal saldırıları sırasında Eyn İsa’nın Mişrefa köyünde Dozgin Temo'yu (Çiçek Kobanê) esir alarak kaçırmıştı.

Tutuklanan Dozgin Temo hakkında açılan davanın 6'ıncı duruşması, Urfa 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsak edilen Temo, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Avukatı Hidayet Enmek duruşmada hazır bulundu. Enmek, müvekkilinin esir alınma biçiminin aydınlatılmasını isterken, esir alanların da dinlenmesini talep etti.

Tanık beyanı yok

Enmek, “Müvekkilim yakalandığında üzerinde silah bulunmuyor. Yine herhangi bir eylemi olmamasına rağmen vurularak yaralanıyor. Eksik tutanaklar dosyaya eklenmedi. Tanık dinleniyor ama tanık beyanı dosyada yok" dedi.

Uluslararası hukuka aykırı

Temo’nun Türkiye’ye yönelik herhangi bir fiili tespit edilmemesine rağmen kaçırılarak Türkiye’de yargılanmasının uluslararası hukuka aykırı olduğu tepkisinde bulunan avukat,  “Bu dosya uluslararası mahkemelere taşındığı zaman hukuka aykırılığı ortaya çıkacaktır. Müvekkilim Suriyelidir. Bu ülkeye yönelik herhangi bir eylemi olmadığı için beraatini talep ediyorum” diye ekledi.

Kısa bir ara ardından mahkeme heyeti Temo’ya “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve “adam öldürmek” iddiasıyla 10 yıl 10 ay hapis cezası verdi.

Temo'nun avukatı, bir üst mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.