Tutsağa para, ‘örgüte yardım’ sayıldı

.

.

  • Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan arkadaşı Mehmet İldem’e para yatıran A.D. isimli yurttaş hakkında “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla dava açıldı.

Balıkesir/Burhaniye T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan arkadaşı Mehmet İldem’e para gönderen A.D. isimli yurttaş, 15 Şubat 2021'de evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Dört günlük gözaltı işleminin ardından “adli kontrol şartı” ile serbest bırakılan A.D. hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlandı. Balıkesir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianame kapsamında A.D. hakkında “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle açılan davada, A.D.’nin Eylül 2019’da İldem’e 500 lira gönderdiğinin tespit edildiği belirtildi.

Açlık grevi gerekçe oldu

A.D.’nin eşinin teyzesinin oğlu olan İldem ile akrabalık bağının olmadığı savunulan iddianamede İldem’in PKK’li tutsakların bulunduğu “taraflı koğuşlarda” kalması gerekçe gösterildi. Yine İldem’in 27 Kasım 2018 ile 26 Mayıs 2019 tarihleri arasında cezaevlerinde “Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derhal ve tamamen kaldırılması talebiyle” gerçekleştirdikleri açlık grevi eylemine ilişkin dilekçe vermesi ve açlık grevine katılması da iddianamede gerekçe yapıldı.

Savcı iyice coştu

Toplamda 7 sayfalık iddianamede dört sayfa “PKK Cezaevi Örgütlenmesi” adı altında açılan başlığa ayrılırken, “Örgütün cezaevi yapılanması diğer yapılanmalarına göre daha güçlü bir örgütsel geçmişe sahiptir. Özellikle 1980 döneminde örgütün birinci ve ikinci nesil kadrolarından önemli isimlerin cezaevine girmesi (Kemal Pir/Mazlum Doğan, M. Hayri Durmuş gibi), bu alandaki örgüt alt kültürünün güçlü bir zemine sahip olmasına olanak sağlamıştır” ifadelerine yer verildi. İddianamede, “PKK Cezaevi Örgütlenmesi” hakkında ifade veren bir de “gizli tanık” beyanına yer verildi. Ancak tanığa dair ne açık ne de kapalı isim yer almaması dikkat çekti.  

Savcılık, A.D.’nin örgütün aldığı kararlar doğrultusunda cezaevinde bulunan İldem’e para gönderdiğini savunarak, “Örgüte bilerek isteyerek yardım etme” iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.