Türkiye’yi idare etmekten vazgeçin

Yurt Dışı Haberleri —

Kürtler Avrupa Konseyi önünde eylemde

Kürtler Avrupa Konseyi önünde eylemde

  • HDP Almanya Eş Sözcüsü Faysal Sarıyıldız, Avrupa Konseyi’ne seslenerek, “Avrupa, Türkiye’yi idare etmekten vazgeçmeli” dedi. 

 

BARIŞ BALSEÇER / STRASBOURG

Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi’nin “Dem Dema Azadiye ye“ hamlesi kapsamında “Özgürlük Kazanacaktır; Öcalan İçin Harekete Geç” sloganıyla Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Konseyi önünde başlattığı eylem ikinci haftasında devam ediyor. Her gün yeni bir grubun devraldığı eyleme dün Almanya’nın Darmstadt, Frankfurt, Gissen, Mannheim, Saarbrücken kentlerindeki meclislerin çatı örgütü FCDK/KAWA üyeleri ile Tevgera Azadiya Jinên Êzîdî (TAJÊ) üyeleri katıldı. 

FCDK/KAWA Meclisi Eşbaşkanı Abdülvahap Alper, Türk devletinin Öcalan’a yönelik tecridi kaldırmamasının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirterek “Avrupa kurumları tecridin sona ermesi için görevlerini yerine getirmeli” dedi. 

SİHA saldırısına tepki

TAJÊ’den Zekiye Ağırman ise Türk devletinin SİHA saldırısı sonucu Şengal Özerk Meclisi Eşbaşkanı Merwan Bedel’in katledildiğine dikkat çekti. Êzîdîlerin Türk devletinin desteğiyle DAİŞ tarafından katliamdan geçirilmeye çalışıldığını da ifade eden Ağırman, “Soykırıma karşı Kürtler öz savunmayla kurtuluşunu sağladı. Kürtlerin kendini yönetmesini istemeyen Türk devleti özgür Şengal’i ortadan kaldırmaya çalışıyor” diye konuştu. Kürtlere yönelik katliamın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle paralel yürütüldüğünü ifade eden Ağırman, başta Êzîdîler olmak üzere tüm Kürtlere her yerde direnişi büyütme çağrısında bulundu. 

Hasta tutsaklar rehin tutuluyor

Siyasetçi Nadir Bingöl ise Kürtlere yönelik soykırım operasyonlarına dikkat çekerek, “Hapishaneler toplama kamplarına dönüştü. Hasta tutsaklar ve cezası biten tutsaklar tahliye edilmiyor. İmralı’daki tecrit kaldırılmadığı müddetçe Türk devletinin faşist politikası sona ermeyecek” dedi. 

CPT’ye dosya verildi

Eyleme önceki gün ise Kürt seçilmişler ve Avrupa Demokratik Güç Birliği üyeleri katıldı. Eylemi devralan grup adına siyasetçi Nursel Aydoğan ve HDP Avrupa Konseyi Temsilcisi Faik Yağızay, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecrit ve cezaevlerindeki siyasi tutukluların karşılaştığı hak ihlalleriyle ilgili hazırlanan dosyayı CPT'ye sundu. 

Nöbet devam edecek

HDP Almanya Eş Sözcüsü Faysal Sarıyıldız, burada yaptığı açıklamada Avrupa Konseyi’ne seslenerek, “Avrupa, Türkiye’yi idare eden oportünist siyasetini terk edene kadar nöbetimizi devam ettireceğiz” dedi. 

Markstik Teori yazarı Hüseyin Yeter ise “Öcalan’ın özgürlüğünü esas alan kampanyayı birlikte daha da büyütmeliyiz” mesajını verdi. 

Siyasetçi ve yazar Hasan Hayri Ateş de Türkiye'nin altına imza attığı hiçbir sözleşmeye uymadığının altını çizerek, Avrupa Konseyi’nin daha kararlı adımlar atmaya çağırdı. 

1 Aralık’ta başlayan eylem 17 Aralık tarihinde sona erecek.

Özgürlük Nöbeti sürüyor

Öte yandan Fransa’nın Strasbourg kentinde 25 Haziran 2012 tarihinde başlayan Özgürlük Nöbeti 494. haftasına girdi. Nöbeti bu hafta Şehit Armanc Zürih Meclisi üyeleri devraldı. Grup adına konuşan Cüneyt Hacıoğlu, Kürt halkı ve dostlarını eylemi sahiplenmeye çağırdı. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.