Türkiye’nin gözü gazdadır

Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih

Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih

  • Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih, Türk devletinin gözünün Kürdistan’ın geleceği olan gazda olduğunu söyledi.

Eli Heme Salih, Hewlêr ve Bağdat arasında Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol gelirleri üzerine yaşanan sorunlar ve KDP’nin Süleymaniye’ye uyguladığı gelir ambargosuna ilişkin Rojnews’e konuştu. Eli Heme Salih, şu bilgileri verdi: “Kürdistan Bölgesi petrol gelirleri, maaşların yüzde 42’sini karşılıyor. Geriye kalan ise gümrük vb. gelirlerle tamamlanabilir. Süleymaniye’deki gelirlerden maaşlar için 82 milyar dinar bütçe ayrılmış, ancak Hewlêr ve Dihok’tan 109 milyar dinar kesilmiş. Şimdi Süleymaniye’nin geliri 100 milyar dinardır. Ancak 150 milyar dinar harcaması var. Bu da maaşların verilmemesi sorununa yol açıyor. Dihok ve Hewlêr’in geliri ise 250 milyar dinardır.”

Parlamenter Eli Heme Salih, kentler arası gelir farkına işaret ederek, şunları paylaştı: “Hewlêr ve Dihok, Türk devleti ve İran’a komşudur. Süleymaniye, sadece İran’la ticaret yapılabiliyor. Ayrıca İbrahim Xelil (Habur) Sınır Kapısı, Irak’ın Türkiye ve Avrupa’ya açılan tek kapısı. Kürdistan Bölgesi’nde bulunan 31 bin şirketten sadece 7 bini Süleymaniye’de bulunuyor. Bundan dolayı da Süleymaniye’den alınan vergiyle Hewlêr’den alınan vergi aynı olamaz.” 

Irak Federal Mahkemesi’nin şirketlerin Kürdistan petrolüne ilişkin sözleşmelerini Bağdat’la yapması gerektiği yönündeki kararını anımsatan Eli Heme Salih, şunları belirtti: “Kürdistan Bölgesi, başlıca iki önemli petrol kuyusunu, Qadir Kerim ve Xurmele’yi elinde bulunduruyor. Bağdat, iki bölgeye el koyarsa Kürdistan Bölgesi diye bir şey kalmaz.”

Enerji ve Doğal Kaynaklar Komisyonu Başkanı Eli Heme Salih, Türk devletinin, enerji kaynakları projelerindeki rolüne de işaret ederek, şunları ekledi: “Türk devletinin gözü Kürdistan’ın geleceği olan gazda ve petroldedir. Türk devleti enerjiye aç bir ülkedir. Türk devleti, Bağdat’la Kürdistan petrolüne ilişkin ticaret yapabilirse Kürdistan Bölgesi hükümetine sırtını dönecektir.”

 

Daha öte bir ihanet yok

Rewandiz’da yaşayan Dêrin pêşmergeleri, KDP’nin Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının ortak olmasına ilişkin, “Düşmanın elinden tutup Kürt çocuklarını öldürmekten daha öte bir ihanet yoktur” dedi.

Rewandiz’da yaşayan Dêrin pêşmergeleri, Türk işgal saldırılarına ilişkin Rojnews’e konuştu. Dêrin pêşmergelerinden Bêbak Mihemed, Irak, Türkiye, Suriye ve İran'ın Kürt halkının düşmanı ve bu düşmanlıkta ortak olduğunu belirterek, Türk devletinin, ayrıca Kürt halkına düşman olan herkesin dostu olduğunu söyledi. Bêbak Mihemed, şöyle devam etti: “Türk devletinin rejimi, faşist bir rejimdir. Kürt halkına karşı kindardır. Türk devletindeki tüm siyasi iktidarların stratejisi, Kürt siyasal hareketini dövmeye yöneliktir. Türk devletine yardım edenler çetedir. Türk devletiyle ortaklaşanlardan geriye sadece utanç kalacaktır."

Dêrin pêşmergelerinden Heyni Ebubekir ise şunları söyledi: “Bir işgalci gücü topraklarımıza getireceklerine el ele vererek Kürtleri yaşadıkları sorunlardan ve krizlerden kurtarmalılar. Şu an bir siyasi güç kendini kalıcılaştırmak ve güçlendirmek için Türk devletiyle ortaklaşıyor. Ancak bu durum sonuna kadar böyle gitmez. Gün gelecek ki bu ortaklık onun başına bela olacaktır. Düşmanın elinden tutup Kürt çocuklarını öldürmekten daha öte bir ihanet yoktur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.