Tutsak yakınları 10 aydır sesleniyor

  • Adalet Nöbeti’ni 274 gündür sürdüren tutsak yakınları, cezaevlerinden her gün cenazelerin çıktığını belirterek, hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların serbest bırakılması için ailelerin başlattığı Adalet Nöbeti, 273. gününde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi önünde devam etti. Aileler adına konuşan 30 yıllık tutsak Abdulhalim Kırtay’ın kızı Herdem Merwani, “10 ayda taleplerimizi defalarca dile getirdik. Kamuoyu taleplerimizi kabul ediyor ama muhataplarımız olan Adalet Bakanı ve siyasi partiler sesimizi duymadı. Kanunlar uygulanmalı, tutsakların durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Her gün cezaevlerinden cenazeler çıkıyor” dedi. 

Cezaevlerinde son iki günde iki cenazenin çıktığını ifade eden Merwani, “Her ölümde bir kez daha yas tutuyoruz. Başka bir ülkede olsaydı, bu sorun çoktan çözülmüştü. Bu durum bu ülkenin yüz karasıdır. Aylardır yastayız. 10 aydır tutsaklarımızın adını dile getirmedik. Çünkü bu toplumsal bir sorundur. Bireysel yaklaşmadık. Sadece kanunlar bile uygulansaydı ölümler yaşanmayacaktı, tutsaklar dışarıda olacaktı. Yaşamını yitirenin kimliğini sorgulamayın, bu hepimizin utancıdır” diye konuştu.

Eylem, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla sona erdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.