Tutsak kardeşler ölüme sürükleniyor

Fırat ve Emrah Nebioğlu

Fırat ve Emrah Nebioğlu

  • Böbrek yetmezliği bulunan Nebioğlu kardeşlerden Fırat, uygun donör bulunmasına rağmen hastaneye sevk edilmiyor. Emrah ise yüzde 94 engelli olmasına rağmen cezaevinde tutuluyor.

Elîh'te farklı tarihlerde tutuklanan Fırat (24) ve Emrah (30) Nebioğlu kardeşler, yaşadıkları ağır sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmiyor. Kardeşlerden Fırat, Êlih’te 2015’te tutuklandı ve "Örgüt üyeliği” iddiasıyla 11 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır T Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Fırat’ın, geçirdiği felç nedeniyle yüzde 92 engelli raporu bulunuyor. Böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize bağlı yaşamını sürdüren Fırat’ın, ayrıca görme ve işitme sorunu var.  

Hastaneye sevk edilmiyor

Fırat’a, böbrek yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden “cezaevinde kalamaz” raporu verildi, ancak Adli Tıp Kurumu (ATK) 14 Mart 2022’de “cezaevinde kalabilir” dedi. İki böbreği iflas eden Fırat Nebioğlu için böbrek nakli yapılması için yapılan üç başvuru ise yanıtsız bırakıldı. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu, neredeyse klinik hiçbir değerlendirme yapmadan sadece eski raporların özetini çıkartarak, 14 Mart 2022'de hasta mahpusun tedavisine “cezaevi şartlarında devam edebileceği” kararı aldı. Haftada iki gün diyalize götürülen Fırat, uygun donör adayı bulunmasına rağmen hastaneye sevk talebi yanıtsız kaldı. 

Yüzde 94 engelli tutuklu yargılanıyor

Diğer kardeş Emrah Nebioğlu ise DAİŞ’in Kobanê’ye dönük 2014'te gerçekleştirdiği saldırılara karşı yapılan protesto eylemleri sırasında başından aldığı kurşunla ağır yalandı ve felç kaldı. Daha sonra hakkında “Örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı ve 7 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Antalya S Tipi Cezaevi'nde tutulan Emrah hakkında verilen ceza halen Yargıtay'da inceleme aşamasında. Batman Bölge Devlet Hastanesi tarafından yüzde 94 engelli raporu verilen Emrah'ın da güç kaybı, göz kayması, işitme kaybı ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunları bulunuyor. 

Anne: Çocuklarımı verin

MA'dan Fethi Balaman'a konuşan anne Rahime Nebioğlu, ölümle yüz yüze bırakılan çocuklarının serbest bırakılması için kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu. Nebioğlu, şunları paylaştı: “Eşimi böbrek yetmezliğinden kaybettim. Çocuklarım da bu hastalıktan yaşamını yitirmesin. Acil bir şekilde atım atılsın. Çocuklarımızı haksız bir şekilde cezaevinde tuttukları yetmiyormuş gibi yaşam haklarını da ellerinden almaya çalışıyorlar. Fırat'a, somut hiçbir delil olmadan ceza verildi. Cezaevine sağlam giren oğlum, şu an diyalize bağlı bir şekilde yaşam mücadelesi veriyor. Hukuksuzluğa cezaevi idaresinin keyfi yaklaşımları eklenince, böyle bir hal aldı. İki böbreği iflas etmesine rağmen böbrek nakline izin verilmiyor. Nereye başvursak kapılar yüzümüze kapatılıyor. Oğlumun cenazesi çıksın istemiyorum. Bana oğlumu verin, tedavi edelim. Aileden böbreği uyanlar var. Onlar böbreklerini vermeye hazır."

Yaşam mücadelesi veriyorlar

Fırat’ın ağabeyi Emrah’ın da hasta olmasına rağmen tutuklu bir şekilde yargılandığını kaydeden anne Nebioğlu, şunları dile getirdi: "Emrah dışardayken Fırat için birlikte mücadele ediyorduk. Hasta olmasına rağmen birçok yere başvuruda bulunuyordu, ancak o da hasta haliyle tutuklandı. İki oğlum da şuan cezaevinde yaşam mücadelesi veriyor. Yetkililer hiçbir talebimize cevap vermiyor. Hastalıkları bu kadar yüksek olan iki insan nasıl olur da halen cezaevinde tutuluyor? Bu işkence son bulsun. Cezaevinden cenaze çıkmasın." BATMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.