Tutsaklar için nöbet 3. ayında

  • Hasta ve infazları yakılan tutuklular için Amed Barosu’ndaki nöbetlerinde iki ayı geride bırakan aileler, talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

 

Yakınları cezaevlerinde olan ailelerin 16 Kasım 2021’de Amed Barosu hizmet binasında başlattığı Adalet Nöbeti, 3. ayında devam ediyor. Aileler, bin 600’ü aşkın hasta tutsak ile infazlarını tamamlamalarına rağmen Cezaevi Gözlem Kurulları tarafından verilen “iyi halli olmadığı” yönündeki raporlarla tahliyeleri engellenen tutsakların özgürlüklerine kavuşmasını talep ediyor. Aileler, bu süreçte taleplerini daha iyi duyurabilmek için Ankara’da Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Saadet Partisi (SP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA), Gelecek Partisi ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisiyle bir araya geldi. Tüm girişimlere rağmen talepleri halen karşılık bulmadı. 

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan kalp hastası kardeşi Hamdusena Ada için her gün nöbet yerine gelen Reşahat Ada da bu eylemcilerden birisi. Ankara’daki temaslarına işaret eden Ada, “Görüşmelerimiz olumlu geçti. ‘Çocuklarımız için buraya geldik. Elimizi çevirmeyin’ dedik ve tutuklular üzerindeki baskıları tek tek anlattık. Onlar da söylediklerimiz not aldılar. Gerekirse çocuklarımız için sokağa ineriz. Adliye önünde, Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemi yaparız. Adalet gelinceye kadar ayakta olacağız” dedi.

İzmir Şakran T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan 30 yıllık tutsak ve ağır hasta olan Abdülhalim Kırtay’ın (73) kızı yazar Herdem Mervanî de Kasım’dan bu yana eyleme katılıyor. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerin son bulması ve şartlarının düzeltilmesini de istediklerini belirten Mervanî, eylem boyunca bu talepleri için birçok STÖ ve siyasi partinin kendilerine destek sunduğunu anımsattı. Mervanî, “Bizim için eksik kalan yönler hukuk ve siyaset idi. Bunu da Ankara’da başta CHP ve Saadet Partisi olmak üzere birçok siyasi parti ve STÖ’lerle görüştük” diye aktardı. Görüşmelerde, “Kürt’ün ölümü ucuz değildir. Siyasi tutuklular yalnız değildir” mesajı verdiklerini ifade eden Mervanî, “Bir şeyler yapma istekleri var ama adım atmıyorlar. Verdiğimiz raporu Adalet Bakanlığı’na ileteceklerini ve ellerinden geldiğince sorunun takipçisi olacaklarını belirttiler” şeklinde konuştu. Mervanî, talepleri için Amed’deki tüm siyasi parti ve STÖ’lerle de bir araya gelmeyi planladıklarını ifade etti. 

Tutuklu torunu için nöbet eylemine katılan Nuray Abay ise şunları söşyledi: “Kürt’üz ve bundan vazgeçmeyeceğiz. Kürtleri cezaevine atmakla ya da tahliye etmemekle bitiremezsin ve yenemezsiniz. Haklarımızı talep ediyoruz. Ne olursa olsun direneceğiz. Kimse irademizi kıramaz.”   MA/AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.